Košarka
SPORTOVI
Košarka
još ima prostora za napredak

Kako su igrali: Jedan je Babo, profesor Šarić i ''as iz rukava''

Hrvatska košarkaška reprezentacija zaključila je grupnu fazu natjecanja na Eurobasketu na drugom mjestu s četiri pobjede, jednim porazom i vrlo dobrom igrom!

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska je završila prvi dio Eurobasketa na drugom mjestu u skupini C i za četvrtfinale borit će se protiv Turske ili Rusije. Nakon grupne faze analizirali smo svakog reprezentativca pojedinačno.

Zaboravite sve što se do sada dogodilo. Od ovog trenutka počinje pravi turnir, odnosno jedini koji će se na kraju pamtiti. Hrvatska je pokazala kako može igrati sa svakim, ali isto tako da može upasti u probleme. Međutim, rumunjsko iskustvo pokazalo nam je da ima više dobrih nego loših stvari. Da su igrači podređeni samo jednom cilju i da im je u prvom planu momčad.

Uostalom, pobijedili su u četiri od pet utakmica i ostvarili najveću pobjedu u službenoj utakmici (107:69 protiv Češke) nakon točno 20 godina. Nakon grupne faze, odlučili smo ocijeniti svakog igrača pojedinačno, ali na osnovu onoga što su odigrali te u kontekstu osvojenog drugog mjesta koje ide u prilog cijeloj momčadi.

Filip Krušlin - bez ocjene

Krušlin je prve ozbiljnije minute dobio u zadnjoj utakmici protiv Češke. I odradio ih odlično, ali ne možemo mu dati visoku ocjenu za sve utakmice u Cluju kad nije participirao u onim najvažnijim dvobojima. No, Krušlin može uskočiti na nekoliko minuta kako bi podigao agresivnost u obrani i pogodio otvoreni šut.

Marko Popović - 3,5

Povratnik u reprezentaciju nakon šest godina. U prvim utakmicama dobro reagirao u sprječavanju prve linije dodavanja i nije uzimao divlje šuteve. Zanimljivo da je najefikasniju utakmicu odigrao protiv Španjolske (11 poena), no isto tako imao puno problema u obrani protiv Crne Gore. Međutim, pokazao se jako rezolutnim i stabilnim u ulozi drugog playmakera. Puno će nam značiti u drugoj fazi.

Krunoslav Simon - 3,5

Simon je malo upao u drugi plan instaliranjem Tomasa u prvu petorku. No, radi se o najboljem hrvatskom košarkašu u ''pick and roll'' igri. U prilog tome idu i dvije utakmice u kojima je upisao po šest asistencija, a jedna je bila kontra Španjolske. Mekanu ruku i njegov vic ne moramo posebno isticati, puno više problema može imati u obrani.

Dario Šarić - 4

Čekali smo ga do Španjolske, kada je pokazao svu moć koju posjeduje i sjajno se nosio s braćom Gasol. U ovom trenutku među tri igrača koji su jedini upisali po tri ''double-doublea''. Nominalno drugi čovjek ove reprezentacije, ali i prvi koji radi sve ostalo, igra obranu, skače i asistira. Bez njega ne možemo ni sanjati velike stvari. Vjerujemo da će Šiši biti na tom nivou kad krene istanbulska ludnica.

Roko Ukić - 3,5

Slično kao s Darijom. Nešto lošiji ulazak u prvenstvo, ali treba spomenuti kako je propustio cijele pripreme i pauzirao jednu utakmicu zbog problema s leđima. Da nije bilo nepotrebne nervoze, možda bi i ocjena bila veća. U zadnja dvije utakmice koje je igrao minimalno po pet asistencija i korektna obrana. On i Pop moraju se dobro nadopunjavati kako bi Hrvatska imala tečnost.

Luka Žorić - 3,5

Luka Žorić igrao je na momente dobro, ali imao i svojih crnih minuta. Sigurno vas ima koji ste se primali za glavu na poneki njegov potez, no činjenica da ga je izbornik odmarao protiv Češke govori da je trenutno najjača hrvatska ''petica'' i igrač kojeg se taktički može iskoristiti. Međutim, Aco će dosta igrati i ''small ball'' pa je teško očekivati više od 15-20 minuta za jednog od veterana.

Darko Planinić - 3

Po svemu viđenom, dojma smo da Planinić nije najbolje iskoristio svoje minute, odnosno da je u određenim trenucima zadavao glavobolje. Doduše, nije ni stigao na Eurobasket u ritmu od prošle godine zbog problema s ozljedom tijekom sezone. A za igrača njegovog tipa to je vrlo važna stvar. No, možete računati na to da će se žrtvovati za momčad ako bude trebalo.

Dragan Bender - 3,5

Lijepo je bilo gledati Bendera po prvi put u nacionalnom dresu. Njegovo vrijeme tek dolazi. Sukladno godinama i neiskustvu pružao je i svoje partije. Od donošenja loših odluka do odličnih poteza, bilo u obrani ili napadu. Ima sjajan smisao za asistenciju. Izbornik će za njega reći da se više voli napaliti na one bolje protivnike pa evo mu i prilike.

Ivan Buva - bez ocjene

Buvu je protiv Češke upisao prve poene za hrvatsku reprezentaciju u službenoj utakmici i više je zalog za budućnost i nadolazeće kvalifikacije nego što će imati ulogu na Eurobasketu. Snalažljiv u napadu i zna doći do poena, ali obrambeno luta. Teško da ćemo ga više vidjeti u nekim ozbiljnijim minutama.

Ivan Ramljak - bez ocjene

Za Ramljaka smo sigurni da može pomoći, barem na pet minuta. Nema puno igrača koji imaju njegovo tijelo i motoričke sposobnosti. Vrlo zahvalan, svjestan svoje uloge i spreman uskočiti kao zamjena za Bogdanovića i Tomasa. Također najviše prilike dobio u zadnjoj utakmici. Nemojte se iznenaditi ako ga vidite kao obrambenog jokera.

Marko Tomas - 4

Dovoljno je reći samo kako dvije utakmice nije igrao kako bi ga sačuvali za ono najvažnije. Nakon Babe i Šarića, možda najvažniji igrač ove reprezentacije. Jako dobar u oba smjera s pedigreom našeg najboljeg obrambenog igrača, koji će imati puno posla u nokaut fazi. Samo da bude zdrav, jer Tomas je ''as iz rukava'', onaj kojemu se može baciti vrući kesten u neizvjesnoj završnici.

Bojan Bogdanović – 5

Najbolji za kraj. Rođeni strijelac, koji kad uđe u ritam izgleda nezaustavljivo. Jedini kojeg smo ocijenili s čistom peticom. Najviše zbog toga što je od prvog dana unutra i samo jednu utakmicu je išao ispod 20 koševa, onu protiv Španjolske, gdje je na kraju stavio 15 u drugom dijelu. Još da nije bilo blokade Juancha Hernangomeza. Za medalju će sve napraviti, a tako se i nosi ekipa. Teško ga netko može zaustaviti cijelu utakmicu na ovom prvenstvu.
 

Najbolje koeficijente ostvarite u Kladionici Hrvatske Lutrije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider