Košarka
SPORTOVI
Košarka
Kome smeta klub iz Podsuseda?

Čelnici Cedevite grme: Brutalno smo pokradeni u finalu, ovako dalje ne ide!

U Cedeviti tvrde da postoje osnovane sumnje kako je hrvatsko košarkaško prvenstvo neregularno. Predsjednik kluba Mladen Veber na konferenciji za novinare poslao je jasnu poruku: Kome smeta KK Cedevita?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zagreb je sinoć u Trnskom ostvario drugu pobjedu protiv Cedevite u finalnoj seriji košarkaškog prvenstva Hrvatske, no gosti su se odmah nakon utakmice požalili na suđenje.

>> Iz Real Madrida za Cedevitinog Amerikanca stigla nemoralna ponuda!?

>> Zagreb na krilima Žorića poveo 2-0, nervozni Aco ponovno isključen!

Najavili su za četvrtak popodne press-konferenciju na kojoj će prokomentirati sudačke odluke. Na presici su se pojavili predsjednik Cedevite Mladen Veber i sportski direktor Matej Mamić. Veber je u uvodu istakao:

Postoje osnovne sumnje u neregularnost prvenstva

- predsjednik Cedevite Mladen Veber
„Nažalost, doživio sam da se osobno moram obratiti medijima. Tema obraćenja jest: Kome smeta KK Cedevita? Čestitao bih Zagrebu na jučerašnjoj pobjedi, ali želim razgovarati o okolnostima do kojih su došli do pobjede. Postoje osnovne sumnje u neregularnost prvenstva. Držimo da smo ozbiljno zakinuti u suđenju. U Hrvatskoj sigurno ima vrlo kvalitetnih sudaca. Vjerujem da su u finale ušla dva najbolja hrvatska kluba, ali ozbiljno se pitam sude li finale naši najbolji suci. Mi imamo četiri ili pet euroligaških i eurokup sudaca. Jučer su nam sudila dva suca koji ne pripadaju u tu skupinu. Je li ovo prvenstvo u suđenju da unaprijed znamo pravila ponašanja?“ zapitao se Veber, no nije tu stao:

„Zanimljivo je da naši euroligaški suci sude u ruskoj ligi. Tamo traže da sude najbolji strani suci, a kod nas ne sude ni naši najbolji suci. Jučer su bili kriteriji suđenja vrlo tendenciozni. Opet će se sakriti iza fraze da to nisu naši najbolji suci, pa su se, eto, dogodile neke pogrške. Nije bila jedna li dvije pogreške da možemo reći kako i suci mogu pogriješiti. Kriterij nije bio ujednačen prema svima. Kad suci griješe, ne vidim nikakve odgovore na te pogreške. Kad delegat pogriješi, jer igraju tri stranca, kao u prvoj utakmici, ne vidim odgovor. Kad igrač bude kažnjen, onda se o tome govori na sva zvona. Ovdje ne igraju dvije momčadi nego ljudi u sivom. Ovo je za nas ogromno razočarenje. Iako su nas mnogi upozoravali na to što će nam se dogoditi, nisam vjerovao. Ovo nije kraj balade, igrat će se još utakmica. Još jednom pitam: Kome to Cedevita smeta? Na kraju prvenstva morat ćemo ozbiljno promisliti što i kako ćemo dalje. Ušli smo u ovaj sport zbog ljubavi, a ovdje očito vladaju neki drugi interesi“, kazao je Veber.

Matej Mamić prošlu je noć proveo pokraj televizije analizirajući sudačke odluke. Na CD snimio je sve pogreške sudaca na štetu Cedevite.

„Mi smo se jučer izuzetno dobro pripremili za utakmicu. Znali smo da je psihološki pritisak veći na momčadi Zagreba, jer igraju u svojoj dvorani i imali su priliku da dođu do vodstva 2-0. Kontrolirali smo većim dijelom utakmicu i da je sve bilo pošteno, pobijedili bismo s petnaestak do dvadeset razlike. Svaki put kad krenemo u utakmicu mi imamo sedam, a oni jedan prekršaj. Uvijek prije uđemo u bonus, a to je velika prednost protivnika. Ne sude nam prekršaje, a njima sude i kad ih krivo pogledamo. Sudac je u tri napada donio pet pogrešnih odluka. Našao sam preko 25 očiglednih pogrešaka. Našem treneru ne mogu zamjeriti niti jednu stvar. Od samog početka sudilo se onako kako ne treba. Od prvog koša Žorića, pa nadalje. Kako ćemo mi sada to objasniti Draperu koji je igrao s blokadom. Edwardsa su nakon tri napada uveli u pet prekršaja. Mene je sramota da moram Amerikancima objašnjavati o čemu se radi. Nema razgovora da je to bilo slučajno ili namjerno. Nakon koraka primimo tricu, pa zakucavanje… I sve to u ključnim trenucima“, u dahu je ispričao Mamić. Tvrdi da Cedevita nije mogla doći do pobjede zbog sudačkog kriterija.

„Znate što znači sudački vjetar u leđa? Možete to izdržati pola utakmice, ali ne 40 minuta. Draper je udario Mašića i možda je trebao biti isključen, ali pitanje je zašto nije? Zato što ga je Mašić prije toga udario, a sudac se pravio da to nije vidio! Baždarića cijelo vrijem udaraju, a ništa nisu sudili“, nabrojio je Mamić nekoliko odluka iz koje se, kaže, može zaključiti da je suđenje bilo tendeciozno.

Predsjednik Cedevite je je spomenuo da će razmisliti o povlačenju. Jeste li mislili na povlačenje kluba iz natjecanja, upitali smo Vebera.

„Još je prerano za reći. Sigurno su još prejake emocije, ali odgovorno tvrdim: ako se ovako nastavi, gubi se draž, a ako se draž gubi, postoje drugi način da se pronađe zadovoljstvo. Konkretno, sjest ćemo za desetak-petnaest dana i vidjeti što i kako dalje.“

Kako komentirate ne dolazak predsjednika Saveza Danka Radića na finalne utakmice.

Jučer smo dali sve od sebe, ostavili smo srce na parketu, ali nismo mogli pobijediti. Ako se ovo nastavi, onda se vraćamo negdje dolje

- predsjednik Cedevite Mladen Veber
„Predsjednika Saveza imao je zdrastvenih problema. Iskreno vjerujem da bi došao na utakmicu da je bio zdrav. Ne vidim razloga zašto ne bi“, odgovorio je Veber, a onda se ponovno vratio suđenje.

„Jučer smo dali sve od sebe, ostavili smo srce na parketu, ali nismo mogli pobijediti zbog okolnosti koje su se događale na utakmici. Ako se ovo nastavi, onda se vraćamo negdje dolje. Nitko ne može reći da mi nemamo kvalitetnu košarku i kvalitetne suce. Gdje je mogućnost da sutra u košarku uđe neki novi sponzor. To mora biti neki interes. Mi nismo ušli u košarku iz financijskog interesa.“

Trener Cedevite Aleksandar Petrović ove sezone nekoliko se puta sukobljavao sa sucem Sretenom Radovićem. Mislite li da je i to jedan od razloga?

„Ovo jučer nije bilo osvećivanje pojedincu. Ako postoji nesporazum trenera sa sucem, zbog čega stavljati tog suca da sudi i još dva koja ne spadaju među najbolje? U isto vrijeme naši najbolji suci sude u Rusiji. To je genijalno. Tamo kapital traži nepristranost, a toga ovdje nema.“

Jeste li osjećali i prije sudačku nepristranost, upitali smo Vebera.

„Više puta sam ja to osjećao, ali sam pokušavao to staviti u neki drugi kontekst. Nisam se htio time baviti.“

S obzirom na 'tajming' presice, neki će shvatiti vaše izlaganje kao pritisak na suce pred treću utakmicu?

„Možda će neki to tako shvatiti. Nikada nisam rekao da mi moramo biti favorizirani u bilo čemu. Jučer je bilo u startu vidljivo da suci nisu bili na razini zadatka. U Trnskom nisu bili naši najbolji suci“, kaže Veber.

Koliko je na momčad Cedevite utjecala ponuda Real Madrida Donateyeu Draperu.

„Ta ponuda ne postoji. Klub službeno nije dobio tu ponudu. Kad bi se i dogodilo nešto takvo, nismo zainteresirani. Radimo dugoročno, a to se ne može ostvariti ako svake sezone igrači odlaze i novi dolaze. Bilo bi lijepo za hrvatsku košarku da Draper ostane.“

Vjerujete li da postoji sprega Saveza i nekih političkih krugova protiv Cedevite?

„Ne vjerujem u teorije zavjere. I ne mislim da postoji sprega Saveza i nekih drugih krugova“, zaključio je Veber.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider