Košarka
SPORTOVI
Košarka
''Vrhunac karijere''

Kruno Simon za GOL.hr o Final Fouru, sjajnoj sezoni i Hrvatskoj: ''Dogodilo se sad i nikad više''

Prošlog vikenda u španjolskoj Vitoriji dobili smo novog prvaka Europe. Momčad Dimitriosa Itoudisa odigrala je fantastičan Final Four, ali razloga za zadovoljstvo ima i Anadolu Efes, koji je bio hit sezone.

Krunoslav Simon (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Jedini hrvatski košarkaš na Final Fouru Krunoslav Simon za GOL.hr je prokomentirao veliki uspjeh njegovog Efesa i osvrnuo se na proteklu euroligašku sezonu u kojoj je briljiralo i nekoliko njegovih suigrača.

''Ovo je najbolja sezona Efesa u povijesti samim time jer igrao prvo finale Eurolige. Ovo mu je ukupno treći Final Four, ali nikad nije uspio doći do finala. Mi smo ove godine napravili taj iskorak, ali CSKA je jednostavno bio prejak u finalu. Mislim da su odigrali najbolju utakmicu u zadnjih pet-šest godina. Ne sjećam se da su odigrali tako dobro i zasluženo su osvojili'', kazao je Simon za GOL.hr.

Bivšem košarkašu Zagreba to je bio prvi Final Four, a dojmovi su i više nego dobri.

''Što se mene tiče, odlično iskustvo. Mislim da je san svakog igrača da dođe do Final Foura i da tih pet dana bude dio svega toga na terenu i van terena. Kažem, sigurno vrhunac karijere'', dodao je.

Jeste li vjerovali kako je sezona odmicala da možete dogurati tako daleko?

''Pa iskreno, unutar ekipe smo vjerovali da možemo tako daleko, ali nas je bilo to strah reći prema van da si ne stavimo nepotrebni pritisak na leđa. Ali mi smo od početka bili svjesni da je ovo ekipa koja zaslužuje biti na Final Fouru i koja ima kvalitetu za to. Trebale su se poklopiti neke stvari, nije bila ni laka ona serija protiv Barcelone, ali na kraju smo zasluženo došli do završnice'', izjavio je Simon.

Anadolu Efes je odigrao sjajnu sezonu, a posebno se istaknuo bekovski dvojac Vasilije Micić-Shane Larkin, koji su preuzeli odgovornost na sebe i kvalitetno vukli svoju momčad.

''To su dva igrača koji su na poziciji jedinice i dvojke među najboljima u Europi. Sigurno da je svakome gušt igrati s takvim igračima jer ti u dosta situacija i olakšavaju i tvoj dio posla. Oni su nas zapravo vukli kroz cijelu sezonu i ovo što je Larkin odigrao u playoffu i na Final Fouru je nešto što se rijetko viđa u europskoj košarci.''

Međutim, puno toga ne bi bilo moguće bez poznatog turskog brka Ergina Atamana.

''Prvi ključ je što je on slagao ovu ekipu i birao igrače i na tome mu treba čestitati, jer je na koncu složio momčad za Final Four s budžetom koji nije ni blizu ovih ostalih ekipa koje su bile među četiri. Čak ni blizu Barcelone koju smo izbacili. Što se tiče same igre, on ima takav stil da na svakoj poziciji preferira igrače koji znaju s loptom i onda daje tim igračima određenu slobodu, a na tebi je kako ćeš to iskoristiti'', objasnio je košarkaš Efesa.

Jedno od pitanja koje se sad nameće je može li se Efes ostati na tom nivou i zadržati jezgru momčadi?

''Da ti budem iskren, mislim da je upitan samo Shane. Njemu ističe ugovor i nakon ovakve sezone sigurno da mu je cilj igrati u NBA-u, tako da mi je teško reći s te strane što će biti s njim, ali okosnica ekipe ostaje. Koliko sam čuo, ili imaju ugovore za sljedeću sezonu ili su ih produživali, tako da bi ekipa iduće sezone trebala biti vrlo slična'', rezonirao je Simon.

Stephen Curry, Damien Lillard i Kawhi Leonard (Foto: AFP/GOL.hr) Ukić i Stipčević za GOL.hr: Zašto je ovo poseban NBA playoff, igrači koji su ih oduševili i analiza oba finala divider

Efes je u samo godinu dana doživio pravu renesansu. Od 7-23 u regularnom dijelu do 20-10 i finala Eurolige, a ne stoji loše ni u turskom prvenstvu.

''Nakon prošle sezone koja je bila u rangu katastrofe, a koju smo malo zamaskirali osvojenim Kupom, ovo je nešto sasvim drugo. Ali treba biti realan i reći da je ovo sasvim druga ekipa od prošle godine. Preživjeli smo samo nas trojica, svi ostali igrači su stigli na ljeto. Pokazali smo kroz sezonu da imamo odgovor na Fenerbahče i sigurno, pošto imamo prednost domaćeg terena, imamo šanse osvojiti tu titulu'', objasnio je bivši igrač Zagreba.

Krunoslav Simon podržava novi format Eurolige, ali ističe i jednu veliku distinkciju.

''S igračke strane mogu reći da je ovo najbolje što postoji u europskoj košarci. I samim time je ta liga super za igrače, publiku i TV prava. No, sigurno da će klubovi koji se ne mogu domoći Eurolige s vremenom smanjivati budžete i biti na puno neozbiljnijem nivou nego što je to bilo u vrijeme stare Eurolige. Ali financijska situacija u Europi je takva da samo ovih 16 klubova ima takve mogućnosti i za njih je to super'', rekao je hrvatski košarkaš te nadodao:

''Kako se trenutno razvija situacija i kako se meni čini, kroz pet-šest godina će Euroliga izgledati kao NBA. Nekih 20, 22 kluba koji uopće neće igrati u svojim prvenstvima. Sport je biznis i dokle god se to prodaje i gleda, ima svijetlu budućnost. To je samo po sebi problem, ali klubovi gledaju svoj interes i gdje im je najveća zarada. Svakom klubu je cilj osvojiti Euroligu, a ne grčko ili neko drugo prvenstvo.''

Kad su u pitanju igrači koje bi izdvojio, za njega nema puno dileme.

''Prije svega, od ovih koji dolaze tu je moj Vasilije. On ima 25 godina i napravio je ogroman iskorak, u jednoj sezoni se od igrača koji je bio obrambeni specijalac prometnuo u jednog od najboljih igrača Eurolige uopće. Mislim da je on napravio najveći skok od svih'', kazao je na tu temu te nastavio:

''Što se tiče ostalih, Cory Higgins je za mene najbolji igrač u Euroligi i dokazao je to na ovom Final Fouru. Mislim da je odigrao fenomenalno kad je bilo najpotrebnije i za mene je on MVP, iako je nagradu osvojio Will Clyburn. Ali kako sam bio tamo i čuvao jednoga i drugoga, Higgins je apsolutno zaslužio da i on ponese tu nagradu. Potpuno je nezasluženo da nije u jednoj od prve dvije petorke, jer stvarno je riječ o igraču koji stvara razliku na oba dijela terena. Jedan kompletan igrač.''

Nakon ljepših tema, morali smo se dotaknuti i jedne bolne. Hrvatska reprezentacija doživjela je fijasko u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i malo je razloga za optimizam.

''Situacija apsolutno nije dobra i treba se nešto promijeniti. Jedina stvar koja je svijetla je ova nova generacija koja ima perspektivu i sad treba sve napraviti da s njima pokrpamo ovu rupu. Takve stvari nam se ne bi trebale događati, jer imamo puno talentiranih igrača. Iako reprezentacija nije osvojila neku medalju, uvijek smo bili tu. Uvijek smo bili među sedam-osam najboljih zemalja u Europi. Sad kad pogledamo iz ove perspektive, to je bila velika stvar. Samo nam tada ni to nije bilo zadovoljavajuće'', mišljenja je Simon.

Gdje smo to najviše pogriješili?

''Po meni je ključ to što smo mi podcijenili cijele kvalifikacije, odrekli smo se nekih igrača koji bi tu pomogli i koji bi nas na kraju provukli kroz te kvalifikacije. I to nam se obilo u glavu. Sve ide iz toga što se zapravo nije osvojila medalja i uvijek je to prvenstvo bilo proglašeno kao neuspjeh, a mi smo samo u Litvi 2011. ispali u grupnoj fazi. Trebalo je malo realnije sagledati cijelu tu situaciju, ne odreći se svih igrača kojih smo se odrekli onda bi bilo lakše.''

''Ovo je apsolutno kiks i treba to reći. Kiks struke, igrača i svih koji su bili dio toga. Na kraju krajeva i ja sam bio dio te reprezentacija kad smo izgubili dvije utakmice. Hrvatskoj je apsolutno mjesto na tom prvenstvu. Meni je žao što je tako ispalo, jer sam već dugo dio reprezentacije i znam koliko nam je svima stalo i koliko svaki pojedinac ima frustracija nakon svakog prvenstva. Nadam se da se to dogodilo sad i nikad više'', zaključio je hrvatski reprezentativac.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider