Košarka
SPORTOVI
Košarka
Računaju na medalje

Ovo su favoriti Eurobasketa: Otkazi ne mogu zaustaviti Srbe i Španjolce

Eurobasket potresaju brojni otkazi, ali krug favorita se nije bitno promijenio.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Eurobasket 2017. je pred vratima, a uoči turnira glavna tema su otkazi igrača. Preko 40 igrača otkazalo je Eurobasket što pruža veliku priliku reprezentacijama poput Hrvatske. No, najbolje reprezentacije i unatoč otkazima dolaze s respektabilnim momčadima, a kad se širini rostera pridodaju kontinuitet i pobjednički mentalitet, tradicionalni favoriti s prošlih nekoliko turnira ponovno su u stanju otići po medalju.

Španjolska

Nedostajat će Nikola Mirotić i Sergio Llull, ali Španjolska je i dalje prvi favorit Eurobasketa. Sergio Scariolo i dalje može računati na vrlo jak i širok kadar kojim dominiraju prekaljeni NBA igrači. Na poziciji playmakera može računati na Sergija Rodrigueza i Rickyja Rubija, kvalitetne minute s klupe još može dati i Juan Carlos Navarro, dok centarska linija s braćom Gasol i Willyjem Hernangomezom, članom najbolje rookie petorke NBA lige prošle sezone, doista izgleda zastrašujuće.

Mlađi brat Hernangomez Juan također je NBA igrač, a radi se o visokom krilu mekane ruke koje može širiti reket. Prijetnja s trice bit će i opasni šuter Oklahoma City Thundera Alex Abrines. Ostatak kadra popunjavaju snage iz domaće lige, uglavnom iz Valencije, a netko od dvojca Fernando San Emeterio – Joan Sastre trebao bi popuniti preostalo mjesto u petorci upražnjeno ozljedom Sergija Llulla.

Ovu reprezentaciju ne treba posebno predstavljati, a o njima najbolje govore njihovi rezultati. Aktualni europski prvaci Eurobasket su osvajali tri puta – 2009., 2011. i 2015., 2007. su bili drugi, kao i 2003. kada su prvu medalju osvojili današnji veterani Gasol i Navarro. 2006. su bili prvaci svijeta, a na zadnje tri Olimpijade osvojili su broncu i dva srebra. Na ovom Eurobasketu bez sumnje su prvi favoriti i kandidati za četvrto europsko zlato.

Srbija

Iako su ostali bez pratkički cijele petorke, Srbi i dalje spadaju u krug favorita. Otkazali su Teodosić, Jokić, Bjelica, Simonović i Raduljica – za većinu reprezentacija bio bi to nenadoknadiv gubitak, ali Srbi i dalje imaju razloga za optimizam.

Glavni razlog je prvenstveno sustav i uigranost, kao i borbenost te pobjednički duh koji ova momčad posjeduje. Unatoč izostancima, trener Aleksandar Đorđević svejedno na parket može poslati respektabilnu petorku. Turnir života mora odigrati najskuplji rookie u NBA povijesti Bogdan Bogdanović, igrač koji briljira i kao strijelac i kao kreator i koji uskače u tenisice vođe ove generacije Miloša Teodosića.

Tea će na poziciji jedinice zamijeniti Stefan Jović, Nikola Kalinić je na poziciji krila igrač kakvog bi svaki trener poželio, dok visoka linija izgleda respektabilno s novim kapetanom Milanom Mačvanom, Vladimirom Štimcem, Ognjenom Kuzmićem i Bobanom Marjanovićem. Igrači poput Nemanje Nedovića i Vladimira Lučića daju neophdnu širinu ovoj momčadi.

Francuska

Još jedna reprezentacija koja je desetkovana otkazima, ali i dalje ima dovoljno kvalitete za borbu za medalje. Simbol ove reprezentacije Tony Parker ozlijeđen je već duže vrijeme, a neće biti ni NBA igrača Nicholasa Batuma, Timotheeja Luwawua-Cabarrota i ponajboljeg obrambenog centra NBA-a Rudyja Goberta.

No, Francuzi i dalje imaju elitnu vanjsku liniju s Thomasom Huertelom, Nandom De Colom i Evanom Fournierom. Iskusni Boris Diaw je dobar dodatak svakoj momčadi i s 35 godina, tu je i NBA centar Kevin Seraphin, dok energiju donosi bivši igrač Partizana Joffrey Lauvergne.

Litva

Možda nemaju zvjezdani roster kao tri prethodno spomenute reprezentacije, ali viceprvaci s dva posljednja Eurobasketa uvijek su momčad na koju uvijek treba računati. Njihova najveća zvijezda je centar Toronto Raptorsa Jonas Valenčuinas, a NBA snage predstavlja i krilni igrač New York Knicksa Mindaugas Kuzminskas.

Osim njih, glavne snage su prekaljeni euroligaški igrači poput Mantasa Kalnietisa i Jonasa Mačiulisa. U odnosu na prošli Eurobasket oslabljeni će biti za Seibutisa i Jankunasa, a neće biti ni NBA igrača Domantasa Sabonisa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider