Košarka
SPORTOVI
Košarka
BOGDANOVIĆ JE TREBAO DOĆI

Sesar otkrio zašto Božić neće igrati za reprezentaciju: "Želi se odmoriti"

Hrvatska košarkaška reprezentacija Olimpijske igre ipak neće pokušati osvojiti u najjačem sastavu, a izbornik je objasnio zašto je to tako.

Josip Sesar (Foto: Tom Dubravec / Cropix)

Popis igrača hrvatske košarkaške reprezentacije za olimpijski kvalifikacijski turnir, koji započinje 3. srpnja u Grčkoj, izazvao je podosta komentara kod svih koji prate hrvatsku košarku.

Ponajviše činjenica da na popisu nema najkorisnijeg igrača ABA lige i svojevrsnog kralja triple-double učinaka Luke Božića. Tako njegova priča s reprezentacijom i dalje ostaje podosta nejasna. Ukratko, kad se pojavi na popisu, uglavnom se dogodi nešto nepredviđeno, a kad ga tamo nema, onda se svi pitaju zašto.

Bogdanović bi da je zdrav bio s reprezentacijom

Odgovor na to, kao i na situaciju s nekim drugim igračima kojih također nema na popisu, dao je izbornik Josip Sesar u razgovoru za portal Sportski kod.

No prije nego što se okrenemo igračima koje smo očekivali vidjeti na popisu, krenimo s tim kako je Sesar otkrio informaciju da bi za ovaj turnir vjerojatno mogao računati na Bojana Bogdanovića da se naš godinama najbolji igrač nije teško ozlijedio.

"Moram reći da Bojan nije nikada izjavio da se on oprašta od reprezentacije ili da je to za njega završena priča. Razgovarali smo prije te operacije i on je bio za to da nam pomogne. Svi znamo njegov stav prema reprezentaciji i da njegov nastup nikada nije bio upitan, naravno ako je zdrav. Ja se nadam da će Bojan, kad se oporavi, još koju sezonu igrati na vrhunskom nivou, bilo to u NBA-u ili negdje u Europi", rekao je Sesar.

Luka Božić je umoran!

Onda se okrenuo izostancima, a najviše je sve zanimalo što je s Božićem.

"Razgovarao sam s Lukom, koji je izrazio želju da preskoči ove kvalifikacije. Rekao je da je umoran od naporne i duge sezone te da se želi dobro odmoriti", rekao je Sesar podosta diplomatski.

Luka Božić uistinu je imao napornu sezonu, to nitko ne može osporiti. Na terenima ABA lige i domaćeg prvenstva odigrao je ukupno 53 utakmice, nerijetko tako da je na terenu proveo svih 40 ili više minuta.

No, reprezentacija i Olimpijske igre trebale bi biti nešto posebno, a možemo povući usporedbu s naša dva druga reprezentativca.

Nema nikakve sumnje kako su Zubac i Hezonja također umorni

Ivica Zubac je između studenog i svibnja odigrao 74 utakmice kao starter LA Clippersa. Njegova olakotna okolnost je da mu je sezona završila prije mjesec dana te da ima više vremena za napuniti baterije. Također, iduća sezone krenut će mu kasnije nego igračima koji nastupaju u Europi.

Drugi primjer je Mario Hezonja. On je za Real Madrid odigrao 73 utakmice, u neusporedivo težim natjecanjima, Euroligi i Ligi ACB, a također je bio na prošlom reprezentativnom okupljanju, gdje je kao kapetan odigrao dvije utakmice.

Nećemo navoditi ostale igrače kao primjer, ali bitno je da su svi tu. Naravno, Luka ima pravo na odmor, kao što svatko ima pravo ne odazvati se i sam odlučivati o svojoj karijeri.

Matković i Šamanić ostaju "preko bare"

Kao što su uostalom napravili Karlo Matković i Luka Šamanić, čije razloga je Sesar također s razumijevanjem prihvatio.

"Karlo je ovo ljeto dio Ljetne lige, gdje će se kroz treninge i utakmice pokušati izboriti za ugovor, što je jedna lijepa prilika i neka nova životna situacija", komentar je o centru, koji je zimus otišao u Ameriku.

U svojim Pelicansima Matković nije dobio priliku, ali je zato fantastične igre iz Cedevita Olimpije (15.6 poena, 7.2 skoka) prenio na razvojnu ligu (17.3 poena, 7.9 skokova) i uistinu je šteta što ga nema.

"Luka se zahvalio na pozivu, tek se oporavio od ozljede i izrazio je želju da se odmori i napravi dobre pripreme za slijedeću sezonu", također je nezanemariv razlog za preskočiti reprezentaciju.

"Imamo kvalitetu za savladati Slovence"

Ključan protivnik mogla bi biti Slovenije, protiv kojeg bismo, želimo li na OI, mogli igrati čak dvaput.

"Mi se već duže vremena pripremamo za njih, gledamo njihove utakmice, skautiramo sve koliko možemo. Koliko je meni poznato Dončić vuče neku lakšu ozljedu koljena, sada ga čekaju i dodatni napori, pitanje je u kojem će on stanju biti.

Njega je teško braniti, mi pričamo o igraču milijunskih ugovora, koji ima sve. Hoćeš stepback, lijeva ruka, desna ruka, šut sa perimetra, tricu…nema slabe točke da ti sada možeš doći i reći neku slabu točku koju mu treba napadati, ali mislim da mi imamo jako dobrih defanzivaca u ekipi koji mu mogu parirati. Imamo neke ideje već za taj dio igre, ali gledat ćemo i u ovoj priči prvo sebe, a onda protivnike", dodao je.

Što je još Sesar rekao, pogledajte u intervjuu Sportskog koda, a mi reprezentacija može samo poželjati sreću. Onima koji se sad nalaze na popisu, a posebno onih 12 koji će putovati u Pirej na po mnogima nemoguću misiju.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider