Košarka
SPORTOVI
Košarka
''svaka čast momcima''

Druga pobjeda hrvatskih košarkaša u Kini: Pala i Njemačka

Hrvatska reprezentacija upisala je još jednu pobjedu u Kini na Kupu Borislava Stankovića. Slavili su igrači izbornika Petrovića protiv Njemačke rezultatom (77:83).

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon sjajne jučerašnje predstave protiv domaćina Kine, Hrvatska je danas u dosta težoj utakmici upisala još jednu pobjedu na Kupu Borislava Stankovića. Slavila je ekipa izbornika Petrovića protiv Njemačke rezultatom 77:83.

Njemačka je bolje otvorila utakmicu i povela 4:0, no odmah nakon toga odgovara Mavra tricom za 4:3. Nakon toga, Njemačka radi par dobrih poteza i dolazi na 10:3, a onda je 'proradio' sjajni Ramljak koji nas dovodi do minimalnog zaostatka (14:12) u sedmoj minuti igre. Uslijedilo je i atraktivno zakucavanje Ivana Ramljaka za (16:14), a nakon toga još jedan njegov koš za izjednačenje (16:16). Njemačka klupa odmah je reagirala minutom odmora. U zadnjih 50 sekundi prve četvrtine, obje reprezentacije napravile su puno grešaka, no Hrvatska završava prvu dionicu vodstvom, odnosno zakucavanjem Antonija Vrankovića za svoje prvo vodstvo na utakmici (18:20).

U drugoj četvrtini Bošnjak odmah na početku krade loptu Nijemcima, a Mavra pogađa tricu za 18:23, odnosno za +5 za Hrvatsku. Vranković ubacuje za 21:25, a nakon njega i Bošnjak za 21:28. Odradila je Hrvatska odlično prvi dio, a u drugom dijelu druge četvrtine dogodio se mali pad koncentracije i Njemačka dolazi do samo tri poena zaostatka (25:28), nakon čega izbornik Petrović odmah reagira minutom odmora. Bila je to utakmica u egalu sve do velikog odmora na koji su s malom prednošću otišli Nijemci (40:38). Nakon velikog odmora uslijedila je još jedna izjednačena četvrtina. Iako je Njemačka početni dio odradila malo bolje i bila u minimalnoj prednosti, u zadnjim minutama treće dionice, Širko je pogodio tricu za izjednačenje (54:54), no odmah su s druge strane uzvratili Nijemci tricom. Završili su treću četvrtinu s prednošću od pet poena (59:54).

U posljednjoj četvrtini se činilo kako su Nijemci u velikoj psihološkoj prednosti. No odreagirao je izbornik Petrović sjajno s time-outom i tada je krenula Hrvatska. Mavra je 1:30 minuta prije završetka utakmice pogodio za povratak na samo koš zaostatka (74:73). Nakon toga Njemačka radi faul također na Mavri koji pogađa oba slobodna bacanja i dovodi Hrvatsku u prednost (74:75). Mavra je odradio sjajan posao cijelu utakmicu, a posebno kada je trebalo – u posljednjim sekundama. Nakon svih akcija još krade i loptu Nijemcima i to 37 sekundi prije kraja utakmice, a Hrvatska poentira za 74:77, odnosno završava utakmicu pobjedom 77:83.

Najbolji u redovima Hrvatske bili su Mavra sa 23 poena te Buva sa 21 poenom. Ramljak je također odradio dobru utakmicu, a završio je sa 11 poena. Sljedeća utakmica je sutra protiv Egipta s početkom u 10:00 sati. Nakon toga slijedi dan odmora.

Aleksandar Petrović, izbornik seniorske reprezentacije:

''Rekao bih još jedna neočekivana reakcija. Nakon uvjerljive pobjede protiv Kine, naletjeli smo na kompletno drugačijeg protivnika. Ovo su svi momci koji u odabranim njemačkim klubovima igraju važne uloge. Spremaju se za Univerzijadu , međutim osam od ovih dvanaest članova su članovi startnih petorki u Bundesligi. Radili smo gluposti. U prvom poluvremenu smo primili, nakon tri nekontrolirana posjeda i skoka u napadu devet poena… Međutim, onog trenutka kada je izgledalo da je utakmica ušla u nekakvu negativnu priču, tih zadnjih šest minuta smo odigrali čiste glave i rutinirano dobili današnju utakmicu. Svaka čast momcima. Ovo je danas bila utakmica koja nam je donijela puno po pitanju iskustva igrača, ali isto tako ja imam puno spoznaja nakon ovih utakmica.''

Dominik Mavra:

''Teška utakmica, pošto je bila već u četiri sata, praktički 19 sati nakon pobjede protiv Kine. Iako je to bila relativno lagana pobjeda, dosta smo se potrošili i s tog aspekta je možda bilo nateže pristupiti današnjoj utakmici. Posebno jer smo gubili treću i četvrtu četvrtinu po šest, sedam razlike. Vratili smo se i našom energijom i pametnim odlukama dobili, a to nam je bitna pobjeda.''

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider