Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Prijateljska, a najbitnija

Strah od zatvaranja kruga i najgoreg scenarija: Mogu li Vatreni računati na pomoć Turaka?

Hrvatska nogometna reprezentacija, po svemu sudeći, drhtat će do posljednje sekunde ovih kvalifikacija za plasman na Europsko prvenstvo.

Slavlje Turaka (Foto: Ivan Perić/Cropix)

Sve je izgledalo idilično za Vatrene i Zlatka Dalića po završetku rujanskog ciklusa. S dvije ostvarene pobjede nad Latvijom i Armenijom Hrvatska je imala 10 bodova iz četiri odigrane utakmice, još četiri susreta pred sobom i činilo se nezamislivim da bi se u bilo kojem trenutku ove skupine D kvalifikacija za Europsko prvenstvo mogla doći u situaciju da ne ovisi sama o sebi.

Hrvatskoj možda ni dvije pobjede ne budu dovoljne

Nažalost, samo mjesec dana kasnije dogodilo se upravo to. S dvije izgubljene utakmice u razmaku od tri dana Vatreni su se našli u situaciji da im možda neće biti dovoljno svih šest bodova u idućem reprezentativnom ciklusu.

Hrvatska u studenom prvo gostuje kod Latvije, a zatim će skupinu zatvoriti utakmicom protiv Armenije na Maksimiru. S obje pobjede Vatreni bi imali konačni saldo od 16 bodova, ali za jedno od prva dva mjesta koja vode izravno na Euro trebao bi im kiks Velšana.

Armenija još može na Euro, ovise sami o sebi

Sinoćnjom uvjerljivom pobjedom protiv Latvije Turska je čekirala vizu za Njemačku, izbornik Vincenzo Montella i njegovi igrači ni u kojem scenariju ne mogu završiti na trećem mjestu u ovoj našoj skupini. Dakle, dilema je ostala: Wales ili Hrvatska, s tim da treba reći kako bez šansi nije niti Armenija, ali vjerojatnost da će oni prvo pobijediti Velšane kod kuće, a zatim i Hrvatsku s dva razlike na Maksimiru uistinu je mala, u domeni puke matematike, pa je i nećemo posebno analizirati.

Wales će u studenom prvo u goste Armencima, a zatim u posljednjem kolu dočekuje Turke. U lipnju su Velšani doživjeli šokantan poraz (2:4) kod kuće od Armenaca i sigurno će ih maksimalno ozbiljno shvatiti prije utakmice u Erevanu. Uspije li Wales tu ugrabiti sva tri boda, njihova će, ali i sudbina Vatrenih, stati u 90 minuta utakmice s Turcima u zadnjem kolu.

Vatreni protiv Walesa i Turske dobili jednu od četiri utakmice

Trijumf Velšana bio bi katastrofa za Hrvatsku jer bi se zatvorio krug s tri reprezentacije po 16 bodova, a upravo bi naša reprezentacija tu izvisila. Gledali bi se samo bodovi osvojeni u međusobnim susretima ovih triju momčadi, pri čemu bi ta interna ljestvica izgledala ovako: Wales 7, Turska 6, Hrvatska 4 boda.

Ne samo da bi se Wales plasirao izravno na Euro nego bi to učinio kao pobjednik skupine, što se ne tako davno činilo kao znanstvena fantastika.

U slučaju (očekivanih) pobjeda Hrvatske u Latviji i Walesa u Armeniji, Vatrenima će trebati pomoć Turske da uzmu barem bod. No koliko je realno to očekivati? Činjenica je da Turci već imaju osigurano mjesto na Euru, ali unatoč tome ta im utakmica protiv Velšana neće biti posve nebitna. Naime, porazom kod Walesa Turska bi završila na drugom mjestu i pogoršala bi svoju poziciju uoči ždrijeba skupina za Europsko prvenstvo (pala bi iz drugog u treći pot, moguće i u četvrti). 

Tursko "gostovanje" u Berlinu

Za Turke će to biti jedina službena utakmica u studenom, ali ne i jedina uopće. Tri dana prije gostovanja u Walesu čeka ih prijateljski dvoboj s Njemačkom u Berlinu. To formalno jest gostovanje, ali teško je to, iz turske perspektive, okarakterizirati kao gostujući izazov kad se zna da će na tribinama biti deseci tisuća Turaka. Njima je to vrlo važna utakmica, za ponos i čast svih onih milijuna Turaka koji žive u Njemačkoj (samo u Berlinu ima ih više od 250.000).

Potpuno je jasno da će Turci jurišati u toj utakmici na pobjedu, a hoće li do nje doći i u kojoj će mjeri taj susret ostaviti traga na njihovim igračima prije posljednje utakmice kvalifikacija u Walesu, saznat ćemo za nešto više od mjesec dana.

Tablice omogućuje Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider