Košarka
SPORTOVI
Košarka
NAPOKON PLAYMAKER

Predstavljamo pojačanje košarkaške reprezentacije Hrvatske: "Timski igrač, jednako dobar u oba smjera!"

Jaleen Smith trebao bi već od idućeg tjedna biti novo ime u košarkaškoj reprezentaciji Hrvatske.

Nije trebalo dugo da nakon odlaska Dina Rađe iz HKS-a u zaborav ode i stav da reprezentaciji ne treba playmaker stranac. Točno 12 dana nakon raspuštanja stručnog Savjeta na popisu izbornika Mulaomerovića za nadolazeći Eurobasket našlo se ime Jaleena Smitha.

U kvalitete ovog 193 centimetra visokog Amerikanca ove se sezone u Euroligi iz prve ruke uvjerio Tomislav Mijatović, pomoćni trener europskog prvaka Efes Pilsena.

Jedan od potentnijih euroligaških playmakera

"Mogu reći da s košarkaške strane to pozdravljam. Mislim da se radi o jednom kvalitetnom igraču koji je protekle sezone u Albi iz Berlina zaslužio svojim igrama da ga se svakako analizira kao jednog od potentnih playmakera u Euroligi ove sezone. Izuzetan klupski igrač koji nije gladan koša, koji je orijentiran na uspjeh svoje ekipe", prokomentirao je Mijatović za Novu TV

27-godišnji Smith u Njemačkoj je prošao put od druge lige do Eurolige, a s Berlinskom Albom za koju je potpisao prošlog ljeta, osvojio je ove sezone naslov njemačkog prvaka, zasluživši i titulu MVP-a finala u srazu s Bayernom. Kao veliku kvalitetu ovog polivalentnog beka Mijatović ističe igru u oba smjera.

"Uvodi i donosi jednu stabilnost na lopti, igra jako pametno i nije igrač koji je pod navodnicima zvijezda ekipe, nego je samo jedan od igrača koji pridonosi stabilnosti ekipe. To je nama potrebno sa svim zvijezdama naše ekipe. A u obrani može jako dobro izvršit pritisak na lopti, može jako dobro ispratit svoju poziciju, također pomoći, preuzeti na drugim pozicijama. Svakako jedan interesantan igrač sa sjajnom sezonom iza sebe u berlinskoj Albi", još je lijepih stvari rekao Mijatović.

Trebao bi unijeti mir u momčad

U Euroligi je ove sezone bio na prosjeku od 8.3 poena, uz nešto više od dvije asistencije i dva skoka po utakmici. Službeno još uvijek nije završen Smithov hitni postupak stjecanja hrvatskog državljanjstva, no očekuje se kako problema neće biti te da bi Amerikanac trebao biti na raspolaganju izborniku od prvog dana priprema trećeg kolovoza.

„Unijet će jedan mir obrambeno i napadački i mislim da možemo imat jednu lijepu kompaktnu cjelinu na Europskom prvenstvu", još je na kraju dodao Mijatović.

"A do tada će biti i vremena za uigravanje jer Hrvatska će prije Eurobasketa tijekom kolovoza odigrati čak šest utakmica. Nakon prijateljskih susreta s Bugarskom, Češkom, Mađarskom i Slovenijom, čekaju nas i pretkvalifikacije za Eurobasket 2025. protiv Poljske i Švicarske.

A onda od prvog dana rujna sa svim najjačim imenima i Smithom kao jockerom, kreće u Milanu vjerojatno posljednje veliko natjecanje Hrvatske s Bojanom Bogdanovićem na igračkom vrhuncu. Kakva bi to pravda bila prema kapetanu kada bi ga imali - i po čemu pamtiti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider