Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
VELIKI USPJEH

HNS sazvao izvanrednu konferenciju za medije zbog odluke UEFA-e: U Osijeku ipak pred navijačima!

Hrvatska će u Osijeku protiv Turske igrati pred navijačima.

Samo dva sata prije početka izvanredne press-konferencije HNS-a, mediji su dobili obavijest o obraćanju medijima predsjednika HNS-a Marijana Kustića te voditelja poslova prevencije, sigurnosti i integriteta Jurice Jurjevića.

Tema je bila odluka Disciplinske komisije UEFA-e u postupku za diskriminaciju na utakmici Hrvatska – Latvija na kojoj je nekoliko osoba na tribini razvilo službenu zastavu NDH, što je prijavljeno UEFA-i koja je potom pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza zbog rasizma i diskriminacije na toj utakmici.

Hrvatski nogometni savez trenutno je pod uvjetnom kaznom zbog diskriminatornog ponašanja navijača na završnici Lige nacija te bi nova kazna mogla aktivirati kaznu igranja jedne domaće utakmice bez publike.

U Osijeku ipak s publikom

Prvu iduću domaću utakmicu hrvatska reprezentacija igra 12. listopada u Osijeku protiv Turske, no ona će se ipak igrati s publikom.

''Danas smo dobili kaznu. Ono što je jako bitno je da će stadion biti otvoren, gledatelji će biti na stadionu. Kazna je 10 tisuća eura, 1000 gledatelja manje na idućoj utakmici uz dvije godine kušnje.

Vidimo da je UEFA prepoznala sve ono što se napravilo s naše strane, da smo njima prezentirali pravu stvar i da se HNS uistinu želi i uvijek će se boriti protiv svih vrsta diskriminacije i rasizma. Ovog puta smo to pokazali. Ovo je nama jako bitna utakmica i važno nam je da imamo podršku navijača.

Naša pravna služba odradila je odličan posao, kako po pitanju utakmice u Armeniji, tako i sada'', otkrio je dobre vijesti Marijan Kustić te dodao što je bilo ključno.

''Zahvalio bih MUP-u što su krivci za incident brzo otkriveni i što smo to mogli priložiti UEFA-i Bilo bi jako loše da smo radi tri neodgovorna pojedinca, na tako bitnoj utakmici, na onom prekrasnom stadionu, ostali bez navijača.''

Opus Arena Opus Arena (Foto: Vlado Kos/Cropix)

''Ova odluka je značajna iz više razloga. Ne smijemo ju slaviti, mi se za utakmicu u Osijeku pripremamo otkako je završila utakmica u Armeniji. Iskoristit ćemo ovu odluku i pozornost medija da odradimo što možemo u preventivne svrhe. Rasizam i diskriminaciju treba maknuti ne samo iz nogometa nego iz cjelokupnog društva'', rekao je Jurica Jurjević.

Kustić je bio pesimističan kad je rekao da je 90 posto šanse za HNS bude kažnjen.

''Davao sam deset posto šanse, ali ne mogu ulaziti u odluku. Najvažnije je da smo pronašli počinitelje te da su sankcionirani. Dosad se davala kazna, mi platimo i to je to. Mi smo sve to proslijedili i obavijestili, zato im još jednom zahvaljujem što su prepoznali našu želju da se to riješi.''

Kreće prodaja ulaznica

''1000 navijača ima pravo prvokupa, to su oni koji su posjetili najviše utakmica u posljednjih pet godina. Svatko će imati priliku kupiti po dvije ulaznice unutar 24 sata. Logično da je navala ogromna, što zbog same utakmice, što zbog toga što igramo na novom stadionu. Cijene će biti od 12 do 30 eura, ovisno o sektorima'', otkrio je glasnogovornik Pacak, a Jurjević je dodao:

''Bez ulaznice i odgovarajuće osobne iskaznice neće se moći ući na stadion. Znam da će biti pritiska medija, ali mi ne želimo da bude ikakvih represivnih mjera. Napravit ćemo sve što možemo i da nitko ne osjeća nikakvu torturu.''

Jurjević se vratio na zastavu koja je sve izazvala.

''Pričalo se puno o tome kako je zastava unesena. Ja sam osobno dobio poruku od jednog odgovornog navijača, kojem se čini da je na tribini ustaška zastava. To je smjer u kojem možemo ići. Kako ima neodgovornih, tako ima i onih odgovornih, možemo pomoći jedni drugima.''

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider