Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Puno toga će odrediti

Prvo mjesto je imperativ: Evo zašto je Hrvatskoj svaki bod važan u borbi za Euro

Hrvatska se bori za plasman na Euro 2024., ali i osvajanje što većeg broja bodova.

Hrvatska (Foto: Ante Cizmic/Cropix)

Pred Vatrenima je rujanski ciklus kvalifikacija za Euro 2024. Prva se utakmica igra večeras protiv Latvije na rasprodanoj Rujevici, a tri dana kasnije slijedi gostovanje kod Armenije u Erevanu.

Hrvatska ima samo jedan cilj, a to je osvajanje šest bodova i hvatanje priključka za prvoplasiranom Turskom koja ima pet bodova više. No zbog plasmana na završni turnir Lige nacija izabranici Zlatka Dalića odigrali su dvije utakmice manje.

Na početku kvalifikacija svladali su Tursku (0:2) na vatrenom gostovanju, no upisali su i kiks protiv Walesa (1:1) na rasprodanom Poljudu. Sada im slijede lakši protivnici, Vatreni imaju ulogu velikog favorita što treba opravdati na terenu, no svjesni su da je u pitanju veliki ulog.

U borbi za plasman na Euro 2024., koji će se igrati u Njemačkoj, važan je svaki bod, ne samo zbog osvajanja prvog mjesta, već i zbog svega što kasnije slijedi.

Plasman Vatrenih na Europsko prvenstvo ne bi smio doći u pitanje, važno je osvojiti prvo mjesto u skupini, no trenutno smo na diobi prve i druge jakosne skupine na ždrijebu.

Hrvatska mora skupiti što više bodova

Nije svejedno u kojoj će jakosnoj skupini završiti Hrvatska, prvo mjesto nam osigurava drugu jakosnu skupinu, ali završimo li među pet najboljih pobjednika  tada se selimo u prvu jakosnu skupinu, otkrio je profesor Tomislav Globan na službenom profilu na platformi X (bivšem Twitteru).

Što to znači u praksi? Ako Hrvatska završi u prvoj jakosnoj skupini, tada ćemo izbjeći najjače protivnike, kao što su Njemačka, Portugal, Francuska i Engleska, na startu Europskog prvenstva. To bi Modriću i društvo bitno olakšalo borbu u skupini za plasman u knock-out fazu Europskog prvenstva.

Završimo li u drugoj jakosnoj skupini, naravno, nije smak svijeta, ali tada ćemo sasvim sigurno u skupinama Europskog prvenstva igrati protiv jednog od najjačih protivnika.

Za kraj dodajmo da utakmice kvalifikacija protiv Latvije i Armenije možete gledati u izravnom prijenosu na Novoj TV i portalu gol.hr.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider