Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
TKO ĆE NA EURO?

Preostao nam je još jedan reprezentativni blok: "Hrvatsko pitanje" među tri najvažnija

Devet sudionika Europskog prvenstva poznajemo, još nekoliko njih tamo je jednom nogom, no postoje i tri izravna slučaja gdje će se sve lomiti možda u posljednjim minutama.

Dion Drena Beljo (Foto: Tom Dubravec / Cropix)

Reprezentacije Njemačke, Španjolske, Škotske, Francuske, Engleske, Turske, Belgije, Austrije i Portala osigurale su svoje mjesto na Europskom nogometnom prvenstvu.

Jednom nogom tamo su i Nizozemska, Albanija, Češka, Danska, Mađarska, Srbija, Švicarska i Slovačka, koje samo u slučaju velikih rezultatskih iznenađenja mogu ostati bez izravnog plasmana na Euro. Neki bi tu smjestili i Slovence, no s tim ćemo ipak malo pričekati.

Žestoka bitka predstoji pak u tri skupine, između ostalog i u onoj našoj, gdje se i dalje nadamo izravnom plasmanu na Euro. Zapravo, po matematičkim projekcijama šanse za to su nam 60 posto. No idemo redom.

Ukrajina ili Italija?

Par koji je vrlo bitan i za Hrvatsku, ako završi u dodatnim kvalifikacijama, jer tamo ne bismo voljeli vidjeti Talijane. A oni imaju realne šanse tamo se naći.

Situacija je u ovoj skupini takva da Ukrajina ima utakmicu više i tri boda više. Računajmo na to da će Talijani pobijediti Makedonce 17. studenog i onda im ostaje međusobni susret protiv Ukrajine, 20. studenog u Leverkusenu.

Savladaju li Makedonce, Talijanima će tamo za izravan plasman biti dovoljan bod. Kiks protiv Makedonaca dovodi ih u situaciju da im igra isključivo pobjeda.

Standings provided by Sofascore

Hrvatska ili Wales?

Ovdje sve jako dobro znamo. Završe li Hrvatske i Wales s istim brojem bodova, britanska momčad odlazi izravno na Euro. Ipak, čeka ih teško gostovanje u Armeniji, a onda i domaći susret protiv Turske. U oba će morati na pobjedu, računamo li da Hrvatska neće kiksati kod kuće protiv Armenije ili prije toga u gostima kod Latvije.

Standings provided by Sofascore

Rumunjska ili Izrael?

Povratnik ili debitant, u još uvijek zamršenoj skupini, za koju trenutačno ne znamo ni kad će se dovršiti jer su Izraelci odgodili susret protiv Kosova, a u studenom ih trebaju čekati tri.

Rumunjska ima pet bodova više, ali i dvije utakmice više te gostovanje kod nasljednika reprezentacije, gdje je nogomet trenutačno ipak u drugom planu. 

Rumunjsku čeka i domaći susret protiv Švicarske, dok Izraelci, osim tog odgođenog susreta protiv Kosova, imaju također Švicarsku kod kuće te Andoru u gostima. 

Postoji i ludi scenarij u kojem Švicarci ostaju bez Eura, a Rumunjska i Izrael prolaze, no tu bismo morali vidjeti njihovu očajnu formu, a sjajnu formu dviju spomenutih reprezentacija. 

Standings provided by Sofascore

Preostale grupe?

Svakako treba spomenuti situaciju sa Slovenijom i Kazahstanom, koji bi trebali imati izravan susret za prolazak na Euru u posljednjem kolu.

To će se dogoditi ako Slovenija ne pobijedi u Danskoj, a Kazahstan očekivano savlada San Marino. Kazahstan tada dolazi u Sloveniju tražiti pobjedu za izravan plasman na Euro. 

Ako Slovenija bude slavila u Danskoj, oni su sigurni, a Kazahstan tada još uvijek ima šanse otići na Euru pobjedom u Sloveniji, no Danci bi morali kiksati i na gostovanju u Sjevernoj Irskoj.

Neke šanse za izravan plasman imaju i Poljaci, no za takvo što im treba pobjeda protiv Čeha, a onda i češki kiks na domaćem terenu protiv Moldavije. Matematičke šanse gaji i Moldavija, no njima osim pobjede u Češkoj prije toga treba i domaći trijumf protiv Albanije.

Ako ostvare te dvije pobjede, Moldavci će otići na svoje prvo veliko natjecanje u povijesti.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider