Košarka
SPORTOVI
Košarka
organizirani i vrlo opasni

Hrvatska saznala protiv koga igra u osmini finala Eurobasketa!

Nakon što je Latvija pobijedila domaćina Tursku u posljednjoj utakmici grupne faze Eurobasketa, Hrvatska je doznala svog suparnika u osmini finala.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Latvija je u posljednjoj utakmici grupne faze natjecanja pobijedila Tursku i osvojila drugo mjesto u skupini D, a Rusiju spustila na treće. To istovremeno znači da je Rusija suparnik Hrvatske u osmini finala Eurobasketa! Utakmica je na rasporedu u nedjelju s početkom u 20.30!

Šved i Mozgov ključni igrača reprezentacije

Reprezentacija Rusije osvojila je treće mjesto u skupini D, nakon što je bila najlošija u krugu s još dvije reprezentacije koje su imale omjer pobjeda i poraza 4:1. Rusi su natjecanje otvorili s tri pobjede, protiv Turske, Srbije i Belgije, a onda su doživjeli težak poraz od Latvije (84:69). U posljednjem su kolu rutinski slavili protiv Velike Britanije.

U svih pet utakmica u skupini Aleksej Šved bio je prvi strijelac Rusije! U svakoj je utakmici zabio najmanje 21 poen, što je jasan pokazatelj na kog se Rusija najviše oslanja u fazi napada. Na prosjeku je od 23 poena i 5.6 asistencija po susretu.

Tu je i centar Los Angeles Lakersa, NBA prvak s Cleveland Cavaliersima Timofej Mozgov. On je na prosjeku od 14 poena i 7.4 skoka po susretu.

Osim njih dvojice tu su uvijek opasni Vitalij Fridzon, Nikita Kurbanov, Andrej Voroncević i Dmitrij Hvostov.

Europski prvaci od prije 10 godina

Šved ispuca daleko najviše lopti na utakmici, u prosjeku preko 15, a čak sedmorica igrača uzima minimalno četiri šuta po susretu. Do dovoljno govori o tome da je Rusija organizirana reprezentacija koja ima širinu.

Primarna zadaća Ace Petrovića i njegovih pomoćnika u stručnom stožeru bit će pronaći način kako zaustaviti Šveda i teretnog centra Mozgova. Ostatak reprezentacije nema kvalitetu da ozbiljnije našteti našoj reprezentaciji.

Rusi su europski prvaci iz 2007. godine, kada su šutem Amerikanca Holdena šokirali Španjolce i slavili sa 60:59. S europskih prvenstava imaju još srebro (1993.) i dvije bronce (1997. i 2011. godine). Sa svjetskih prvenstava imaju dvije srebrne medalje (1994. i 1998. godine), dok su u Londonu na Olimpijskim igrama 2012. godine osvojili brončanu medalju.

Kada bi prošli Rusiju, u četvrtfinalu bi nas čekao pobjednik dvoboja između Litve i Grčke. Litavci su se kroz turnir jako podigli, dok je Grčka od prvog pa sve do posljednjeg kola natjecanja po skupinama vrlo, vrlo blijeda.

U eventualnom polufinalu bi igrali protiv Srbije, koja prije toga mora slaviti protiv Mađarske, a potom i protiv pobjednika dvoboja između Italije i najugodnijeg iznenađenja Eurobasketa Finske.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider