Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Buka oko crvenog

Je li Livaković zaslužio isključenje? Evo što kažu hrvatski sudački eksperti, a što FIFA sprema

Nakon sinoćnje utakmice najviše se pričalo o spornom crvenom kartonu Dominika Livakovića.

Ni šest golova ni ludi preokreti nisu dan nakon susreta Poljske i Hrvatske glavna tema u sportskom eteru. Za to se pobrinuo španjolski sudac Alejandro Hernández, koji je u 76. minuti pokazao crveni karton Dominiku Livakoviću.

Zdravko Marić VIDEO Zdravko Marić ima novi posao u hrvatskom sportu: Funkciju će obavljati volonterski divider

Još je dugo u čudu hrvatska jedinica tražila objašnjenje od arbitra, no ni on ni suci u VAR sobi nisu promijenili odluku. Na užas Zlatka Dalića.

Zlatko Dalić, izbornik hrvatske reprezentacije:

"Pa, ono što sam sad vidio na snimci nema veze s isključenjem. Livaković je ispucao loptu tri metra prije njega, inercija ga nosila dalje, zakačio ga je i to nema veze s isključenjem."

Pep Guardiola i Roberto Baggio Slika teška deset tona: Guardiola ispunio obećanje geniju, sjetili se voljenog trenera divider

Usporena snimka jasno pokazuje da Livaković prvi stiže do lopte i ispucava jue, a tek onda u povratku te iste noge na travnjak nezgodno kači Lewandowskog.

Luka Modrić, kapetan hrvatske reprezentacije, dobro poznaje španjolskog suca.

"Po meni – izbija loptu i u tom produžetku možda ga udara, ali po meni to nije crveni karton, iako opet ponavljam, trebao bih vidjeti situaciju da bih mogao bolje komentirati. Ali bilo je dosta situacija gdje je možda mogao bolje reagirati, bolje suditi, ali što je, tu je. Znam ga iz Španjolske, navikao sam se na njegovo suđenje… Nećemo o tome", smije se Modrić.

Dominik Livaković Dalić mnoge iznenadio: Čudna odluka, tko će zamijeniti Livakovića i kako je došlo do promjene? divider

I što sada? Većina zdravorazumski tvrdi - ovo nema veze s isključenjem jer Livaković prvi stiže na loptu te nakon sprinta i ispucavanja ne može još kontrolirati povratak noge na travu. Drugi pak misle kako je unatoč svemu tome Livakovićev nenamjeran start potencijalno opasan po kapetana Poljske te da je zbog toga crveni karton opravdan.

Mi smo, jasno, kontaktirali nekoliko aktivnih i bivših sudaca za stručno mišljenje, no gotovo nijedan zbog svojih veza u sudačkoj komisiji ili UEFA-i nije htio javno istupati. Osim Darka Cvitkovića, koji je duže od dva desetljeća bio FIFA-in sudac te do prije nekoliko godina kontrolor suđenja u HNL-u. Za njega nema sumnje kako je Španjolac prestrogo izvukao crveni karton.

Darko Cvitković, bivši FIFA-in sudac i kontrolor suđenja u HNL-u, kaže:

"Sudac se nije držao duha pravila nogometne igre, gdje kaže da nije sve što je propisano u pravilima – ne može se sve primijeniti. A tu sudac nije primijenio brzinu i blizinu. Prvo, Livaković je došao do lopte, izbio je loptu. Lewandowski je išao punom snagom, nije se zaustavio i točno je iskusan – išao je provocirati prekršaj i nažalost, uspjelo mu je."

I većina ostalih sudaca koje smo kontaktirali sklonija je mišljenju kako je isključenje u tom slučaju prestroga kazna, no gotovo svi čekaju kako će UEFA to interpretirati, pa da citiram – "naučimo nešto".

I to je možda i najveći poraz pustih promjena pravila u nogometu 21. stoljeća. Nekada se barem znalo - tko je prvi na lopti, ima prednost. Danas više niste sigurni što je po pravilima oštar, a što pogibeljan start, tko utječe na igru, a tko na vratara, a ruke u šesnaestercu da i ne spominjemo. Strpimo se onda i mi još koji dan da nakon naknadne interpretacije – naučimo nešto.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Uoči utakmice Hrvatske i Poljske, naš
@susjedbobo i @stipeantonijevic nastavljaju sa svojim kreativnim predstavljanjem zemalja protiv kojih igraju Vatreni. ⚽

Tako ćete moći naučiti nešto o povijesnim ličnostima koje je dala Poljska, saznati zašto su Poljacima Speedway i Strongman draži od nogometa, te vidjeti kojoj životinji mogu zahvaliti za omiljeno nacionalno piće. 🇵🇱
Hrvatska reprezentacija bila je na pragu prolaska u četvrtfinale u Ligi nacija u Varšavi, no Poljaci su uspjeli stići prednost Vatrenih i nadoknaditi dva gola razlike.

Naši nogometaši nisu iskoristili ovu priliku, ali i dalje imaju sve u svojim rukama za najmanje drugo mjesto u grupi 1, koje vodi u četvrtfinale. 💪🔥🇭🇷

Više na portalu @golhr.

📸: AFP
"Nema mjesta nezadovoljstvu i panici." 💪🔥

📸: Damir Krajac/CROPIX
Dinamov dvojac večeras je briljirao! 🇭🇷💪🔥

📸: Damir Krajac/CROPIX