Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
nakon duge i teške bolesti

Preminuo poznati sportski novinar Tomislav Židak

U Zagrebu je u 65. godini života preminuo jedan od najpoznatijih hrvatskih sportskih novinara Tomislav Židak.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Legenda hrvatskog sportskog novinarstva Tomislav Židak preminuo je danas u bolnici u Zagrebu nakon duge i teške bolesti. Već neko vrijeme je imao problema sa zdravljem, no jučer se tijekom dana zakomplicirala situacija te nas je, nažalost, napustio.

Židak je rođen 1. siječnja 1953. u Vugrovcu kraj Zagreba, a nakon završene gimnazije studirao je pravo.

Novinarstvom se počeo baviti 1975. godine u Studentskom listu, da bi već iduće godine postao honorarni suradnik u Sportskim novostima u kojima od 1979. radi kao profesionalni novinar i u tom jedinom hrvatskom dnevniku ostaje sljedeća dva desetljeća. Od ožujka 1999. kao urednik reporter radi u Jutarnjem listu i najviše piše o nogometu, posebno o zagrebačkom Dinamu.

Serija njegovih kolumni 'Iz maksimirske šume', koja se objavljivala u subotnjem magazinu Jutarnjeg lista, objavljena je i u knjizi.

Izvještavao je i sa olimpijskih igara u Sarajevu 1984, Seulu 1988. , Barceloni 1992., Atlanti 1996., Sydnyu 2000. ,Ateni 2004. , Pekingu 2008., te iz Londona 2012. godine te sa brojnih svjetskih i europskih nogometnih prvenstava, kao i većine nastupa hrvatske nogometne reprezentacije.

Za svoj dugogodišnji rad dobio je brojna novinarska priznanja, počevši od Nagrade Zvonimir Kristl, koje je 1982. godine Vjesnikova kuća dodjeljivala najboljim mladim novinarima , do posljednje koju je primio 2015. kada je proglašen novinarom godine u izboru Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN).

Datum posljednjeg ispraćaja Tomislava Židaka bit će naknadno objavljen.

 


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider