Košarka
SPORTOVI
Košarka
Otvoreno o svemu

Hrvatski stručnjak za GOL.hr nakon potopa košarkaša: ''Problemi su puno dublji od tog rezultata''

Povodom dva uzastopna poraza i poprilično loše igre košarkaša, kontaktirali smo bivšeg hrvatskog reprezentativca, a danas trenera Veljka Mršića, koji je otvoreno prokomentirao aktualnu situaciju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U još jednoj razočaravajućoj predstavi, hrvatska košarkaška reprezentacija poražena je od Poljske te je svoje izglede za put u Kinu svela na minimum.

''Dojam je takav da nismo igrali dobro i da nismo ostvarili rezultat koji smo priželjkivali. Međutim, problemi su puno dublji od tog pukog rezultata. To se događa već dulji period. Ne treba gledati samo rezultat kao rezultat, jer on nekad može biti splet sretnih ili nesretnih okolnosti, ozljeda i sličnog'', rekao je u uvodu Veljko Mršić za GOL.hr te nastavio:

''Kažem, kod nas se događa nešto puno dublje i hitno treba napraviti jedan zaokret u izobrazbi igrača, jer više ne stvaramo igrače jednog visokog međunarodnog nivoa. Imamo puno talenata od kojih neki završavaju u NBA-u zbog svojih karakteristika ili mladi odlaze u europske klubove.''

''Međutim, u tom razvoju do neke 15 godine napravi se puno grešaka, jer tu idemo dosta na rezultat i igrači nemaju dovoljno vještina. Zapostavlja se vještina nauštrb taktike koja donosi trenutni rezultat'', objasnio je stručni sukomentator Sportkluba.

Hrvatska od početka kvalifikacija kao da ne zna u kojem bi smjeru išla. Krenulo se s jednim izbornikom i jednim stavom pa se za nekoliko mjeseci promijenio stav, a nekoliko mjeseci nakon toga i izbornik. Pa onda nove promjene.

''Nije lako u kratkom periodu nešto posložiti. Recimo, Skelin je u onom prvom dijelu kvalifikacija dobio igrače na tri dana koji prvi put igraju zajedno i pitanje je na kojem su nivou. Onda se za drugi 'prozor', koji je on isto vodio, 50 posto toga promijenilo. Onda idući 'prozor' nove promjene i novi izbornik, tako da mislim da stvarno dosta lutamo'', mišljenja je Mršić.

Puno je problema u igri reprezentacije. Što smo to mogli i trebali napraviti bolje?

''Način na koji igramo košarku nije dobar, previše smo statični. Mislim da je trebalo napraviti jedan zaokret kad smo se plasirali na OI u Rio. Znači, govorim o 2016. godini. Možda je već tu trebalo razmišljati o ovim kvalifikacijama, jer smo imali osiguran plasman na Europsko prvenstvo. Mogli smo imati više vremena da stvorimo nešto, da stvorimo pripremu za ove kvalifikacije'', izjavio je bivši trener Cedevite te nadodao:

''Na Eurobasketu 2017. ponovno smo krenuli grlom u jagode. Kao, osvojit ćemo medalju, a otišli smo s jednom selekcijom iz koje poslije sedam-osam igrača nije igralo kvalifikacije. A nismo imali ove igrače o kojima smo pričali, jednog solidnog europskog nivoa. Sami smo se doveli u ovu situaciju, ali po meni je problem puno dublji. Moramo napraviti sustav rada s djecom već od rane dobi, jer tu se već radi dosta stvari koje kasnije utječu na taj finalni proizvod.''

Znači, smatrate da nam treba taj jedan ''reset'' kompletnog sustava, gdje bi se promijenio i način razmišljanja i gdje bismo krenuli u jednom drugom smjeru što se tiče stvaranja igrača, ali i što se tiče stvaranja struke, što smo također izgubili?

''Sigurno. I klubovi su nam dosta pali. Osim Cedevite, svi su drugi dosta slabiji nego što su bili prije desetak godina. Tu smo puno izgubili, igrači igraju Premier ligu za četiri do pet tisuća kuna. I treneri rade za iste novce. Puno je tu stvari koje utječu na to i zato dosta mladih igrača i trenera odlazi van'', rekao je bivši hrvatski reprezentativac.

''Također, nemamo strpljenja da istrpimo. Vidi se iz aviona da nema kvalitete, a onda očekujemo ne znam kakav rezultat. Evo sad je ta kadetska reprezentacija prvak Europe, ali imali smo kadetske prvake Europe i prije nekoliko godina, pa se ništa nije dogodilo. Treba postaviti pitanje koliko smo do toga rezultata došli na višak treninga u tom uzrastu, uspoređujući to s djecom vani. Koliko zbog taktike, a koliko zbog košarkaških vještina koje naši igrači posjeduju'', zaključio je Mršić.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider