Košarka
SPORTOVI
Košarka
Era Bad Boysa

Jordanova noćna mora: Čovjek zbog kojeg tiranin Bullsa nije spavao godinama

Legendarni Joe Dumars, poznat i pod nadimkom Mister Louisiana, danas slavi 57. rođendan.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Legendarni Joe Dumars, poznat i pod nadimkom Mister Louisiana, danas slavi 57. rođendan. Čovjek koji je najbolje čuvao Michaela Jordana.

Godinama je bio njegova noćna mora. Ako je Jordan nedavno ismijao Garyja Paytona, koji je povodom polemika koji je izazvao dokumentarac Posljednji ples utvrdio da je znao limitirati Jordana, na spomen Dumarosva imena teško da bi pravio grimase.

Dvostruki je NBA prvak s Detroit Pistonsima, standardni član udarne petorke čuvenih Bad Boysa, momčadi koja je krajem 80-ih nabijala frustracije Jordanu i njegovim Chicago Bullsima. Pobjeđivali su ih ne samo u ranim Jordanovim godinama nego i kada su Bullsi bili u punom sastavu, onom koji je 1991. osvojio prvi naslov prvaka NBA lige.

Joe Dumars - Jordanova noćna mora

Izbacivali su ih triput zaredom u playoffu, posljednji put 1990. u čuvenoj seriji od sedam utakmica u finalu Istoka. Dumars je bio kamen temeljac Chuck Dalyjeve opjevane taktike „Jordan Rules“. Bad Boysi su natjerali Bullse da tijekom godina mijenjaju pristup, odnosno da manje igraju na Jordana, a više na ostale igrače.

Bad Boysi su natjerali "tiranina Bullsa" na veću suradnju sa suigračima. Jordan je shvatio da ne može sam pobijediti Bad Boyse i da mora dijeliti loptu sa suigračima. I opet mu je trebalo vremena da izbaci Pistonse.

gol expired Leipzig pregazio Mainz: Hat-trick Time Wernera, Olmo u prvom sastavu divider

Dumars je, uz Isiaha Thomasa, možda i najzaslužniji što su Bullsi tek u četvrtom pokušaju uspjeli proći Pistonse. Jordanu je trebalo ukupno sedam godina da dođe do prvog naslov, što dovoljno govori o snazi ondašnje NBA lige. Onako eksplozivan, s refleksima poput mungosa, Dumars je sjajno čuvao Jordana unatoč tomu što je niži osam centimetara.

Nerijetko ga je uspijevao limitirati tako što ga je konstantno pritiskao, nije mu dao disati, napadao je loptu dok ju je Jordan vodio i nije mu dozvoljavao, koliko je to moguće, da se digne u zrak. Zvuči jednostavno, ali da biste tako igrali protiv Jordana morate biti energični kao „atomski mrav“.

I sam Jordan je priznao da je Dumars najbolji obrambeni igrač s kojim se suočio u karijeri. Nekad su se igrale betonske obrane. Nije to kao danas, igralo se puno tvrđe. Pravila su bila puno fleksibilnija, kontakt igra bila je dopuštena. Ovo danas je balet za košarku kakva se igrala u NBA-u 80-ih.

Sjajan u obrani, odličan u napadu

Dumars je sjajno igrao obranu, a uz to je bio odličan i u napadu. Zabijao je i kontrolirao igru, sve po potrebi. U šampionskim godinama imao je prosjek veći od 17 poena po utakmici, a poslije i preko 20, s pet-šest asistencija u prosjeku. Svakako jedan od najboljih bekova s kraja 80-ih i početka 90-ih.

gol expired NBA sezona će se dovršiti u Disneyjevom kampu? Četiri opcije za nastavak divider

Možda i jedini čovjek koji može reći da je znao zaustaviti Jordana, i to u njegovim najboljim godinama, sredinom i krajem 80-ih, kada je i zaradio nadimak Air. Tko pamti, sjeća se da je mladi Jordan bio kao od gume, doslovce je preskakao suparnike, zakucavao bez problema s linije slobodnih bacanja. Za ilustraciju, na mjerenjima pred ulazak u NBA ligu, koja se sustavno obavljaju od 1979., izmjeren mu je odraz od 48 inča.

Jordan i dan danas dijeli rekord s čuvenim Dr. Dunkesteinom - Darrellom Griffithom. Ere su im se preklapale, Griffith je tri godine prije ušao u NBA ligu. Igrao je za Utah Jazz. Navodno u cijeloj povijesti NBA lige takav pa i veći odraz imao je još samo slavni Wilt Chamberlain, koji je po svim parametrima najveća atleta NBA liga svih vremena, pa možda i sporta općenito.

Bad Boysi i Jordan ne vole se javno

Po odrazu je tu je negdje bio i David Thompson, Jordanov idol iz rane mladosti. No Chamberlain i Thompson igrali su prije uvođenja službenih mjerenja. Uzgred rečeno, na listi rekordera s najvećim odrazima dominiraju košarkaši koji su igrali prije 30-40 godina.

Ne čudi, jer su 80-te to po mnogima najuzbudljivije košarkaško doba, s vjerojatno najviše velikih talenata u jednoj dekadi. Jordan je bio sam šlag na tortu. Toliko o tome da su današnji igrači veće atlete, ako je odraz glavni parametar nečijih atletskih sposobnosti u košarci.

gol expired Sedam imena na Barcinoj listi otpisanih: Rakitić, Vidal, skupa zvijezda i talentirani klinci divider

Sredinom 90-ih Jordan je već igrao dosta drukčije, nabacio je nekoliko kilograma, skočnost mu se smanjila, nije bio više ni tako hitar i okretan, a opet ga je malo tko uspijevao limitirati i na najbezveznijim utakmicama. Za Dumarsa i općenito Bad Boyse može se reći da su stvarno posebni. Pa nije ih Jordan bez vraga najviše mrzio.

Njegov antagonizam s Thomasom, s vođom i najvećom zvijezdom Bad Boysa, probio je sve limite. Ni tri desetljeća poslije nisu izgladili odnose. Jordan dobro zna tko mu je zadavao najveće muke.

Neven Spahija o nastavku NBA sezone

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider