Košarka
SPORTOVI
Košarka

Igrokaz HKS-a: 'Krivac' Anzulović ne može biti izbornik?!

Dražen Anzulović izgubio je utrku za izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije, iako je bio najveći kandidat i potencijalni nasljednik Jasmina Repeše…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Mnogi će se složiti s konstatacijom da je izbor novog izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije pomalo nejasan i iznenađujući. Naravno, u toj priči nitko ne bi smio okrivljavati Joku Vrankovića. Njegovo vrijeme tek dolazi. Treba pričekati prva okupljanja reprezentacije i poneki nastup kako bi se donio kvalitetan sud.

Imao sam obećanje Danka Radića da ću biti Repešin nasljednik

No, ovdje se radi o nekim drugim akterima priče. Konkretno, o Stručnom savjetu i predsjedniku HKS-a. Znamo kako je završio posljednji sastanak te koje su odluke donesene. Iznenađenje ili ne? Kako za koga. Ali, nerazumljivim se čine razlozi zbog kojih je izglasana podrška novom izborniku, a eliminiran njegov protukandidat.

Po svim parametrima, logičan je bio slijed da Dražen Anzulović preuzme kormilo reprezentacije. On je ipak najbolje poznavao stanje unutar momčadi, bio na tri posljednja velika natjecanja i stekao određeno trenersko iskustvo. No, nije bio kompetentan za SS i Danka Radića. Zašto? Zar trener koji, kao asistent bivšem izborniku, može snositi toliku odgovornost za neuspjeh i loš dojam u Poljskoj.

>> Tko će zapravo slagati hrvatsku košarkašku reprezentaciju?

On je bio dio te reprezentacije, ali definitivno nije donosio glavne odluke - tko će, zašto, koliko te u kojem sustavu igrati. Po tome recimo i Senjanin Maglajlija, Mirko Bašić, Xavier Pascual, Ante Miše, Emil Nikolić ili Denis Bajramović nikada nisu trebali dobiti svoju šansu. A upravo je obrazloženje prvog čovjeka HKS-a bilo – 'Zula je krivac za loš dojam na Eurobasketu'.

'Ostao sam razočaran, s obzirom da sam imao obećanje Danka Radića da ću biti Repešin nasljednik. Zato mu i zamjeram, jer ipak on o svemu odlučuje', rekao je Anzulović za Sportske novosti. Još jednom je hrvatska košarka ostala na margini sumnjivih ljudskih odnosa. Onih istih u koje su se svi kleli prije nekoliko tjedana.

Očito je kod nas potpuno normalno ostaviti čovjeka bez objašnjenja, a medijima ponuditi priču koja bi trebala prikriti prave razloge iznenadne promjene. Ili samo promjene. Možda se pokaže da je izbor Joke Vrankovića fenomenalan potez Saveza. No, tko će odgovarati u slučaju eventualnog neuspjeha? Prosudite sami…

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider