Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Sve za pobjedu

Pali li praznovjerje i rituali u nogometu? Izborniče, ako dođe do penala, znate gdje trebate sjesti

Neki u ovim trenucima okreću čarape na drugu stranu, neki rade sklekove ili se mole. Mnogi navijači imaju neke svoje rituale uoči utakmice, a sve kako bi reprezentaciji - donijeli sreću.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dok jedni imaju drugačije metode odijevanja, drugi se razgibavaju.

"Ja prije svake utakmice napravim 50 zgibova, 50 sklekova, sjednem uvijek na isto mjesto ispred televizora, otvorim jednu pivu i rok and rol. Uopće nema sumnje, moram napraviti to sve - inače ništa", povjerio nam se navijač Dino.

A to rade kako bi reprezentaciji donijeli sreću. I kažu nam, uistinu pali. Za neke su rituali prije svake utakmice nužni, za one druge to nema svrhe. Štoviše, kažu, može donijeti i nesreću.

Psihologinja Uvodić Vranić objašnjava nam zašto ljudi imaju potrebu ponavljati iste stvari prije nekog događaja. "Mi bi zapravo htjeli kontrolirati, utjecati, pomoći, inspirirati - s nekim stvarima koje su nama dostupne. Danas mi je rekla jedna mama - Idem u šetnju sa svojim sinom u kolicima. On je odjeven u kockice, a mi ćemo napraviti danas sve isto kao prošli put prije utakmice", pojašnjava.

Molitve za našu reprezentaciju čule su se na Kamenitim vratima.

Nadamo se da će i večeras, a rituale nemaju samo navijači već i igrači. Prekriže se prije izlaska na teren, na travnjak zakorače prvo desnom nogom, ima uistinu svega.

Jedan od posljednjih koji smo vidjeli počeo je na utakmici s Danskom. Izbornik Dalić sam je sjedio na klupi dok je Rakitić pucao odlučujući jedanaesterac. Pobijedili smo. Isto to napravio je i na utakmici s Rusijom, pa smo opet pobijedili. Ako i večeras penali budu odlučujući - izborniče, znate gdje morate sjediti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider