Košarka
SPORTOVI
Košarka
"veliki talent i radnik"

Otkrivena zanimljivost s početka Bogdanovićeve karijere, kada je tek došao s nogometa

Rad, disciplina i veliko srce, Bogdanovića su odavno plasirali među miljenike publike.

Bojan Bogdanović protiv Bostona (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Najbolji hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović potpisom za Utah Jazz postao je najplaćeniji hrvatski sportaš. S godišnjim ugovorom od čak 18 milijuna dolara, dvostruko je plaćeniji od Luke Modrića.

Nosio parket kod renovacije dvorane

Tridesetogodišnjak iz Mostara prve je korake napravio kao nogometaš, a košarku je u Zrinjskom počeo igrati s 15 godina. Dvorana u kojoj je počeo karijeru se renovira, a kažu Mostarci kad se renovirala prvi put, parket je nosio baš Bogdanović.

"Kao dječak sam imao osjećaj, pošto je došao s nogometa da se još nije odlučio hoće li se baviti košarkom ili nogometom, ali što su dani više prolazili on je to zavolio i strahovito je brzo nepredovao. Iz mjeseca u mjesec je bio bolji i vidio se napredak", rekao je Ilija Volarić, bivši trener Bojana Bogdanovića.

Utah Jazz (Foto: AFP/GOL.hr) Kako ih ne voljeti: Jazz će svirati elegantno i s jasnim ritmom divider

Maljković ga odveo u Real, Cibona mu oživila karijeru

Ubrzo ga je zapazio Božo Maljković koji ga odvodi u Real Madrid. No, Maljković odlazi iz Rela, a Bojan nije nikada zaigrao za A momčad. Ostao je na posudbi u Zrinjskom, a kalio se i u Murciji.

"Kada sam dobio taj poziv Reala i trenera koji je bio gore mislim da nitko u toj situaciji ne bi odbio takav klub. Jamčili su mi da ću igrati, da će od mene napraviti igrača, ali evo ništa. Ne mogu reći da sam izgubio gore godine jer mi je gore bilo prelijepo, ali ova i prošla sezone i trner Perasović vratili su me u život i imao sam priliku pokazati Hrvatskoj javnost kakav sam igrač i čovjek jer do tada praktički nisu niti znali za mene", govorio je Bogdanović 2010. godine.

Odlazak u Cibonu revitalizirao mu je karijeru. Postao je miljenik publike, a kao 19-ogodišnjak debitriao je i za reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u Turskoj.

Iz Zagreba odalzi u turski Fenerbahče, a bio je to ujedno i njegov posljednji europski klub. To iskustvo bilo mu je neprocijenjiva priprema za buduću NBA karijeru.Oduvijek je ulagao u sebe, a žestoko je trenirao i dok je trajao odmor.

"Jedne godine smo radili individualno, mislim pred Europsko prvenstvo u Sloveniji. Toliko je ambiciozan da sam ja u 15 dana smršavio pet kila, toliko je zahtijevan da ga nisam čak mogao niti pratiti na treninzima", rekao je trener KK Zrinjskog Volarić.

Nevjerojatan sportski talent s izraženim radnim navikama

Jedan od trenera koji ga je pratio od dana u Ciboni, a kasnije s njim i individualno surađivao, Danijel Lutz, tvrdi kako je Bojan nevjerojatan sportski talent koji bi mogao biti vrhunski u bilo kojem sportu s loptom. Oduvijek su ga, kaže, krasile iznimne radne navike i disciplina.

"Rekao bih da se to što su njegove radne navike izražene vrlo reflektira i na njegovu osobnost. Dakle ne pristaje na ništa drugo osim da njegovo najbliže društvo ima slične principe kao on u životu, isto tako moram naglasiti koliko je Bojan spreman pomoći ljudima kojima je pomoć potrebna."

Reprezentaciji se uvijek odazove

Nikada nije propustio igrati za reprezentaciju, a imao je i jasan stav o onima koji odbijaju igrati za nacionalnu vrstu.

"Mislim da se za Hrvatsku treba igrati srcem i da svi trebaju doći u potpunosti spremni, a oni koji si imalo misle ne trebaju niti doći niti imaju mjesto među nama."

Potpisom za Utah Jazz, Bogdanović je sjajno kapitalizirao sezonu života u Indiani. S 18 milijuna dolara zarade na godinu i ugovorom od četiri godine potvrdio je status najplaćenijeg Hrvatskog sportaša.

"Mislm da je ovo što je recentno potpisao u NBA ligi samo nagrada za njegov dosadašnji rad, a dokaz tomu je njegov napredak u svakoj NBA sezoni", smatra Lutz.

Hrvatska reprezentacija nažalost igrati na predstojećem Svjetskom prvenstvu, ali ostaje nada da će sudjelovati na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske Igre u Tokiju iduće godine. Do tada ćemo Bojana gledati u dresu Utah Jazza. NBA sezona kreće krajem listopada.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider