Košarka
SPORTOVI
Košarka

Saznajte zašto je petak 'dan D' za Cibonu!

Petak 4. veljače 2011. godine mogao bi vrlo lako postati 'Dan kada je umrla Cibona'...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Naime, u petak će se u prijepodnevnim satima u Ciboni - u trofejnoj dvorani - sastati svi igrači, treneri ili njihovi pravni zastupnici te menadžeri kojima klub iz Savske duguje pošteno zarađeni novac. O kojoj je brojci riječ nije poznato, ali je poznato kako su većini već prenijeli kako će im ponuditi maksimalno 50% duga, a ako se ipak svi skupa ne dogovore - Cibona bi vrlo lako mogla otići u stečaj. Je li to očajnički potez Ciboninih čelnika ili klasični bahati spin prije nekog novog velikog obrata tek ćemo vidjeti...

A to znači da se ubuduće više ne smije zvati istim imenom i da ne smije igrati europska natjecanja. Da je stari pravilnik na snazi Cibona bi bila izbačena za dva ranga natjecanja niže u Hrvatskoj, ali to je na njihovu sreću predsjednik HKS-a i suvlasnik Jadranske lige Danko Radić na vrijeme regulirao.
Što bi značio stečaj? Svi kojima Cibona duguje novac ne bi se imali od kuda naplatiti (stečajna masa) jer je Grad preuzeo klub i samim time vrijedne poslovne prostore (procijenjene na 40-ak milijuna kuna). Tek sada je jasno kako je prošli direktor Cibone Andro Knego bio u pravu jer je od poslovnih prostora želio sve naplatiti i krenuti od nule. To mu nije dopušteno, klub je ostao bez vode, telefona i grijanja, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić vrlo je brzo instalirao svoje ljude na pozicije predsjednika (Lovrić) i direktora (Antunović). Sve je napravio kako bi došao u posjed vrijednih lokala i to je sada svima jasno. Cibona je ionako europski brand i ona će ovako ili onako naći izlaz...

Dakle, igrači i menadžeri kojima se duguje mogu se kockati i ostati teoretski bez svega (slično kao u Dinamu Robert Prosinečki koji je ostao bez 750.000 eura) ili uzeti što im se nudi. Navodno su neki igrači, kojima se duguje godinama, dobili informaciju kako će im ponuditi 35% duga odmah i 35% u ratama. U igri je i 50% duga odmah, iako nikome nije jasno od kuda Ciboni novac, a ostatak u dionicama kluba - kada napokon bude obavljeno preoblikovanje.

Za mnoge kojima se duguje, od kojih su neki već završili igračku karijeru, ta ponuda je bolja nego da klub ode u stečaj.
Na popisu dužnika su kako doznajemo između ostalih Matej Mamić (otišao iz kluba 2004), zatim Marko Popović, Mate Skelin, Slaven Rimac, Bariša Krasić, Velimir Perasović, Aco Petrović, Veljko Mršić, Vedran Princ, Robert Troha, Vedran Vukušić, Dalibor Bagarić, Lukša Andrić te i mnogi menadžeri kao što su Drakulić, Mišković, Kukić i drugi koji žele svoje provizije.

U svakom slučaju očito Cibonine čelnike čekaju mučni pregovori, a u posebno će u teškoj poziciji biti novi šef omladinskog pogona Nikša Prkačin koji je - kako saznajemo - doveden u klub prvenstveno kako bi vodio pregovore s igračima kojima se duguje jer je s većinom njih dobar prijatelj. Najviše duguju ljudima koji su danas u Cedeviti, najozbiljnijem konkurentu za Euroligu i prvenstvo Hrvatske, tako da će taj dio priče biti posebno zanimljiv. Je li za očekivati da primjerice 'nepodobni' Aco Petrović - koji je odavno financijski osiguran - popusti i oprosti im pola duga?

Ili da se polovice zarade odreknu Troha i Vukušić na koje se vrši pritisak da odustanu od tužbe HKS-u već neko vrijeme?

No, Prkačin - koji je kao kapetan s Cibonom osvojio naslov prvaka Hrvatske - mogao bi naići na kritike kolega jer se gradom proširila priča kako je naplatio cijeli Cibonin dug i da mu nisu ostali ništa dužni. U petak popodne biti će puno toga jasnije...

Nakon održanog sastanka stiglo je i priopćenje iz KK Cibona koje objavljujemo u cjelosti:

ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA KK CIBONA I VJEROVNIKA

S isključivom namjerom rješavanja sporova nastalih uz dugovanja KK CIBONA Zagreb prema igračima i vjerovnicima, a koje je novo vodstvo naslijedilo preuzimanjem Kluba od prijašnjih uprava, te s isključivom namjerom spašavanja ovog zagrebačkog Kluba od propasti, predsjednik KK Cibona Ivica Lovrić i direktor KK Cibona Zdenko Antunović danas su se sastali s vjerovnicima i njihovim predstavnicima. Tom prigodom ponuđene su im na izbor dvije opcije riješavanja problema dugovanja nastalih u proteklom periodu:

- opcija 1: isplata 50% dugovanja glavnice u roku 60 dana od dana sklopljenog dogovora, a ostatak od 50% dugovanja bit će realiziran u ustupanju dionica Kluba u narednom, predviđenom periodu;

- opcija 2: isplata 35% dugovanja glavnice u roku 60 dana od dana sklopljenog dogovora; uz isplatu dodatnih 35% dugovanja glavnice u slijedeće 3 godine, a ostatak od 30 % dugovanja bit će realiziran u ustupanju dionica Kluba u narednom, predviđenom periodu.

Visina dugovanja KK CIBONA Zagreb nastalih u prethodnom razdoblju prema igračima i stručnom vodstvu, a koje je novo vodstvo Kluba nasljedilo, procijenjena je na oko 40 milijuna kuna.

Tijekom sljedećeg tjedna predstavnici Kluba nastavit će pregovore sa svim vjerovnicima i njihovim predstavnicima tijekom kojih će razmotriti ponuđene opcije te ugovorit eventualne odnose, a sve s ciljem riješavanja problema koje je novo vodstvo Cibone susrelo kod preuzimanja Kluba.

Ured za odnose s javnošću i medijima
KK CIBONA Zagreb

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider