Košarka
SPORTOVI
Košarka
kreće nova era

Nova generacija je stupila na scenu: Analizirali smo što ih sad čeka

Zaboravimo prošlost, okrenimo se budućnosti. Nova generacija europskih košarkaša je stupila na scenu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Završio je posljednji Eurobasket koji se igrao u sistemu svake dvije godine. Na idući će trebati pričekati pune četiri godine i do njega doći kroz novi sustav kvalifikacija. Nastavak je to još jednog eksperimentiranja FIBA-e i tek treba vidjeti koliko će zaista imati smisla igrati kvalifikacije u kojima neće moći sudjelovati igrači iz NBA-a i Eurolige. No, pustimo to na brigu ljudima koji smatraju da znaju što je najbolje za košarku. Ionako će im ishod tih promjena suditi.

U međuvremenu, okrenut ćemo se radije igračima koji su iskočili na Eurobasketu pa i onima koji možda nisu do kraja pokazali svoj potencijal poput našeg Darija Šarića. Radi se o pet mladih igrača koje čekaju novi izazovi i koji će svojim talentom možda još dugi niz godina plijeniti pozornost. Unatoč tome što na Eurobasketu nisu svi bili na istom nivou. Neki od njih već su izgradili status, ali daleko od toga da se još ne moraju dokazivati.

Naravno da je u ovom trenutku među njima najblistavija zvijezda Luka Dončić, ali ne smijemo zapostaviti ni druge. Ne nakon što smo vidjeli prezentacije Porzingisa, Markkanena i Bogdana Bogdanovića, koji je izrastao u pravog lidera. Isto tako mislimo da treba reći koju riječ o Šariću i onom što ge čeka u daljnjem tijeku karijere. Ako je imao nešto lošiji turnir, to automatski ne znači da je košarkaški mrtav. Zato ćemo ovaj put ostaviti negativne stvari po strani, ali ga također nećemo uzdizati do nekih nerealnih visina.

1. Luka Dončić

Za njega je gotovo sve već rečeno. Zadnjih dana ga se čak stavlja u istu rečenicu s Draženom što dovoljno govori samo za sebe. Sigurno je da mu imponira, no pustimo sad usporedbe koje su nezahvalne i za koje postoje argumenti samo za period dok je Petrović bio njegovih godina. To su dva igrača različitog stila i vrijeme će pokazati koliko će Dončić daleko dogurati i gdje će se smjestiti u povijesti europske košarke. Jasno je da će mu biti lakše krčiti put u NBA-u, ali zato što živi u jednom drugom vremenu.

Nakon izvanredne sezone u Realu i europskog zlata sa Slovenijom, nema sumnje kako će Dončić biti među najvećim pričama nove sezone Eurolige. I dalje u dresu Real Madrida. S napunjenim samopouzdanjem trebao bi imati samo veću ulogu. Još kad tome pridodamo tešku ozljedu Sergija Llulla, Real će se morati osloniti na njega htio ili ne htio. A htjet će s oduševljenjem.

Real na njegovim pozicijama, s obzirom na to da jednako kvalitetno može igrati jedan i dva, ima još Fabiena Causera, Facunda Campazza, Rudyja Fernandeza i Jayceeja Carrolla. Za pretpostaviti je da će se na playmakeru izmjenjivati Dončić i nezgodni Argentinac Campazzo, a ''dvojku'' popunjavati Fernandez, Carroll i Causeur. No, Dončić je ovdje igrač s najviše talenta te u Realu na njega i tako gledaju.

Prema jednom provjerenom izvoru, Florentino Perez je već dulje vrijeme ''zaljubljen'' u njega. Navodno mu se javlja poslije skoro svake utakmice te ga drži kao kap vode na dlanu. Ono što je Cristiano Ronaldo za Real u nogometnom svijetu, to je Dončić u košarkaškom. Isti izvor navodi kako je i sam Ronaldo znao biti na ponekom druženju s mladom zvijezdom. Dalje od toga nema. Da ne zaboravimo, ni Amerikanci više ne dvoje puno tko bi sljedeće godine trebao biti prvi pick drafta. Bez obzira na njihova dva najveća eksponata, Michaela Portera Jr. i Marvina Bagleyja III.

2. Bogdan Bogdanović

S 25 godina najstariji među ovom družinom, ali igrač koji je ove godine napravio iskorak i postao jedan od nositelja svoje reprezentacije te ujedno najskuplji rookie u povijesti NBA-a. Također je prvi put postao europski klupski prvak te je izabran u idealnu petorku Eurolige i Eurobasketa. No, 36 milijuna dolara, koliko je dobio za tri godine u Kingsima, trebat će opravdati.

Iako se pokazao sposobnim igrati i razigravati na poziciji playmakera, njega će se koristi većinom kao beka šutera. A Kingsi tu imaju veliku nadu, koja je pristigla ove godine u tradeu s Pelicansima, Buddyja Hielda. On je sigurna prva opcija, dok će Bogdanovićeve minute krasti i veteran Vince Carter te Garrett Temple, koji je prošle sezone dosta igrao na vanjskim pozicijama.

Međutim, za očekivati je da će ''srpska veza'', jer ipak ga je doveo Vlade Divac, omogućiti Bogdanoviću priliku koju bi trebao iskoristiti i zaraditi dodatne minute. Na ruku mu ide i što Sacramento definitivno neće biti u borbi za playoff i što je Zapad toliko kompetitivan da je moguće da u jednom dijelu sezone dobije veću šansu nego što je očekivao.

Bogdanović je prošle sezone u Euroligi što se tiče postotka šuta imao najbolje brojke u karijeri, 50 posto šuta iz igre, 43 posto za tri poena i 85 posto šuta s linije slobodnih bacanja. A to su brojke koje će teško ostvariti u NBA-u, jer s druge strane će stajati puno brži i moćniji igrači jedan na jedan. Možda će mu trebati neko vrijeme za prilagodbu, ali nije mogao proći bolju pripremu od one Obradovićeve u Fenerbahčeu.

3. Lauri Markkanen

Lauri Markkanen oduševio je košarkaški svijet svojim prezentacijama za finsku reprezentaciju i vratio barem malo vjere navijačima Bullsa. Prerano je da možemo reći kako su Wolvesi pogriješili što nisu zadržali ovaj pick i LaVinea, a umjesto njih u suprotnom smjeru za Butlera poslali Wigginsa, ali moguće je da se pokaže tako. Nekako smo mišljenja bi ovakav Markkanen i LaVine odlično sjeli pored Butlera i Townsa, jer se radi o dvojici sjajnih šutera i igrača koji su puno opasniji izvana nego Wiggins.

Ne moraju se svi složiti s time, ali zamislite samo pick Butlera i Townsa s LaVineom i Markkanenom na perimetru bez da se obrana koncentrira na njima. Markkanenov napadački potencijal je impresivan, a na Eurobasketu je pokazao kako može kreirati šut sam za sebe i kako se može nositi s teretom odlučujućih lopti. Na Bullsima je sada da izbruse taj dijamant.

Markkanen je pokazao cijeli repertoar napadačkih vještina, dok je u obrani i kreaciji imao bljeskova, no vidi se da na tim segmentima još treba raditi. Treba i uzeti u obzir da su NBA igrači s kojima će se suočiti u listopadu drukčijeg kalibra od onih koji su sudjelovali na Eurobasketu. Tu ću mu najveći minus biti neiskustvo i fizička snaga, no to je normalno za igrače njegovih godina.

Srećom po Markkanena, Chicago se nalazi u potpunoj rekonstrukciji te se okrenuo mladim igračima u dolasku. Na poziciji četiri, gdje ga se može najviše koristiti, nema preveliku konkurenciju. Istina, Bullsi imaju jednog sličnog igrača u Mirotiću, no nadareni Finac se za svoje minute ne bi trebao brinuti. Pogotovo zato što nisu zadržali Lauvergnea, dok Bobby Portis zasad nije opravdao očekivanja. Problem bi mogao biti u tome što Chicago nema ekstra playmakera koji bi Markkanenu olakšao život.

4. Dario Šarić

Da odmah u startu razriješimo neke dvojbe. Ako ih ima. Dario Šarić je rođeni košarkaš i borac te je jako dobro iskoristio prošlu sezonu u Philadelphiji. Štoviše, smatramo kako je trebao dobiti nagradu za rookieja godine, ali isto tako treba reći da Malcolm Brogdon nije tek tamo neki jazavac. Može biti samo onima koji su gledali highlightse. I njih dvojica bili su opravdano finalisti za najboljeg novaka, jer boljih od njih osim ozlijeđenog Embiida nije bilo.

Nažalost, Šarić se nije proslavio na Eurobasketu, ali to nije razlog da ga ne navedemo u skupinu igrača koji predstavljaju jednu novu generaciju europske košarke. Kao što smo rekli, Šarić je potvrdio da može igrati u najjačoj ligi svijeta i kako će tamo uvijek imati mjesta. Druga stvar je u kojoj će to biti ulozi. Trebamo biti realni i priznati kako Šarić nikad ne bi bio u konkurenciji za rookieja godine da su Sixersi bili zdravi, a ta konkurencija je ono što ga u još većoj mjeri čeka u novoj sezoni.

Trenutno Philadelphia može složiti vrlo zanimljivu petorku s Fultzom, Redickom, Covingtonom, Simmonsom i Embiidom te ako do toga dođe, Šarić momentalno pada u drugi plan. U ulogu šestog igrača i onoga koji bi trebao nositi momčad s klupe. Velika je to promjena nakon što je krajem prošle sezone bio prva napadačka opcija Sixersa. To znači da slijedi i manji broj lopti i šuteva. Ima opcija i gdje Šarić može zaigrati u petorci, ali to će prije uslijediti ukoliko bude ozljeda.

Ipak, jedna od varijanti je gdje bi Simmons išao na ''trojku'' umjesto Covingtona, a Šarić i potencijalno Amir Johnson onda dijelili minute na ''četvorci''. Ali Covington je među boljim obrambenim igračima u momčadi i prototip modernog krila, dok ni Šarić, a posebno Simmons nisu briljantni šuteri izvana. A treba pronaći minute i za Richauna Holmesa, koji se pokazao jako dobrim na visokim pozicijama. Puno je pitanja, a prave odgovore dobit ćemo tek kad krene ludnica. Nadamo se najboljem za Darija.

5. Kristaps Porzingis

Molimo se za samo jednu stvar – da Knicksi konačno predaju momčad u ruke Porzingisu. Ne zato što smo navijači Knicksa, iako ni oni nemaju puno drugačije mišljenje, nego iz razloga što je evidentno da se radi o izvanserijskom talentu koji može promijeniti izgled franšize, dok je Anthony javno zatražio odlazak u Houston Rocketse. O kakvom se ''ubojici'' radi mogli smo se uvjeriti na Eurobasketu, gdje bi Latvija uz neki drugi ždrijeb lako moguće bila u borbi za medalju.

Međutim, pred Knicksima je i dalje turbulentno razdoblje. Dobro je da su se riješili Phila Jacksona koji se, zapravo, nikad nije ni htio primiti ozbiljnijeg uredskog posla. No, uspio je to dobro naplatiti. S druge strane, sumnjamo da je potpis Tima Hardawaya Jr. za 71 milijun dolara na četiri godine vizionarski potez. On i Porzingis trebali bi biti prve dvije opcije u napadu (kad Anthony ode).

Za razliku od nekih drugih igrača iz ove priče, Porzingis najmanje treba strahovati za svoju poziciju. Ono čemu se on treba posvetiti je nadogradnja elemenata koji ga samo mogu učiniti težim ili gotovo nemogućim za čuvati. Nešto slično onome što je Nowitzki napravio sa svojim skok šutom te na tome izgradio impresivnu karijeru. Samo što mladi Latvijac ima više obrambenog potencijala i pokretljivije noge od Dirka. Uostalom, ima daleko najbolji status u NBA-u od gore svih navedenih. Pustite ga da igra, Knicksi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider