Košarka
SPORTOVI
Košarka
ZVUČI NESTVARNO

Šok u Argentini: Viceprvak svijeta u košarci ostao bez nastupa na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu

Košarkaška reprezentacija Argentina porazom se oprostila od svih šansi da nastupi na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu.

Gabriel Deck na SP 2019. protiv Srbije (Foto: Guliver Images)

Prvi put nakon 1982. godine košarkaška reprezentacija Argentine, trenutačni viceprvak svijeta, neće nastupiti na Svjetskom košarkaškom prvenstvu. Ono se ove godine održava u rujnu, a domaćini su Indonezija, Japan i Filipini.

Argentinci su prije posljednje utakmice kvalifikacija ovisili prije svega o sebi samima, a čak su imali i drugu opciju u kojem su im mogli pomoći drugi, odnosno reprezentativci SAD-a. Ipak, na kraju se sve okrenulo protiv njih.

Domaći susret s pobjedom kao imperativom

Gaučosi su igrali kod kuće protiv Dominikanske Republike, u utakmici gdje ih pobjeda izravno vodi na Svjetsko prvenstvo. I jedni i drugi u susret su ušli s po osam pobjeda i četiri poraza, ali i uz podatak kako su Dominikanci u njihovu prvom susretu slavili rezultatom 80:69. 

Dobro su otvorili domaćini. Prvu četvrtinu uzeli su rezultatom 24:19, a uspješno su prednost držali i u drugoj te se na odmor otišlo s rezultatom 42:35.

Nošeni podrškom osam tisuća navijača, Argentinci su nastavili igrati jako dobro i u trećoj dionici, gdje su u jednom trenutku pobjegli na 16 poena prednosti. Ipak, pred posljednju četvrtinu Dominikanci su smanjili na podnošljivih deset, 64:54.

Deset razlike pred posljednjih deset minuta

U četvrtoj se polako prednost počela topiti. Šut Argentine stao je pa je tamo gostujuća momčad na polovici četvrtine došla na zaostatak od pet poena, a onda su u posljednje četiri minute ušli sa 69:66.

Vratila je Argentina brzo na pet, no serija gostiju dovodi do 71:71 ulaskom u posljednje dvije minute. Prvo vodstvo gostiju došlo je 57 sekundi prije kraja (73:75), nakon čega bježe i na četiri poena. 

U posljednjem napadu, pri zaostatku od četiri poena, Argentinci su promašili dvije trice (Campazzo i  Laprovittola) te su Dominikanci mogli početi slaviti pobjedu 75:79 i svoj treći plasman na Svjetsko prvenstvo u nizu. Zajedno s njima iz ove skupine odlaze Kanada i Venezuela, koja je imala isti omjer kao Argentina, ali bolji rezultat iz dvaju međusobnih ogleda.

Argentincima nisu pomogli ni spomenuti Amerikanci. Oni su rasterećeni došli na gostovanje u Brazil, gdje su izgubili, čime su Brazilci uzeli četvrto mjesto u njihovoj skupini, prošavši na kraju ispred Argentine kao bolji četvrtoplasirani iz dvije skupine.

Preostale momčadi iz američkih kvalifikacija koje odlaze na SP su SAD, Portoriko i Meksiko.

Dakle, Argentina je prije četiri godine bila druga na svijetu, a sad nije uspjela naći se među sedam najboljih američkih momčadi u kvalifikacijama. Malo je reći kako je to katastrofa za njih.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider