Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Dalićev plan

Postave Vatrenih za Tursku i Švedsku: Dvije formacije i jedna velika dilema – centarfor ili veznjak?

Hrvatsku reprezentaciju očekuju tri teška iskušenja u razmaku od sedam dana…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U kojoj će postavi Vatreni zaigrati sutra u prijateljskoj utakmici s Turskom u Istanbulu te protiv Švedske u subotu u Solni? (Portugal je predaleko da bi se spekuliralo, tek u utorak.)

To je pitanje na koje je u ovom trenutku dosta teško pronaći odgovor.
Izbornik Zlatko Dalić ne može računati na Dominika Livakovića, Andreja Kramarića, Brunu Petkovića i Antu Rebića, dok će Dejan Lovren igrati samo protiv Portugala.

Dalić će vjerojatno protiv Turske odmoriti ključne igrače. Šansu će dobiti igrači iz drugog plana, što je i logično jer već 14. studenog Hrvatska gostuje u Švedskoj u Ligi nacija, a 17. studenog dočekuje Portugal u posljednjem kolu elitne skupine.

Uživo na Novoj TV i gol.hr-u

Uzgred rečeno, Cristiano Ronaldo vratio se u portugalsku vrstu i sutra bi trebao igrati protiv Andore u prijateljskoj utakmici, pa se očekuje da će doći i u Split na megdan s Hrvatskom. 

Sigurno je da sve tri utakmice hrvatske reprezentacije možete uživo gledati na Novoj TV i gol.hr-u.

gol expired Teške optužbe na Messijev račun: "On je monarh, sve kontrolira. To je vladavina terora" divider

Budući da zbog znanih razloga nema Livakovića, na vratima će biti Simon Sluga. To je Dalić već potvrdio. Očekuje se da u drugom dijelu uđe Ivo Grbić.

Izbornik će se vjerojatno odlučiti za standardnu formaciju 4-2-3-1 jer bez glavnih igrača nema previše prostora za eksperimentiranje.

Juranović na desnom beku protiv Turske

Izvjesno je da će na desnom beku zaigrati Josip Juranović. Bivši Hajdukov igrač trenutačno je član varšavske Legije. Ako istrči protiv Turske, bit će prvi Vatreni iz poljske lige.

Stoperski dvojac trebali bi sačinjavati Domagoj Vida i Filip Uremović, koji je u posljednjim utakmicama igrao na desnoj strani, a sada će zauzeti svoju prirodnu poziciju stopera. Dalić je najavio da će Marin Pongarčić dobiti minutažu u drugom dijelu. Bit će to debi Wolfsburgova stopera. Na lijevom beku bit će Dario Melnjak.

Tko bi se od novijih Vatrenih mogao istaknuti u Turskoj?

Ukupno glasova:

Na jednoj od pozicija dvaju zadnjih veznih mogao bi debitirati Toma Bašić, također bivši igrač Hajduk, koji je već dvije godine u Bordeauxu i svojim igrama ostavlja vrlo dobar dojam.

Naravno da je moguće da se izbornik odluči za Matea Kovačića umjesto Bašića. Možda je to čak realnije, u nastavku teksta vidjet ćemo zašto tako mislimo. Prilično je izvjesno da će Milan Badelj biti drugi zadnji vezni.

Protiv Švedske s najjačim snagama

Očekuje se da će u prvoj postaviti biti i Marko Rog, bivši dinamovac koji se u Cagliariju pokušava vratiti na stare kote. U trolistu napadača on bi mogao zaigrati na desnoj, dok bi Domagoj Bradarić ili Mislav Oršić mogli biti na lijevoj strani.

U sredini će vjerojatno biti Mario Pašalić, a u vršku napada Ante Budimir ili Antonio Čolak. Budući da će izbornici imati pravo na šest izmjena, vjerojatno će biti puno rošada. U subotu protiv Švedske Hrvatska će izaći na travnjak s najjačim mogućim snagama.

gol expired Barcelona u velikim problemima: Težak udarac za Katalonce, u strahu što će biti s velikim talentom divider

Teško je u ovom trenutku reći za koju će se formaciju Dalić odlučiti, hoće li ponoviti iznenađenje s utakmice u Zagrebu, kada je Hrvatska zaigrala u formaciji 4-4-2, s rombom u sredini i bez klasičnog centarfora, ili će se odlučiti za svoj klasični sustav 4-2-3-1?

Budimir ili Kovačić?

O formaciji će ovisiti hoće li se u prvoj postaviti naći veznjak Mateo Kovačić ili napadač Ante Budimir. To bi se moglo dešifrirati i po postavi za utakmicu s Turskom. Ako Kovačić bude igrao od prve minute, bit će to lagana sugestija da bi mogao biti na klupi protiv Švedske.

Ako Dalić odluči ponoviti postavu i taktiku iz prve utakmice, neće biti mjesta za klasičnog centarfora. Ako se odluči za klasičnu 4-2-3-1 varijantu, bit će jedno mjesto manje u veznom redu, pa će ispasti Kovačić. Sve ostale pozicije vjerojatno će popuniti igrači koji su igrali u posljednjim utakmicama.

Nekako smo mišljenja da Dalić ovaj put neće riskirati i da će se odlučiti za najuigraniju varijantu, odnosno za klasični sustav 4-2-3-1.

gol expired Taktički inovator sve šokirao: Izvadio veznjaka, umjesto njega ubacio još jednog vratara divider

U prvoj utakmici u Zagrebu Hrvatska je dobro izgledala u prvom poluvremenu, no u drugom dijelu Švedska je realno bila bolja i lako se moglo dogoditi da potpuno preokrene i pobijedi.

Jako važno gostovanje u Švedskoj

Utakmica je jako važna jer bi mogla odlučiti o trećoj poziciji, odnosno ostanku u elitnoj skupini Lige nacija. Na kraju se gleda međusobni rezultat, pa je Švedskoj dovoljna pobjeda od 1:0. U tom slučaju Hrvatska u zadnjem kolu više ne bi odlučivala sama o sebi, a to ne bi bila baš ugodna spoznaja.

Dakle, Vatreni bi protiv Švedske mogli istrčati u sljedećem sastavu:

4-2-3-1: Sluga - Uremović, Vida, Ćaleta-Car, Barišić - Brozović, Modrić - Brekalo, Vlašić, Perišić - Budimir.

4-4-2: Sluga - Uremović, Vida, Ćaleta-Car, Barišić - Brozović - Modrić, Kovačić - Vlašić - Brekalo, Perišić.

  

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider