Košarka
SPORTOVI
Košarka
Još bez poraza

Hrvatski košarkaši izborili finale u Kini: Egipat teško nastradao

Nova pobjeda hrvatskih košarkaša, ovaj put pao je Egipat.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska košarkaška reprezentacija izborila je finale Kupa Borislava Stankovića u Kini pobjedom protiv Egipta 92:64.

Sjajno raspoložena Hrvatska krenula je u utakmicu sa 6:0. Izabranici Aleksandra Petrovića su nakon samo tri minute imali dvoznamenkastu prednost (13:3), uz pet pogođenih trica. Egipat je u posljednju minutu i pol spojio dvije trice zaredom, no Hrvatska se vratila na +16, najveću prednost u prvoj četvrtini. U zadnjim sekundama prvog dijela Egipat smanjuje svoj i Hrvatska prvu četvrtinu završava sa +12 (26:14). Odličnu prvu četvrtinu odradili su Josip Bilinovac koji je imao 11 poena te Luka Božić koji je dodao osam.

Iako se u drugu četvrtinu ušlo malo nervoznije, Hrvatska je pokazala svu svoju snagu i odlazi na +20. Tricom Jakova Mustapića Hrvatska je došla do najveće prednosti od +24, a na veliki odmor otišli su s prednošću od 22 poena (49:27). Josip Bilinovac je u prvom poluvremenu upisao 21 poen.

U trećoj dionici Hrvatska je samo nastavila svoju dominaciju na parketu i vrlo brzo došla do +29 košem Buve (58:29), a nakon toga je krenula i brojka preko trideset poena prednosti. Tako je Mustapić pogodio tricu u 26. minuti za +32 (63:31). Hrvatska je imala i najvećih +34 kod rezultata (65:31) i u trećoj dionici se više nije spuštala ispod 30 poena prednosti. Treća četvrtina završila je rezultatom 73:41, odnosno +32 za Hrvatsku.

Četvrtu dionicu Hrvatska je odradila rutinski i slavila s 92:64 te izborila finale koje je na rasporedu u nedjelju.
Najbolji u redovima Hrvatske bio je Josip Bilinovac sa 23 poena, Luka Božić dodao je 19, Antonio Vranković i Domagoj Bošnjak po 11 te Ivan Buva i Jakov Mustapić po 10 poena.

''Što reći, nakon tri utakmice smo napravili apsolutno više nego što je itko očekivao – i ja. Današnja utakmica pokazala je kakav pristup treba biti kada igrate protiv ovakvog profila protivnika. Od prve sekunde kvalitetna i agresivna obrana tako da je samo bilo pitanje kolika će razlika biti na kraju. Zadovoljan sam sa svim što sam vidio i uspio sam odmoriti trojicu igrača koji su uz Buvu u prve dvije utakmice povukli najviše (Mavra, Zubčić). Mavra je imao nekakve sitne probleme sa zglobom, ali kroz ova dva dana to bi trebalo sanirati. E sad, hoće li u nedjelju biti Kina ili Njemačka, utakmicu ćemo dočekati sto posto spremni'', rekao je Aco Petrović

''Najbitnije je da smo pobijedili ovu utakmicu. Izbornik nas je upozoravao da je taj rang Egipta isti kao i Tunisa. Isto kao što su prošle godine imali Kvalifikacijsku utakmicu u Torinu i shvatili smo ovu utakmicu maksimalno ozbiljno. Svi su dali sve od sebe i pružili smo priliku svim igračima da se odmore. Dan odmora i idemo se pripremiti za finale'', rekao je najbolji strijelac Hrvatske Bilinovac.

Ranije je u Kini Hrvatska pobijedila domaćina Kinu i u drugoj utakmici Njemačku. Četiri igrača iz ove momčadi bit će među 15 igrača koji će krenuti na pripreme za ovogodišnji Eurobasket.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider