Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Nezgodna situacija

Vatreni ne smiju izgubiti u Bursi: Što priprema Dalić za okršaj s Turskom? Koga izbaciti, a koga ubaciti!?

Vatrene u Bursi čeka osokoljena Turska, koja je u prvom kolu pobijedila Armeniju na vrućem gostovanju u Erevanu.

Zlatko Dalić sa suradnicima (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Vatreni ne mogu bez komplikacija na startu kvalifikacija. To je sinoć još jednom zorno dokazano. Nakon šokantnog remija s Walesom u Splitu posve je jasno da si Hrvatska ne smije dopustiti luksuz poraza u Turskoj.

Hrvatski igrači slave pogodak Vatreni provocirali sreću, poigravanje skupo plaćeno: Eto zašto je Perišić bjesnio na Kramarića! divider

Ta se utakmica igra već u utorak, a prijenos utakmice Turska - Hrvatska bit će na Novoj TV i gol.hr-u već u 20 sati, kada počinje naša specijalna emisija.

Hrvatska ne smije izgubiti u Bursi 

Još nije drama, ali mogla bi biti ako Vatreni padnu u Bursi. Tada bi se moglo opasno zakomplicirati, čak i u toj nejakoj skupini D, za koju smo mislili da će je Vatreni pregaziti kao plitak potok.

Još stignu, ako sruše Turke u Bursi, a to neće biti nimalo lako. U svakom slučaju, bitno je da Vatreni ostanu neporaženi jer bi s remijem nastavili kontrolirati situaciju. Turci bi ostali na dva boda razlike, a uzvrat se igra u Hrvatskoj.

Skupina nije preteška, vidjeli smo kakav je Wales, dosta skroman, ali mora se priznati i da je bio i oslabljen izostankom nekih bitnih igrača. To treba imati u vidu.

Luka Modrić VIDEO Modrić dobio ovacije prepunog Poljuda, deset sekundi kasnije svi su zanijemili divider

Sva je sreća da na Euro izravno idu dvije prvoplasirane momčadi. To je važna činjenica, no potencijalno može biti i mač s dvije oštrice. Na kraju se može sve svesti na međusobne obračune glavnih favorita, a Hrvatska nije baš sjajno startala. Kada bi se hipotetski dogodio poraz u Bursi i pobjeda Walesa protiv Latvije, situacija bi se znatno zakomplicirala. Stoga bi bilo dobro da Vatreni po svaku cijenu izbjegnu opisani scenarij.

Turci slavili u Armeniji

Vatrene u Bursi čeka osokoljena Turska, koja je u prvom kolu pobijedila Armeniju na vrućem gostovanju u Erevanu. Momčad Stefana Kuntza izvela je preokret, Armenci su poveli s 1:0, no na kraju su Turci slavili s 2:1. Svaka je pobjeda slatka, ali turski navijači nisu pretjerano zadovoljni igrom, ako je suditi po napisima u turskim medijima.

Kuntz priznaje da to nije bila igra koju je očekivao, ali isto tako naglašava pozitivan detalj u cijeloj priči.

"Nismo mogli prikazati učinak koji smo očekivali na terenu. Ako ćemo realno, imao sam u karijeri puno utakmica koje smo odigrali dobro, a na kraju smo izgubili. Ova utakmica bila je drukčija. Nismo igrali dobro, ali ako kroz povijesnu prizmu pogledate utakmice turske reprezentacije, malo je utakmica koje nije dobro odigrala, a da je na kraju pobijedila. Zato smo zadovoljni s 3 osvojena boda", kazao je njemački stručnjak.

Vatreni se mogu prepoznati u riječima turskog izbornika. Utakmica protiv Walesa klasičan je primjer. Koliko je bilo samo utakmica koje su dobro odigrali, a nisu pobijedili. Ako ćemo iskreno, bilo je podosta i obratnih primjera.

Kuntz se uzda u turske navijače i atmosferu

Turci su započeli utakmicu s Armenijom s trojicom u zadnjoj liniji. Nije izgledalo dobro, no sve se poboljšalo kada su prešli na četvoricu. Pretpostavka je da će tako igrati i protiv Hrvatske.

"Preokrenuli smo igru tako što smo uveli Saliha Ozcana, stavili ga ispred zadnjeg reda i sve je bolje funkcioniralo", objasnio je Kuntz.

"Iako smo generalno dobro dočekani u Armeniji, atmosfera je bila usijana. Nije lako igrati na ovakvim gostovanjima, igrači se znaju ukočiti. Stoga je važno da smo u takvim okolnostima izvukli pobjedu", kaže Nijemac i upozorava:

"Utakmica s Hrvatskom bit će potpuno drukčija. Nećemo biti favorit. U isto vrijeme, naši će navijači biti uz nas, stadion će biti krcat. Kada su emocije uključene u reprezentativne utakmice, izvedba je drugačija."

Osim u poboljšanu izvedbu svoje momčadi, Kuntz se uzda i u domaćinsku atmosferu.

"Znam koliko su vatreni navijači Burse. Atmosfera u Bursi uvijek je sjajna i sigurno će biti poticajna za moje igrače. Bit će to druga priča", nada se njemački stručnjak.

Petković otpao, Livaja se ozlijedio

S druge strane, hrvatski izbornik Zlatko Dalić suočen je s problemom koji traje već duže vrijeme. Kako poboljšati realizaciju? Hrvatska je i protiv Walesa stvarala šanse, ali pucači su bili neprecizni, a ponekad i sebični.

Nije Hrvatska izgubila samo zbog toga što Andrej Kramarić nije dodao onu loptu Ivanu Perišiću, ali kada se ne ispoštuje suigrača koji je u bitno boljoj poziciji, na taj način unosi se nervoza u momčad i provocira Fortuna. Perišićev izljev bijesa prema Kramariću nije prvi, ali nadamo se da je zadnji.

Jeste li očekivali kiks Hrvatske na startu kvalifikacija?

Ukupno glasova:

Nakon što je Bruno Petković otpao za obje utakmice, sada je upitan i Marko Livaja. Možda će neki reći da to i nije neki hendikep, ali Hrvatska nema previše boljih centarfora, bolje rečeno provjerenih u velikim bitkama.

Koga će Dalić izbaciti, a koga ubaciti!?

Šansu bi od prve minute dobiti Petar Musa, koji je zamijenio baš Livaju na Poljudu. Ne može se reći da je odigrao nešto specijalno, ali to se nije moglo ni očekivati u debiju. Ipak, vjerojatnijim se čini da će na mjesto centarfora Kramarić, a na desno krilo Mario Pašalić ili Nikola Vlašić. Kakve će još poteze povući izbornik Dalić, teško je reći.

Da je Hrvatska pobijedila Wales, bilo bi puno lakše rotirati. Može se očekivati da će umjesto indisponiranog Josipa Juranovića ući Josip Stanišić. Velšani nisu stvorili puno šansi, zapravo samo dvije, ali obje su došle preko lijeve strane.

Juranovićeva je boljka što zna zaspati i dopustiti da mu se iza leđa uvuče protivnički napadač. Tako je i pao pogodak Velšana. Nije Juranović kriv što je Hrvatska izgubila dva boda, pobjeda je trebala biti davno prije zakaparena. Ključni je problem realizacija. Nadajmo se da će biti popravljena već u Bursi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider