Košarka
SPORTOVI
Košarka
kakav potez

Luka Dončić donio pobjedu iz teškog šuta, a Jokić blokadom

Zahvaljujući trici Luke Dončića u posljednjoj sekundi Dallas Mavericksi su na svom terenu svladali Boston Celticse sa 107-104, a Nikola Jokić je blokadom na Jae'Seanu Tateu sačuvao prednost Denvera 95-94 u srazu s Houstonom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Mavericksima se nakon pet utakmica izbivanja za dvoboj sa Celticsima vratio Kristaps Porzingis i u pobjedu ugradio 21 koš te sedam skokova. Na poluvremenu se činilo da će Boston doživjeti uvjerljiv poraz u American Airlines Centeru, jer su Mavsi držali prednost od 17 koševa (57-40). No, gosti su se vratiti u trećoj četvrtini, a do prvog vodstva na utakmici stigli 2:12 minuta prije kraja, kad je Marcus Smart pogodio tricu za 104-102.

Pokazalo se da će to biti posljednji ubačaj gostiju. Porzingis je u sljedećem napadu popravio Brunsonov promašaj za tricu i zakucavanjem izjednačio, a nakon pogrešaka i promašaja na obje strane, Dallasu je ostalo 11 sekundi za posljednji napad.

Loptu je u ruke dobio Luka Dončić, driblingom otišao prema lijevom kutu terena, napravio korak unazad i preko Josha Richardsona pogodio tricu za pobjedu. Bila je to Dončićeva peta trica iz 10 pokušaja, a dvoboj je završio sa 33 koša, devet skokova i pet asistencija.

Kod Bostona je najbolji bio Jayson Tatum koji je ubacio 32 poena uz 11 skokova, a Dennis Schroder je postigao 20 koševa.

U Denveru nijedna momčad nije prebacila 100 koševa, a Nuggetsi su zahvaljujući Nikoli Jokiću uspjeli svladati Houston, iako su imali lošu šutersku večer za tricu (9/40) i u ranoj fazi dvoboja ostali bez Michaela Portera Jr. koji je morao iz igre zbog ozljede leđa.

Jokić je dvoboj završio sa 28 koševa, 14 skokova i jednom blokadom koja se pokazala ključnom, jer je došla u zadnjem napadu Rocketsa, kad su domaći branili jedan poen prednosti (95-94). Eric Gordon je prodorom u reket skupio obranu Nuggetsa i asistirao Jae'Seanu Tateu za polaganje, ali se Houstonovom novaku na putu našao prošlogodišnji MVP lige i sačuvao pobjedu svoje momčadi.

Uz Jokića, najveći doprinos pobjedi Denvera dao je Will Barton sa 15 koševa, sedam skokova i šest asistencija. Kod Rocketsa je najefikasniji bio Daniel Theis sa 18 poena, dok je Christian Wood spojio 12 koševa i 17 skokova.

Na putu velikog preokreta bili su košarkaši Utah Jazza na gostovanju u Miamiju, ali su ostali 'prekratki' za tri poena (118-115). Heat je manje od šest minuta prije kraja imao 19 koševa prednosti (110-91), da bi gosti došli do šuta za produžetak 10.4 sekundi prije kraja. Šut je uzeo Donovan Mitchell i promašio preko ruke Jimmyja Butlera.

Bio je to Mitchellov 15. šut za tricu na utakmici, a pogodio ih je samo četiri. Ipak, sa 37 koševa je bio najbolji strijelac Jazza, čemu je dodao i sedam asistencija. Mike Conley je ubacio 18 poena, a Bojan Bogdanović završio sa 16 koševa (šut 5/11, za tricu 2/5), pet skokova i četiri asistencije za gotovo 34 minute provedene u igri.

Tyley Herro je sa 29 koševa i šest pogođenih trica iz osam pokušaja bio najbolji strijelac pobjednika. Jimmy Butler je ubacio 27 koševa i u završnici pogodio ključna bacanja za prednost 118-115, natjeravši goste na šut za tricu u zadnjoj akciji. Kyle Lowry je došao to 'triple-double' učinka sa 20 koševa, 12 skokova i 10 asistencija, dok je Bam Adebayo imao 17 poena te po šest skokova i asistencija.

U derbiju vodećih momčadi Istočne konferencije Chicago je ugostio Philadelphiju, a 76ersi su u završnici došli do prilično uvjerljive pobjede 114-105 te su s učinkom 8-2 zadržali prvo mjesto.
Joel Embiid je postigao 30 koševa uz 15 skokova za goste, gađajući za tricu 4/5. Upravo je njegovom tricom 15.5 sekundi prije kraja Philadelphia otišla na nedostižnih osam koševa prednosti (112-104). Furkan Korkmaz je pogodio sedam trica iz devet pokušaja i završio dvoboj sa 25 koševa, dok je Shake Milton napunio statistiku sa 13 poena, sedam skokova i šest asistencija. Philadelphia je imala sedmoricu igrača sa dvoznamenkastim brojem koševa.

Strijelce Bullsa predvodio je Zach LaVine sa 32 poena, a imao je i devet skokova. DeMar DeRozan je ubacio 25 koševa, a Nikola Vučević je spojio 11 poena i 11 skokova.

U uglavnom izjednačenom dvoboju u Phoenixu, domaći Sunsi su protiv Atlanta Hawksa zaostatak od 12 koševa uoči zadnje četvrtine (86-98) pretvorili u pobjedu od četiri poena (121-117) ponajviše zahvaljujući Chrisu Paulu koji je u od svojih 16 koševa i 13 asistencija u posljednjih 12 minuta ubacio 10 poena te podijelio pet asista.

Najučinkovitiji igrač Phoenixa bio je Devin Booker s 38 koševa. Frank Kaminsky je postigao 16, a Jae Crowder 15 poena.

Hawkse je predvodio Trae Young s 31 košem i 13 asistencija, a John Collins je završio dvoboj sa 26 poena i 10 skokova, dok je 18 koševa i sedam skokova imao Bogdan Bogdanović.

Los Angeles Lakersi su u Portland došli bez ozlijeđenog LeBrona Jamesa, koji je propustio drugu utakmicu zaredom zbog istegnuća mišića u trbušnom zidu, a zbog želučanih problema je vrlo rano igru morao napustiti i Anthony Davis pa nije čudno što su gosti doživjeli uvjerljiv poraz (105-90) od Trail Blazersa. On je mogao biti i uvjerljiviji, jer su domaći u zadnjoj minuti treće četvrtine došli do najvećih +34 (93-59) pa su do kraja dvoboja odmarali glavne igrače.

Damian Lillard je odigrao 31 minutu i za to vrijeme ubacio 25 koševa. Jusuf Nurkić je bio dominantan u reketu sa 15 poena i 17 skokova. Kod gostiju nijedan član početne petorke nije uspio doći do dvoznamenkastog broja koševa, a najbolji strijelac je bio Malik Monk sa 13 poena. Carmelo Anthony je protiv bivših suigrača ubacio 12 koševa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider