Košarka
SPORTOVI
Košarka
Neviđena mržnja

"Dan žalosti" u Pireju: Ponovno smo igrali kao p****, sramota!

Dan uoči uzvratne utakmice dodatnih kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo Grčka - Hrvatska, nitko u Pireju ne razmišlja o nogometu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što je grčka reprezentacija u Zagrebu doživjela poraz, pljusku je dobio i ponos Pireja, košarkaški klub Olympiacos i to od najomraženijeg suparnika Panathinaikosa.

U susretu 6. kola Eurolige Panathinaikos je na gostovanju u dvorani Mira i prijateljstva u Pireju pobijedio 70-62. Bila je to već treća uzastopna gostujuća pobjeda atenskih "zelenih" u najdražem dvorištu.

Stoga nije niti čudo što su navijači Panathinaikosa dvoranu Mira i prijateljstva prozvali "Exochiko" ili kuća za odmor. Jutro poslije u Pireju kao da je "dan žalosti".

"Katastrofa, opet su nas pobijedili. Ponovo smo igrali kao p...," kazao nam je Gregorios dodajući:

"Našim igračima se svaki put napune gaće. Sramota".

Ludi grčki derbi jedan je od najžešćih "sportskih ratova" na svijetu koji godinama ne gubi ništa od svoje strasti.

Između navijača Panathinaikosa i Olympiacosa vlada neviđena mržnja, a nažalost u sukobima njihovih ultrasa bilo je smrtnih slučajeva. Gotovo na svakoj utakmici i u svakom sportu kaos je siguran. Bila to ženska odbojka ili nogomet. Prije dvije godine i sjednica predstavnika klubova grčke nogometne lige je prekinuta je jer su se potukli čelnici Panathinaikosa i Olympiakosa.

Za Panathinaikos su, osobito u počecima, navijali isključivo atenski imućniji građani, dok je Olympiacos iz Pireja, koji je luka s brodogradilištem, klub uglavnom pristalica iz radničkih slojeva. Danas više nema tolikih staleških razlika između klubova. I za jedne i druge navijaju i bogati i siromašni. Stabilna je tek crta razgraničenja - sjever Atene većinski je obojan u zeleno, a jug i pimorska predgrađa od Pireja pa sve do Vouliagmenija u velikoj većini "dišu" crveno.

"Atenjani uvijek misle da su nešto posebno, no u Pireju je život, " kazao je konobar Soterios.

Ove sezone Olympiacosu ne ide niti u nogometnom prvenstvu. Nakon niza godina dominacije, trenutačno su tek četvrti u prvenstvu.

"Sve dok je Pao iza nas ja sam sretan. Oni jadnici su tek sedmi. Ne brinem se i ove godine ćemo biti prvaci," dodao je Soterios.

Jedna od legendi pirejskog kluba je i naš Martin Novoselac. U tri godine osvojio je tri prvenstva, ne propustivši niti jednu utakmicu, a u klupskom muzeju nalazi se i njegova fotografija. Jedini Hrvat koji je bio trener Olympiacosa bio je Stjepan Bobek, koji je na klupi proveo 10 mjeseci 1969. i 1970. godine. Dres pirejskog kluba nosili su i Tomislav Butina i Ivan Režić, a sada je član Hrvoje Milić.

Za košarkaše Olympiacosa igrala su šestorica hrvatskih igrača - Arijan Komazec, Damir Mulaomerović, Franco Nakić, Dino Rađa, Nikola Vujčić i Andrija Žižić.

Grčka nogometna reprezentacija?

"Utakmica je tek u nedjelju. Danas tugujem. Ne mogu vjerovati da smo opet izgubili od njih," kazao je Soterios sa smješkom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider