Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Po sličnom receptu

Dok je dijaspore, nema straha za Vatrene: Dalićevo otkriće i rođaci već su tu, a stiže i još jedan veliki talent

Debitanske minuta u dresu Vatrenih Igor Matanović iskoristio je na najbolji mogući način.

Debitantske minuta u dresu Vatrenih Igor Matanović iskoristio je na najbolji mogući način.

Gol bi bio samo šlag na tortu odličnih Igorovih partija - u kombiniranih 98 minuta Matanović je pucao 12 puta, od toga dvaput u okvir, što znači da je u prosjeku prema vratima opalio svakih 8 minuta. 12 dodira u protivničkih 16 još su jedan pokazatelj koliko je bio opasan, a izdvojit ćemo i visok postotak točnih dodavanja te sedam od 14 osvojenih duela.

"Bitno je da je Matanović u dvije utakmice ušao u 10 šansi. Deset je puta pucao po golu, što dugo jedan centarfor nije napravio možda u cijeloj sezoni. Treba ga samo trpjeti, forsirati, davati šansu", jasan je bio Zlatko Dalić.

Matanović je samo jedna u nizu uspješnih akvizicija HNS-a iz dijaspore. Iako rođen u Hamburgu, još kao dječak nastupio je za našu U-14 reprezentaciju, pa bio dio mladih selekcija Njemačke. Prvi ozbiljan kontakt od Saveza ostvaren je još kada je Joe Šimunić bio izbornik U-19 reprezentacije.

"Mi smo već i sa njim razgovarali onda. To se već zna, ta djeca koja su vani rođena, većina njih hoće igrati za Hrvatsku. On ima puno prilika, još da zabije taj neki gol, bit će sve u redu i valjda će u sljedećoj utakmici to i napraviti", poželio je Šimunić.

Stručni komentator Nove TV Aljoša Vojnović oduševljen je Matanovićem.

"Sjajna priča, da netko o tome vodi računa, da se gleda i dugoročno i na vrijeme i da imamo bačene pipke posvuda, bez obzira na to da na ovaj način uspije u samo dvije utakmice biti toliko konkretan, izrazito sam iznenađen."

Dobar dojam ostavio je i još jedan produkt dijaspore - Dinamov Petar Sučić. Prije pola godine odlučio se za Hrvatsku, iako je nastupao za mlađe selekcije BiH. Nakon samo jedne sezone u hrvatskom prvaku, zaslužio je mjesto u prvih 11 Vatrenih, pored Modrića i Kovačića.

"Tko god igra s njima, njima je puno puno lakše. Mislim da je radio super posao, igra odlično u Dinamu i to je dobro za naš nogomet", smatra Šimunić.

"Cijelo smo ga vrijeme gledali sigurnog na lopti, sa oštrim pasom, brzim, predviđanjima, lijepo se nadopunjavao s Lukom Modrićem, s Pjacom, ogroman palac gore za debi", nadovezao se Vojnović.

Petra je na poluvremenu zamijenio njegov bratić Luka Sučić, koji je u Osijeku upisao svoj 12. nastup za Vatrene. Rođen i nogometno odgojen u Austriji, još je jedan u nizu onih koji su odabrali hrvatski dres.

"Mali je strašan, fenomen, karakteran momak, pravi igrač, ima nažalost problema, i jedan i drugi moraju više igrati u svojim klubovima, ali njihov talent i kvaliteta su neupitni", zaključuje Šimunić.

Nakon Matanovića i bratića Sučić, svoju priliku jednog dana u A-vrsti sanja i mladi Oliver Lukić. 17-godišnjaka iz Beča HNS je također zakapario na vrijeme, a prije tri dana zabio je za U-19 reprezentaciju u prijateljskom susretu protiv Engleza.

Derbi Dinamo - Hajduk završit će:

Ukupno glasova:

Nikola Kalinić Kalinić poslao kratku poruku nakon smjene: Uprava pronašla zamjenu, to neće biti bivši hajdukovac divider

Zrinski Osječko 1664 - Šibenik Poznata prva tri sudionika osmine finala Kupa: Sve tri utakmice završile identičnim rezultatom divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Smjena na Maksimiru! ⚽️

Tko će biti novi trener Dinama?✅️
Kakva bi to igra sudbine bila da Željko Sopić naslijedi Sergeja Jakirovića u Dinamu 👀

📸Ronald Goršić/CROPIX
Možda je to bila tema razgovora između Jakira i Kompanyja nakon utakmice? Nikad nećemo saznati... ⚽

📸: CROPIX
Perišić putuje u Nizozemsku... 🇭🇷⚽️🇳🇱

📸: Cropix & Fabrizio Romano Facebook