Košarka
SPORTOVI
Košarka
Oduševio košarkaški svijet

Nevjerojatni junak savršene sezone: Ušao s klupe, srušio rekord i donio naslov!

Villanova je osvojila svoj drugi NCAA naslov u tri godine nakon što je u ponedjeljak navečer dominantnom predstavom pobijedila Michigan sa 79:62.

Villanova (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Dominantna sezona Villanove završila se na savršen način, pobjedom u finalu March Madnessa. Wildcatsi su bili toliko impresivni da nisu imali jednoznamenkastu pobjedu još od veljače, tek su četvrta momčad u povijesti koja je pobijedila u svim utakmicama završnog NCAA turnira s dvoznamenkastom razlikom.

Za Villanova Wildcatse to je drugi naslov u posljednje tri godine te treći u povijesti. Prije dvije godine slavili su protiv North Caroline, a premijernu titulu dohvatili su 1985. pobijedivši u finalu Georgetown.

Villanova je završila sezonu sa samo četiri poraza i ni jednim većim od osam razlike. Pobjeda protiv Michigana također je zaokružila grandioznu petogodišnju ''vožnju''. Dva nacionalna prvenstva, četiri Big East naslova, 165 pobjeda te tri prva i pet top dva mjesta uoči početka završnog turnira. Tako nešto u sveučilišnoj košarci nije viđeno već dugo vremena.

Junak večeri bio je igrač s klupe i najbolji pojedinac Final Foura Donte DiVincenzo, koji je ušao u igru kao šesti čovjek i prvi vodstvu Michigana 21:14 kompletno okrenuo utakmicu pokrenuvši ludu seriju 22:7. DiVincenzo je do kraja utakmice utrpao 31 koš (od čega pet trica) i postavio rekord po broju poena s klupe u nacionalnom prvenstvu. Kod Michigana je najbolji bio Muhammad-Ali Abdur-Rahkman s 23 koša.

Senzacionalni 21-godišnji bek Villanove imao je večer za pamćenje, a njegovi suigrači bili su više nego voljni prepustiti mu da ukrade ''show''.

''Ako je netko vruć, hranite ga. To samo pokazuje koliku dubinu imamo i da nas ne zanima tko će na kraju pobrati zasluge '', izjavio je nakon utakmice Jalen Brunson, inače nacionalni igrač koji je završio s devet poena i bio sasvim u redu s time da odigra prateću ulogu.

''Način na koji je DiVincenzo šutirao je bio nevjerojatan'', rekao je trener Jay Wright koji Wildcatse vodi već 17 godina.

Villanova se sa šest pobjeda s dvoznamenkastim brojem koševa na završnom turniru pridružila generaciji Michigan Statea (2000.), Dukea (2001.) i North Caroline (2009.) kojima je to pošlo za rukom. Jedinima u povijesti.

Zadnja momčad koja je pobijedila dvije Final Four utakmice s minimalno 16 razlike bio je UCLA 1968. godine tijekom svoje dinastije. Wildcatsi su prije par dana ujedno postavili i Final Four rekord po broju ubačenih trica (18), dok su ih u finalu zabili deset.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider