Košarka
SPORTOVI
Košarka
Ogroman uspjeh

Češka priredila veliku senzaciju: Pored Kanade, Turske i Grčke izborila plasman na prve Olimpijske igre

Ovo će biti prvi nastup za Češku na Olimpijskim igrama od samostalnosti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Češka muška košarkaška reprezentacija posljednji je, 12. sudionik Olimpijskog turnira u Tokiju (23. srpnja - 8. kolovoza). Do tog uspjeha Česi su stigli uvjerljivom pobjedom 97:72 (32:22, 18:21, 31:11, 16:18) protiv Grka u finalu kvalifikacijskog turnira u kanadskoj Victoriji.

Do pobjede u finalu Češku su vodili Patrik Auda s 20 koševa i Jan Vesely sa 16 ubačaja, dok je u sastavu Grčke najučinkovitiji bio Georgios Papagiannis s 14 poena.

Za Češku će ovo biti prvi nastup na Olimpijskim igrama od samostalnosti, odnosno razlaza sa Slovačkom, a do njega je stigla iako je bila autsajder u Victoriji u konkurenciji renomiranijih sastava poput Kanade, Turske i Grčke.

gol expired Dončić odigrao utakmicu iz snova: Slovenija se plasirala na prve Olimpijske igre u povijesti divider

Češka je umalo ispala još u skupini, u prvom je nastupu izgubila od Turske sa 70:87 te u drugom jedva svladala Urugvaj s 80:79, a urugvajski reprezentativac Danny Granger u samoj je završnici promašio tricu za pobjedu svog sastava.

Prava drama odvijala se u polufinalnom ogledu Češke i Kanade, Česi su 57 sekundi prije isteka četvrte četvrtine vodili sa 92:82, no s nekoliko izgubljenih lopti i promašenih slobodnih bacanja omogućili su Kanađanima da serijom trica poravnaju na 94:94 i odvedu dvoboj u produžetak.

U dodatnih pet minuta Kanada je povela sa 99:94, no Češka se neočekivano uspjela sabrati, vratiti u dvoboj i na kraju slaviti sa 103:101 košem Tomaša Satoranskog 1,8 sekundi prije kraja dodatnih pet minuta.

gol expired Šok u Beogradu: Italija senzacionalno pobijedila Srbiju u ključnom dvoboju za Olimpijske igre divider

U finalu Češka nije dopustila novu dramu, već je bez problema nadigrala Grčku.

Na olimpijskom turniru Češka će igrati u skupini A s olimpijskim pobjednikom SAD-om, Francuskom i Iranom.

Još u nedjelju plasman na OI izborili su košarkaši Slovenije, kao pobjednici turnira u Kaunasu, Njemačke, kao pobjednici turnira u Splitu, te Italije, kao pobjednici turnira u Beogradu.

 

SKUPINE OLIMPIJSKOG TURNIRA ZA KOŠARKAŠE

SKUPINA A: Iran, Francuska, SAD, Češka

SKUPINA B: Australija, Nigerija, Njemačka, Italija

SKUPINA C: Argentina, Japan, Španjolska, Slovenija

 

Plasman u četvrtfinale izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake skupine te još dvije najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Treba li košarkaška reprezentacija dobiti izbornika stranca?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider