Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Livaja je u biti povukao gospodski potez: Opalio je Daliću pljusku, no jako mu je olakšao posao i nitko neće plakati

Možda se Marko Livaja donekle iznenađujuće oprostio od hrvatske reprezentacije, no to je u ovom trenutku vjerojatno bio najbolji potez…

Marko Livaja i Zlatko Dalić (Foto: Tom Dubravec / CROPIX)

Slučaj Livaja završio je najbezbolnije za izbornika Zlatka Dalića, a općenito i za mir u hrvatskoj reprezentaciji. Gledajući sa strane cijelu priču, stječe se dojam da je Marko Livaja oproštajem od reprezentacije umnogome olakšao posao izborniku, pa se čak može reći da je naposljetku povukao gospodski potez.

Rokas Pukštas sa suigračima Hajduk fotografijom oduševio navijače: Ključno pojačanje na terenu već protiv Osijeka!? divider

Svima je jasno da su odnosi između Dalića i Livaja nepovratno popucali nakon onog incidenta na Rujevici. Sve govori da nakon toga uopće nisu komunicirali, pa i način na koji se Livaja oprostio od reprezentacije, odnosno činjenica da nije izravno obavijestio izbornika, nego je očito sve išlo preko predsjednika HNS-a Marijana Kustića. Tko je veći krivac i je li itko kriv, sada je bespotrebno analizirati.

Livaja olakšao posao Daliću

Istina, mogao je Livaja i ranije napraviti taj potez, možda se ovako čini da je opalio pljusku Daliću jer se javno oprostio od Vatrenog dresa tek četiri dana prije kvalifikacijske utakmice s Turskom i nije nazvao izbornika, ali to je ipak nježna "triska" koja izbornika neće previše boljeti i brzo će se zaboraviti. Izbornik to sigurno neće javno reći, ali dojam je da mu je pao težak teret s leđa.

Dion Drena Beljo Belji aktiviran pretpoziv i priključuje se Vatrenima: Očekuje li ga odmah i debi? divider

Moguće je da je Livaja oklijevao s oproštajem jer je očekivao Dalićev telefonski poziv i podulji razgovor o cijeloj situaciji. Poziva očito nije bilo, a čini se da je Livaja procijenio da je najbolje i za njega, i za Dalića, i za reprezentaciju da se oprosti i ne bude nepotreban teret, a kamoli razlog daljnjih napetih odnosa između Splita i Kuće nogometa, napose izbornika, koji se morao dovijati kako će ugasiti ili barem prigušiti vatru koja se rasplamsala.

Neće biti krokodilskih suza

Jer kada ne zovete nekog igrača samo zato što se neka utakmica igra u određenom gradu, onda je jasno da je daljnji zajednički život posut trnjem i razbijenim staklom. Dalje gaziti po takvom putu nije lagano, a ni preporučljivo.

Za Livajom vjerojatno neće biti krokodilskih suza. Ni u javnosti, a ni u redovima Vatrenih. I bolji igrači od njega napuštali su Vatrena kola ili ispadali iz njih u nekom trenutku, pa se za njima nije previše plakalo. To mu je vjerojatno savršeno jasno.

Lovro Majer FOTO Vatreni se okupili u Zagrebu: Navijači dobili ekskluzivne fotografije sa zvijezdama divider

Budući da je Livaja odustao od reprezentacije u trenutku kada je u lošoj formi i kada mu i navijači Hajduka nalaze brojne zamjerke, taj se potez čini još gospodskiji.

Izbornik pokazao da zna pronaći put ka sreći

Jedna je storija završena i Vatrena kompozicija ide dalje, no neki drugi problemi ostaju. Uoči utakmica s Turskom i Walesom puno je ozlijeđenih i nespremnih, pa neće biti jednostavno preskočiti te dvije prepreke.

No Hrvatska je pod Dalićem uvijek znala pronaći put ka sreći. Tome u prilog govore rezultati, a oni su na kraju balade jedino mjerodavni. I stoga kada Dalić kaže da je uvijek povlačio ne dobre, nego odlične poteze, onda mu se tu nema što previše reći.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider