Košarka
SPORTOVI
Košarka
Čudesan igrač

Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV: NBA zvijezda Nikola Vučević o Dončiću, Jokiću i odnosu s Michaelom Jordanom

Nikola Vučević se nalazi na odmoru, ali uspio ga je uloviti reporter Dnevnika Nove TV Ivan Forjan.

Iza nas je uzbudljiva NBA sezona, a po njenom završetku ekskluzivno smo razgovarali sa zvijezdom Chicago Bullsa, Nikolom Vučevićem. U razgovoru s reporterom Ivanom Forjanom crnogorski centar osvrnuo se na svoj učinak, ali i odnos s Nikolom Jokićem, Lukom Dončićem i velikim Michaelom Jordanom.

Nikola, evo vas u Baru na zasluženom odmoru, međutim, s druge strane Atlantika gledali smo itekako uzbudljivo NBA finale. Prvak je Golden State, kako ste vidjeli njihov nastup?

"Dobro su odigrali, imaju taj sistem koji funkcionira već godinama. Igraju sjajno, timski, možda i najljepšu košarku u NBA-u. Meni je drago zbog Curryja jer su dugo sumnjali u njegove mogućnosti, da ne može bez neke superzvijezde uz sebe kao što je bio Durant, i da li može osvojiti prsten, ali dokazao je da može i posebno mi je drago zbog njega."

Chicago ispao u prvom krugu od Milwaukeeja

Kako ste zadovoljni svojom sezonom, sa Chicagom ste ušli u play-off ali niste mogli imati teži zadatak budući da ste naletjeli na Milwaukee Buckse?

"Bilo je dosta dobra sezona za nas, sve do trenutka kada nisu krenule povrede. Možemo svejedno biti zadovoljni za tu prvu godinu otkako smo svi zajedno, pokazali smo što možemo. Trebamo iskoristiti to kao bazu za sljedeću godinu da ona bude još i bolja."

Za Vas kažu da ste prava double-double mašina - godinama već dominirate na svojoj poziciji, kako ste osobno zadovoljni sezonom?

"Pa zadovoljan sam. Velika promjena za mene nakon osam i pol sezona u Orlandu. Potpuno nova uloga za mene, igrao sam s tipom igrača s kojima nikada nisam igrao. Pogotovo tu mislim na LaVinea i DeRozana koji su dva velika scorera. To nam je obećavajući početak pa će sljedeće sezone biti još i bolje."

Vi ste uz Nikolu Jokića i Luku Dončića nedvojbeno najveća zvijezda s ovih prostora u NBA ligi. Kako je igrati protiv te dvojice igrača?

"Pa, nije lako. Ali, posebno je igrati protiv igrača s ovih prostora. Lijepo je da nas toliko ima i da imamo značajne uloge. Naravno, Jokić MVP, Luka među najboljim igračima tamo. Igrati protiv Luke... Ma, on je jedan od najboljih igrača u NBA-u. Uvijek je to veoma težak zadatak."

Kakav je osjećaj kad Vam izvede onaj step back na tricu, pogubite se?

"E, to je... Baš se sjećam situacije iz Orlanda prošle sezone. Igramo mi, udvajamo ga, a on dva tri puta za redom krene u step back i zabije tricu. Rekao sam mu, ma dobro je više Luka, dosta je, tri za redom.. A kaže on, što ću vam kad me šaljete u lijevo. Velik igrač."

"Nikola Jokić je promijenio košarku"

Kako vidite uspjeh Nikole Jokića, dvije sezone za redom MVP lige, to je doista nevjerojatno?

"Pa da, nevjerojatno. Mali broj igrača je to uspio i ti koji su to uspjeli su najbolji igrači u povijesti NBA lige. On je promijenio košarku, način na koji on igra, to nitko do sada nije radio, pogotovo ne centar. Ta dodavanja, igra s takvom lakoćom, da tako razumije igru. Imamo i dobar odnos, kad je bio covid igrali smo dosta videoigre jedan protiv drugog. I moram reći da je dobar, bolji je od mene, najviše volimo igrati Counter Strike."

Što kažete na sezone Bojana Bogdanovića i Ivice Zupca?

"Veoma dobre sezone! Bojan pogotovo, igrao je sjajno i lani. Oboje znaju svoje uloge u svojim ekipama, Zubac se izborio da bude prvi centar u momčadi koja se bori za šampionski prsten. Što više nas sa ovih prostora, to bolje."

"Broj devet nosim zbog Michaela Jordana"

Dvostruki ste All-star. Je li to najveći uspjeh u Vašoj karijeri?

"Individualno definitivno jest. Biti All-star nije nimalo lako. Biti tamo s toliko velikih igrača je nevjerovatan osjećaj. Pogotovo prvi put kada sam bio bilo mi je posebno drago budući da je tamo bio Dirk Nowitzki. Bio sam s njim u momčadi, igrali smo zajedno, imao sam tu čast. Svi ti snovi se ispune, sve o čemu si maštao da se dogodi, to je to. Bilo je to jedno prelijepo iskustvo."

Broj devet je na dresu zbog broja Michaela Jordana u reprezentaciji. Je li on onda i uzor košarkaški?

"Jest, i to ne samo u košarkaškom smislu. Definitivno jedan od najvećih sportaša svih vremena. Imao sam ga i prilike upoznati kada sam radio pripremu za draft. Prišao mi je da se upoznamo, baš mi je bila čast. Krenuo mi je pokazivati kako igrati na postu, kako napasti u tom trenutku. Ma ništa ga nisam čuo, bio sam dosta očaran njime u tom trenutku. Imam i sliku kod kuće, njega i mene, bio je to za mene poseban trenutak."

"Kukoč je legenda Chicago Bullsa"

Još od doba Jordana, samo je jedan košarkaš Chicago Bullsa na jednoj utakmici ostvario učinak od najmanje 30 poena, 15 skokova i 3 blokade. Znate li tko je to?

"Ha-ha, znam, to sam ja. Ali dobro, on je imao 60 poena, 15 skokova, a ja manje.. Ali dobro, statistika je neumoljiva, slažem se. Mislim, reći ću iskreno, lijepo naravno, velika čast da sam u istoj kategoriji s njim."

Kakav je Vaš odnos s Tonijem Kukočem, savjetnikom predsjednika Chicago Bullsa Michaelom Reinsfordom?

"Pa nismo imali prilike puno se vidjeti ove sezone, par puta smo se sreli. Ali, on je legenda kluba, velik igrač, netko koga sam volio gledati od igrača s ovih prostora. Isto tako, žao mi je da više nisam imao prilike gledati Dražena Petrovića, imao sam oko tri godine kada je doživio prometnu nesreću."

"Otac mi je bio cimer s Draženom Petrovićem"

Što kažete na Draženovu priču i način na koji je igrao?

"Veoma impresivan čovjek. Svima nam je žao što nismo mogli gledati malo duže Dražena na tom nivou u NBA-u. Moj otac Borislav igrao je za reprezentaciju bivše Jugoslavije i bio cimer s Draženom. Ispitivao sam ga puno o Draženu pa mi je pričao kakav je radnik bio, kako je uvijek ranije odlazio na trening i bio posvećen košarci. Doista, to je vrlo rijetko. Vjerojatno mi je te stvari pričao ne bih li i ja usvojio sve to i trudio se davati maksimum na terenu. Dražen je definitivno veliki uzor za sve nas", zaključio je Vučević.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider