Košarka
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"
Košarka
"red, rad i disciplina"

Anzulović za debakl okrivio fizičku pripremljenost, Rađa poslao oštru poruku zvijezdama

U Zagrebu je održana konferencija za novinare Hrvatskog košarkaškog saveza nakon debakla reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Održana je konferencija za novinare Hrvatskog košarkaškog saveza nakon što se reprezentacija vratila iz Poljske, gdje je doživjela drugi uzastopni poraz u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. godine. Nakon poraza od Litve u Osijeku, Hrvatska je poražena u Gdanjsku od domaćina, čime je plasman na svjetsku smotru postao puka teorija.

Presici su nazočili predsjednik HKS-a Stojko Vranković, predsjednik Stručnog savjeta za mušku košarku Dino Rađa i izbornik Dražen Anzulović, koji je prvi otvoreno rekao zbog čega je reprezentacija izgledala onako loše u obje utakmice.

"Svi smo razočarani time kako su završile te dvije utakmice. Nismo to očekivali. Ja ću kao trener preuzeti svu odgovornost koju trener može preuzeti za to. Da li bih što mijenjao u samoj pripremi i svemu onome što je prethodilo, naravno da bih", rekao je Anzulović te otkrio zbog čega je sve bilo tako kako je bilo.

Igrači se zapustili preko ljeta?

"Nakon analiza koje sam napravio zajedno sa stožerom mogu vam reći da smo u selekciji igrača pogriješili s dvojicom. Druga stvar koju bih mijenjao i na koju sam nastojao utjecati tijekom ljetne pauze i što sam dijelio s vama čitavo ljeto, to je fizička pripremljenost igrača. Kad je ljetna pauza, onda je individualna svijest za ono čime se baviš prioritet.

Tu izuzimam kondicijskog trenera Šimu Tomaševića, koji je učinio sve što je u njegovoj moći da dobro pripremi momke. Nije otišao s nama na kinesku turneju i to je jedan segment koji je po meni bio odlučujući", smatra izbornik, koji na kraju krajeva ne bi ništa mijenjao.

"Da li bih što tu mijenjao? U globalu, ne bih. Bili smo pripremljeni u svakom segmentu, a sve što se događalo na parketu posljedica je ovog dvoje što sam nabrojao kao glavne razloga slabih igara. U najkraćim crtama, to je moj rezime onoga što se događalo u ove dvije utakmice i u 20 treninga koje smo imali prije kvalifikacija".

* Kako onda objašnjavate da u napadu ništa nije funkcioniralo?

"Taktika se odnosi na obje strane terena. Kompletna taktička priprema bila je spremna i napadački i obrambeno, ali ju nismo proveli na terenu. Nema smisla da idem s imenima. Ovo je timski sport, homogenost cjeline je najbitnija. Zna se naša baza igrača", kazao je Anzulović.

Nećemo se okretati Amerikancima

Predsjednik Stojko Vranković iskreno je priznao:

"Bit će jako teško, možda nemoguće otići na Svjetsko prvenstvo. Imamo još četiri utakmice, imamo još dva ciklusa. Je li ovo realnost naše košarke? U neku ruku i je i nije. U savezu smo krenuli u proces stvaranja vizije i modela da igrači iz mlađih selekcija postanu reprezentativci. Mislim da smo na dobrom putu."

 

Anzulović je odbacio mogućnost angažiranja stranog igrača na poziciji razigravača te istaknuo da igrače ne dijeli na "stare i mlade".

 

"Nećemo uzimati Amerikanca. Nema starih i mladih, ima samo onih koji mogu ili ne mogu odgovoriti zahtjevima."

Izbornik se složio se da odnos igrača prema reprezentaciji, kao i međusobni odnosi unutar momčadi nisu bili idealni.

"Pripadnost i odgovornost utječe na puno stvari. Moramo pokušati utjecati na to da postavimo regule onakve kakve proizvode uspjeh. Odnos je prioritetan da bi se ostvario uspjeh na visokoj razini. Dugo sam već u reprezentaciji i znam koji je put, znam s kojima smo se problemima susretali."

Neizravno je odgovorio i na koje će igrače računati u sljedećem razdoblju, odnosno, hoće li neki biti otpisani.

"Kvaliteta igrača je prezentacija na parketu. Tu nema dileme. Učinak na parketu je jedino mjerilo. Mi smo već u situaciji da ne možemo računati na pet igrača. To će biti prirodna selekcija. Imat ćemo igrače koje smo pokušali testirati kroz ljeto, kroz kinesku turneju i kroz U20 reprezentaciju."

Rađa najavio veliku promjenu i upozorio igrače

"Nitko od vas ne želi uspjeh hrvatske košarkaške reprezentacije više od mene. Imate pravo na očekivanja. Očekivanja su normalna, ali realnost je možda drugačija", zaključio je izbornik, a prvi čovjek Stručnog savjeta Dino Rađa je najavio zaokret u ophođenju prema reprezentativcima.

"Od sada će se poštovati samo tri postulata: rad, red i disciplina. Neće biti nikakvih ustupaka. Tko je voljan ispratiti, bit će tu, tko nije, zahvalit ćemo mu", rekao je Rađa te dodao da to ne znači da će svi igrači imati isti tretman, ali da će se znati pravila.

Iako sadašnja situacija u kojoj se nalazi A selekcija ne nudi nikakvu podlogu za to, Rađa je optimističan i glede budućnosti hrvatske košarke, prvenstveno zbog rada u mlađim dobnim kategorijama.

"Kad smo došli prije godinu i po dana ušli u Savez, zatekli ga u puno gorem stanju nego je sada. Imamo svoj plan i program koji dosta dobro ide. Mislim da je postavljen na dosta dobrim temeljima. Bili smo svjesni kad smo ušli, da je taj dio priče bio na dosta krivim nogama. No, puno je lakše implementirati nešto kod mladih momaka, a puno teže sprovesti s ljudima koji imaju 30 ili više, koji imaju navike, reagiraju impulzivno.

Možda nam se sad otvara prostor da u miru radimo i pripremamo se za nešto dalje, o čemu sam već govorio pa to nije bilo dobro dočekano. Svi treneri koji su dobili u ruke mlađe selekcije su napravili dobar posao. Zato sam optimist za budućnost hrvatske košarke", zaključio je Rađa.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider