Košarka
SPORTOVI
Košarka
Bez dlake na jeziku

Damir Mulaomerović u velikom intervjuu za GOL.hr: ''Ima jedna vrlo važna stvar, a na to se nitko nije osvrnuo''

Proslavljeni playmaker Damir Mulaomerović dao je veliki intervju za GOL.hr o svojim nedavnim podvizima, reprezentaciji, stanju u hrvatskoj košarci i hrvatskim trenerima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bivši hrvatski reprezentativac Damir Mulaomerović danas radi u dvostrukoj ulozi na Kosovu, kao izbornik tamošnje reprezentacije i trener Prištine, a za GOL.hr pričao je o aktualnim temama i problemima u hrvatskoj košarci. Veliki razgovor vam donosimo u dva dijela.

U svom prvom ciklusu s reprezentacijom Kosova, u drugoj fazi pretkvalifikacija za Eurobasket 2021., za protivnike je imao neugodne Makedoniju i Rumunjsku.

''Što se toga tiče, mislim da smo svi svjesni da to nije neki prvi razred reprezentacija. Međutim, mi ovdje nemam bazu veću od 10-ak igrača. Imam dosta problema oko toga. Nama je problem ovdje sa selektiranjem 12 igrača'', rekao je u uvodu Mulaomerović pa nastavio:

''Međutim, sad imam malo veći uvid trenirajući ovdje na Kosovu, koliko mogu neki novi mladi igrači i pokušavamo da napravimo nešto dugoročno. Igrali smo baš dobro, bila je puna dvorana i dobra atmosfera oko reprezentacije, ali žao mi je što smo izgubili. No vidio se pomak i napredak u igri'', izjavio je Mulaomerović za GOL.hr.

Posebno iznenađenje napravili ste u FIBA Europa kupu s Prištinom, gdje ste ostvarili omjer 6-6 i povijesnom pobjedom u zadnjem kolu nad Pinar Karsiyakom došli do Top 16.

''Napravili smo stvarno senzacionalan uspjeh. Mislim da sama činjenica da smo ušli u top 16 FIBA Europa kupa i da nam dolazi Varese dovoljno govori. Kad smo pobijedili Karsiyaku, bilo je veliko slavlje. Bez pretjerivanja, kao da se nešto osvojilo. Ni jedan kosovarski klub dosad nije prošao prvi krug nekog takmičenja, a mi smo već u trećem. Čak mislim da i u njemu imamo nešto za reći. Kako se kaže, dok se igra, sve je moguće. Očekujemo dobru utakmicu i dobru atmosferu protiv Varesea'', poručio je bivši trener Cibone.

U drugom krugu kvalifikacija za Eurobasket snage ćete odmjeriti protiv Luksemburga i Velike Britanije. I sigurno imate pravo na optimizam.

''Mislim da tu imamo dosta šansi ako budemo kompletni, jer smo imali veliki problem s Amerikancima koji imaju putovnicu. Jednom igraču s pukli križni ligamenti, drugi je došao u jako lošem stanju, s dosta kilograma viška pa ga nisam mogao koristiti. To nam je dosta bitno, probat ćemo da se kompletiramo i da dočekamo te utakmice spremni i da prođemo. Igraju se četiri utakmice u jako kratkom roku i moramo se spremiti za taj ritam'', kazao je Mulaomerović.

Kosovo je protiv Makedonije i Rumunjske pokazalo da se može hrvati s jačim reprezentacijama. Nemojmo zaboraviti da je Makedonija ne tako davno igrala polufinale Eurobasketa, a Rumunjska prošle godine pobijedila Hrvatsku.

''Mislim da je svakom tko se bavi košarkom jasno da Makedonija ima jako dobru momčad. I što se toga tiče, bili smo na jednu loptu. Rumunjsku smo stvarno trebali pobijediti i tamo i ovdje, ali odlučilo je neiskustvo igranja velikih utakmica. Međutim, borili smo se do kraja. Rezultatski ta utakmica ništa nije promijenila, jer Rumunji su dan ranije dobili 11 razlike Makedonce. Međutim, drago mi je zbog pristupa i načina, jer sam vidio ljude da zadovoljni odlaze iz dvorane'', objasnio je bivši playmaker hrvatske reprezentacije.

Završile su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u kojima je Hrvatska doživjela popriličan neuspjeh. Dojma sam da smo se od početka bolje postavili, da smo stvarno mogli biti u Kini unatoč svim problemima koji se spominju. Mišljenja sam da smo se previše tražili i lutali u tim kvalifikacijama i nismo znali što bi htjeli u određenim trenucima.

''Kako sam u to vrijeme bio zauzet svojim utakmicama, ne mogu puno pričati s tehničke strane. Međutim, komentirat ću ono što sam pročitao. Problem je 37 igrača i pet različitih kapetana. Mislim da ćemo se svi složiti da je rezultat kao rezultat katastrofalan. Tu smo gdje jesmo, ali to nije realno stanje. Slažem se s vama, puno se lutalo od početka, a najveći problem je ta baza igrača'', započeo je Mulaomerović na tu temu pa nastavio:

''Ima jedna vrlo važna stvar, a na to se nitko nije osvrnuo. Mi u reprezentaciji imamo neke igrače koji ne igraju u svojim klubovima u hrvatskoj ligi. Mislim da je tu došlo do određenih devijacija. Ja sam dugo godina nosio taj dres i znam što je to i kakva je konkurencija bila.''

''Danas imamo neke momke koji ne participiraju u svojim klubovima, a nose dres reprezentacije, a to apsolutno ne stoji. Po meni, tu treba uvesti reda. Oni koji se ne žele odazvati, njih ne treba ni zvati. A među ovim ostalima treba napraviti jednu analizu, koji su to momci na koje će se računati, i u slučaju poraza. Ovakvo lutanje jednom zvati jednoga, drugi put drugoga, treći put trećega ne vodi nigdje. S time ne želim nikoga kritizirati, mislim da su napravili najbolje što su mogli, ali činjenica je da to nije bilo dovoljno'', rekao je bivši hrvatski reprezentativac.

Mulaomerović se tu nije zaustavio, nego je krenuo secirati gdje su sve problemi i zašto je rezultatski trebalo biti bolje. 

''Mi smo već u prve dvije utakmice pogriješili, pomladili smo momčad i malo podcjenjivački otišli u Nizozemsku, a potom izgubili kod kuće od Rumunjske. Mislim da ta dva poraza nikako nismo uspjeli nadoknaditi. Moramo zaboraviti te neke nesporazume i da svi najbolji koje imamo moraju igrati u reprezentaciji. Bez obzira koliko tko godina ima, vidimo to i na primjeru ostalih reprezentacija koje imaju iste probleme, a igraju im igrači od 37 ili 38 godina'', objasnio je Mulaomerović te nadodao:

''Mislim da je trebalo napraviti malo bolju selekciju, jer mladi igrači ne mogu bez starijih i iskusnijih igrača. Oni donose iskustvo igranja takvih utakmica, jer igranje za reprezentaciju donosi jedan određeni pritisak i jednu određenu odgovornost. A činjenica je da neki igrači nisu dorasli tome. Iz kojeg razloga? Pa neki igrači ne igraju u hrvatskoj ligi i nemaju dovoljan broj utakmica na tom nivou. Ako pogledate, mađarska liga je bolja od hrvatske. Rumunjska liga je isto ozbiljna, puna Amerikanaca. Znači ti igrači igraju puno više jačih utakmica.''

''Mi danas imamo samo Cedevitu koja igra europske utakmice. Niti Cibona niti Zadar ne igraju. Evo ovaj FIBA Europa kup, koji je možda najslabije europsko natjecanje, mislim da je jako ozbiljan i kad pogledate koje sve ekipe tu igraju, govori samo za sebe'', poručio je Mulaomerović.

Drugi dio intervjua Damira Mulaomerovića možete pročitati u nedjelju na portalu GOL.hr.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider