Amerikanci su posljednji put ostali bez polufinala na Svjetskom prvenstvu 2002. pred svojim navijačima kada su u četvrtfinalu izgubili od Jugoslavije (78:81). Prije toga SAD je zadnju utakmicu pod Fibinim natjecanjima izgubio 2006. godine.

Međutim, Popovichevim igračima pošlo je za rukom da sruše i jedan negativan rekord. U utakmici za razigravanje od 5. do 8. mjesta protiv Srbije uspjeli su postići tek sedam poena u prvoj četvrtini. To je najniži broj poena SAD-a u jednoj četvrtini na Svjetskim prvenstvima, a tek drugi puta u povijesti da su završili jednu četvrtinu s manje od deset poena.

Posljednji i jedini put dosad Amerikanci su zabilježili jednocifrenu brojku na SP-u 2010. u Turskoj, kada su u zadnjoj četvrtini protiv Brazila postigli tek devet poena, ali te godine su uzeli svjetsko zlato bez poraza.

Povratak SAD-a pa ipak poraz

Međutim, već u nastavku utakmice SAD se oporavio i dobio drugu četvrtinu s 33:12, tako da se na poluvrijeme otišlo s rezultatom 44:40 za Srbiju.

Na kraju je Srbija ipak izdržala te slavila s 94:89 čime je izborila utakmicu za peto mjesto, dok će Amerikanci morati igrati tek za sedmo mjesto na SP-u.