Košarka
SPORTOVI
Košarka
Clyde the Glide

NBA velikan koji je prvi prepoznao Draženovu veličinu: Nije se bojao reći – Petro će uspjeti!

Danas je napunio 58. rođendan Clyde Drexler, jedan od najvećih košarakaša 80-ih i 90-ih...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Clyde Drexler slavi 58. rođendan. Košarkaški velikan koji je među prvima u SAD-u shvatio kakav potencijal ima hrvatska legenda Dražen Petrović. I nije se libio to javno reći.

"Clyde the Glide" član je originalnog Dream Teama iz Barcelone 1992. i NBA prvak s Houston Rocketsima 1995. Smatra ga se jednim od najboljih igrača svoje generacije, poglavito na poziciji beka šutera. Deset puta je sudjelovao na All-Star utakmicama. To sve govori. Bio je iznimno atraktivan, najpoznatiji po fantastičnim ulazima i gromkim zakucavanjima. Nadimak mu govori da je jedrio po zraku.

U Portlandu je igrao od 1983. do 1995., kada je prešao u Houston, gdje je igrao studentsku košarku i odakle se otisnuo u NBA ligu. U Portlandu je Dražen dočekan s laganom skepsom. Nije puno značilo što je u Europi bio velika zvijezda. Nije to kao danas. Ni blizu.

U to doba Europljani su u NBA ligi bili rijeđi od kiše u Sahari. Bilo ih jako malo i nitko prije Dražena nije ostavio neki osobit trag. Dražen je zapravo pionir. Govorimo o Europljanima koji nisu studirali u Americi i prošli NCAA ligu. Međutim, Drexler je praktički odmah prepoznao Draženov talent i enormni potencijal.

To je u nekoliko navrata javno rekao, iako je Dražen njemu i Terryju Porteru, dugogodišnjem Drexlerovom suigraču i također sjajnom igraču, bio konkurent za poziciju. Mora se znati da u to vrijeme u SAD-u nije bilo odveć popularno pozitivno govoriti o europskim košarkašima.

Vladale su velike predrasude, zbijale su se šale na račun europskih košarkaša. Smatralo se da Europljani koji nisu prošli američku studentsku košarku nemaju dostatnu kvalitetu za NBA, u kojoj je tada, uzgred rečeno, bila puno jača konkurencija nego danas.

Bilo je znatno manje klubova, samim time i mjesta za nove igrače, a uz to su 80-te iznjedrile plejadu velikih talenata kao nikada prije i nikada poslije. I ne samo u NBA ligi. Drexler je bio mišljenja da se europske igrače ne treba etiketirati i trpati ih sve u isti koš, nego da se talentiranim igračima, poput Dražena, treba dati šansa da pokažu što znaju.

I kada je Dražen sjedio na klupi u tada ekstremno jakom Portlandu, momčadi koja je u to vrijeme bila jedan od favorita, igrala je finala NBA lige, Drexler je rekao kako se na treninzima uvjerio o kakvom se igraču radi. Kazao je da je siguran da će Dražen prije ili poslije uspjeti u NBA ligi jer nevjerojatno talentiran, uporan i vrijedan.

Dražen je potvrdio njegove riječi kada je prešao u ne toliko jake Netse. Dobio je šansu i u kratkom razdoblju postao je legenda kluba, pa i cijele lige. O Draženu i danas svi govore s velikim poštovanjem, Drexlera često pitaju o njemu i uvijek ga se rado prisjeti. "Clyde the Glide" – veliki košarkaš i veliki čovjek.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider