Košarka
SPORTOVI
Košarka
Neviđena sportska groznica

''Bogovi sporta'' su im se naklonili, a sad vide australsku senzaciju, Šarića i društvo kao nove heroje

''Bogovi sporta'' odlučili su u 2018. učiniti Philadelphiju središtem sportskog svemira.

Dario Šarić i Ben Simmons (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ako ste kojim slučajem zaljubljenik u sportske klubove iz ''Rockyjevog grada'', onda je ovo definitivno vaša godina. Godina u kojoj su već osvojene dvije velike titule te u kojoj se s nestrpljenjem čeka NBA doigravanje. Nešto što u Philadelphiji još nije zabilježeno i što je u ovom trenutku čini najsportskijim gradom u Americi.

Sportska groznica trese Philadelphiju

Nakon što su prvi put u povijesti dočekali NFL naslov, sportski fanovi u Philadelphiji mogu se dičiti time da imaju i NCAA prvaka te jedan od najboljih sveučilišnih košarkaških programa u državi. Na tome mogu zahvaliti sjajnom Jayju Wrightu, koji je osvojio drugu titulu s Villanovom u zadnje tri godine i prometnuo se u elitne košarkaške trenere na koledžu. I sve to u vrijeme dok u gradu stasa jedna od najuzbudljivijih NBA momčadi s dvije ekstra zvijezde koje su zaludjele navijače.

Zlobnici će reći da grad poput Philadelphije ne zaslužuje dvije velike sportske titule u istoj godini. Ipak se radi o gradu koji je u posljednjih 35 godina uzeo tek tri naslova u glavnim sportovima, da bi onda u 92 dana uzeo - dva. Doduše, na treći, onaj u najjačoj košarkaškoj ligi će morati još malo pričekati, jer teško da će Sixersi u svom prvom doigravanju nakon 2012. otići sve do kraja.

Međutim, svatko tko je imalo gledao Sixerse ove sezone ne može reći da ta momčad nema talenta za jednog dana biti prvakom. Uostalom, Philadelphia uz Boston ima najveću perspektivu na Istoku te je ozbiljan kandidat za preuzimanje trona nakon odlaska LeBrona. Iako je njezin teret na leđima dvojice mladića, ali dvojice mladića koji su svemirski brod za većinu svoje generacije. I sad je potrebno da odrastu zajedno s momčadi, no treba se u njoj i zadržati.

Više nikad neće biti novog ''Procesa''

U NBA-u ništa ne ide preko noći pa ni Philadelphijin ''Proces'' nije nastao bez puno žrtve i odricanja. Njezin arhitekt, Sam Hinkie, već dvije godine ne stanuje u klubu pa ni u NBA-u. Hinkie je zbog svojih radikalnih poteza oko tankiranja bio meta učestalih kritika i na kraju ostao bez posla. No može li itko reći da bi Philadelphia danas bila tu da nije bilo njega? I tko je zaslužan za stvoreni raj u kojem stanuju neki od najboljih mladih košarkaša na planeti?

Danas sa sigurnošću možemo reći kako više neće biti novog Hinkieja, kao ni novog ''Procesa'', jer NBA je promijenio pravila drafta kako bi smanjio želju za tankiranjem i onemogućio najlošijoj momčadi u ligi da ima daleko najveće šanse za prvi izbor na draftu. Od iduće sezone će tri momčadi s najgorim omjerom imati jednake šanse za dobiti prvi pick. Ali zato raste broj Hinkiejvih pobornika i onih koji postaju svjesni kako bez Hinkieja ne bi bilo ni današnjih Sixersa.

Philadelphia je ove sezone pravo osvježenje i jedna od momčadi s najsvjetlijom budućnošću u NBA-u, a njezin doseg u mnogo čemu ovisi o magičnom playmakeru Benu Simmonsu. Naravno, i Embiidu, ali nekoliko je razloga zašto Šarićeva momčad ne može dogurati daleko bez australske senzacije. Ne moraju se svi složiti, no Simmons je u svojoj rookie godini (originalno drugoj) sa sobom donio neke stvari koje nisu viđene još od rookieja Magica Johnsona prije gotovo 40 godina.

Možda ne igra tako cijelu sezonu, ali posljednjih tjedana je dodatno podigao svoju razinu igre i čak nosi momčad u odsustvu Embiida. Sixersi su slavili u 21 od posljednjih 26 utakmica, uključujući deset u nizu tijekom kojih Simmons prosječno ostvaruje triple-double – 13,2 koševa, 11,8 asistencija i 10,2 skokova uz šut od 57 posto iz igre.

Sixersi među elitom

U posljednjih devet utakmica Philadelphia je kao momčad na minimalno 30 asistencija po utakmici, što je četvrti takav niz u povijesti, a daleko najveće zasluge za to ima Simmons. 21-godišnji Australac najviše podsjeća na Magica zbog svog stila i lakoće dodavanja. Neka su toliko impresivna da ih uspoređuju s američkim quaterbeckovima.

Simmons je ove sezone skupio već 11 triple-doubleova, što ga svrstava na treće mjesto iza LeBrona Jamesa (11) i Russella Westbrooka (17). Gledajući samo novake u ligi, treći je strijelac (15,8), prvi asistent (8,2), prvi skakač (8,0), prvi kradljivac (1,7) i prvi po broju double-doubleova (35). Također predvodi sve rookieje po minutama i pobjedama te bi bio neprikosnoveni rookie godine da nije Mitchella. No i ovako vodi u toj utrci.

Koliko je tip igrača poput Simmonsa rijedak slučaj govori činjenica da još od Oscara Robertsona 1960./61. nitko u prvoj sezoni nije skupio barem 600 asistencija i 600 skokova. Mladoj zvijezdi Phile za to je trebalo 75 utakmica, najmanje ikad. U prilog mu ide i filozofija trenera Bretta Browna, koji gaji timsku košarku s visokim tempom i brzim protokom lopte.

Sixersi su tako druga momčad po asistencijama (26,7 po utakmici) i s četvrtim net rejtingom (razlika u poenima na 100 posjeda lopte) u ligi odmah iza Warriorsa, Rocketsa i Raptorsa. Da ne misle samo o koševima potvrđuje i podatak da su prva skakačka momčad (47,1) te s četvrtim defanzivnim rejtingom u ligi iza Celticsa, Spursa i Jazza.

Što ako...

Ako ne mislite kako to ima veze sa Simmonsovom prisutnošću, pogledajte samo šuterske brojke Darija Šarića. Jasno da je Darijo popravio svoj šut u odnosu na lani, ali igrati uz Simmonsa nije isto kao i s većinom drugih playmakera. On svojim virtuoznim i pravovremenim dodavanjima dovodi suigrače u puno bolje pozicije za šut i tako im omogućuje lakše postizanje koševa. Jer kad takvog igrača stavite u jasan napadački sustav, onda ostali samo trebaju kvalitetno trčati.

Kad uzmemo u obzir činjenicu da se Sixersi po statističkim podacima nalaze među NBA elitom, jasno je kako im ne treba puno da bi napravili novi iskorak. Možda već ove godine u doigravanju. No za to će trebati i zdravog Embiida i raspoloženog Šarića i potpuno predanog Simmonsa. Nedavni sportski uspjesi u njihovom gradu samo su dodatno rasplamsali maštu. Što ako već ove godine...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider