Košarka
SPORTOVI
Košarka
NAPOKON, REĆI ĆE NEKI

Hrvatska dobiva trećeg Amerikanca na poziciji playmakera: To je zanimljivi igrač berlinske Albe

27-godišnji Jaleen Smith trebao bi u ruke dobiti napad hrvatske košarkaške reprezentacije na predstojećem Eurobasketu.

Jaleen Smith (Foto: Afp)

Odlaskom Dina Rađe s jedne od rukovodećih pozicija hrvatske košarke otišla je osoba čiji je negativan glas bio najglasniji po pitanju eventualnog angažmana stranog košarkaša u dresu reprezentacije.

Naravno, takva smo dva slučaja već imali. Onaj Deontaya Drapera koji pamtimo sa simpatijama te Olivera Lafayetta, čije jedno veliko natjecanje baš i ne pamtimo po najboljim uspomenama. Ali, otkako je trenutna garnitura preuzela Savez, tako nešto do sada nije bilo opcija.

Nije više imalo smisla čekati

Ipak, rezultati posljednjih godina su takvi da će se pokleknuti i po tom pitanju. Više različitih izvora prenijelo je informaciju kako će Hrvatska reprezentacija na ovogodišnji Eurobasket doći pojačanja za igrača na deficitarnoj poziciji, onoj organizatora igre.

Odmah je putem istih izvora isplivalo ime, a to je Jaleen Smith. 27-godišnji košarkaš berlinske Albe za kojeg bi se trebalo krenulo u žurno ishođenje hrvatskog državljanstva. Što se tiče njegovim ambicijama, izvori govore kako je nastup u hrvatskom dresu već oduševljeno prihvatio.

A tko je Smith? Momak je to koji je odradio cijelu sveučilišnu karijeru na sveučilištu New Hampshire, nakon čega se prijavio na NBA draft, gdje nije odabran. Kao svoju iduću stanicu odabrao je Njemačku.

Sezonu 2020./21. imao je briljantne brojke

Prvo je dvije godine proveo u Heidelbergu, a onda još dvije u Riesen Ludwigsburgu. Druga sezona u Ludwigsburgu donijela mu je nagradu za MVP-a njemačke lige i fantastične brojke. Te sezone upisivao je u prosjeku 15.7 poena, 5.3 skokova, 5.6 asistencija i 1.7 ukradenih lopti.

Takva sezona donijela mu je transfer u Albu, s kojoj me prošle sezone osvojio njemačku ligašku titulu, upisavši 23 poena u posljednjoj utakmici. S Albom je zaigrao Euroligu, unutar koje je upisao prosjeke od 6.5 poena, 2.3 skoka i 2.2 asistencije po susretu, dok je bolji bio u Bundesligi s 10.8 poena, 2.3 skoka i 3.5 asistencije.

Visok je 190 centimetara, a jedna od glavnih karakteristika mu je odličan šut i sposobnost brze organizacije napada, što u Hrvatskoj zapravo djeluje kao trenutno najveći problem.

Gledajući da se glasno govori i o povratku Darija Šarića na teren upravo za Europsko prvenstvo, mogla bi Hrvatska zaigrati bitnu ulogu. Na prvenstvu koje započinje 1. rujna nalazimo se u skupini eC, čije će se utakmice igrati u Milanu, a protivnici su nam redom Grčka, Velika Britanija, Estonija, Italija i Ukrajina. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider