Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
rocky, hill, hokejaši...

Najveće zrakoplovne nesreće u povijesti sporta: Po nekima su snimljeni i filmovi

Pad zrakoplova u Kolumbiji nova je u nizu nesreća u kojima su poginuli sportaši.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nesreća zrakoplova koji se srušio u blizini Medellina i u kojoj je poginulo najmanje 76 osoba, među kojima i članovi brazilske nogometne momčadi Chapecoensea, samo je jedna u nizu velikih sportskih tragedija.

U posljednjih 50-tak godina dogodilo se 25 zrakoplovnih nesreća u kojima je poginulo više od 400 sportaša, članova stručnih stožera, te predstavnika saveza i klubova.

SAD zavijen u crno

Na prvom mjestu ove tužne liste je nesreća koja se dogodila 14. studenog 1970. godine kada se u američkom Ceredu srušio zrakoplov Southern Airwaysa sa 75 putnika i članova osoblja. Svi su poginuli, a među stradalima je bilo i 45 igrača i članova stručnog stožera sveučilišne momčadi Marshall u američkom nogometu. Marshallova momčad "Thundering Herd" ukrcala se na zrakoplov kako bi se vratila kući nakon nogometne utakmice u Sjevernoj Karolini. Nesreća je duboko pogodila grad, osobito sveučilište i studente... Prije deset godina snimljen je igrani film "We are Marshall", a u naslovnoj ulozi glumio je Matthew McConaughey.

I dok je u tragediji sveučilišta Marshall bilo najviše žrtava, vraćajući se u povijest možda i najpoznatija nesreća bila je ona iz Munchena 1958. godine. U tragediji je stradala skoro cijela momčad Manchester Uniteda vraćajući se iz Beograda s utakmice Kupa prvaka protiv Crvene zvezde. 

Osim Bugsyjevih beba, najpoznatije zrakoplovne nesreće u kojima su stradali nogometaši bile su i one ''Grand Torina'' i reprezentacije Zambije.

Prije pet godina nesreća hokejaša Lokomotiva

Prije pet godina poginula je kompletna momčad ruskog hokejskog kluba Lokomotiv iz Jaroslavlja. Zrakoplov Yak-42 srušio su rijeku Volgu 240 kilometara sjeveroistočno od Moskve. U nesreći su poginule ukupno 43 osobe, pri čemu 37 članova hokejskog tima, od liječnika, trenera do igrača. Nesreću je preživio igrač Aleksander Galimov i jedan član posade. Međutim, deset dana nakon nesreće i Galimov je preminuo.

U veljači 1961. godine pored Bruxellesa se srušio Boeing 707 na letu iz New Yorka. U nesreći su poginule 73 osobe među koji i cijela američka reprezentacija u umjetničkom klizanju koja je putovala u Belgiju na svjetsko prvenstvo. Poginulo je 18 klizačica i klizača, te 16 trenera, članova saveza i sudaca. Među stradalima je bila i jedna od najuspješniji američkih klizačica i trenerica, vlasnica olimpijskog srebra, te srebra i bronce sa svjetskih prvenstava Maribel Vinson. U nesreći su poginule i njezine dvije kćeri.

Rocky i Hill

Na današnji dan prije 41 godinu u zrakoplovnoj nesreći poginuo je i dvostruki prvak u Formuli 1 Britanac Graham Hill koji je upravljao malim zrakoplovom. U toj nesreći poginulo je ukupno šest ljudi Fordove momčadi, među njima i drugi vozač Tony Brise. Vraćali su se s testiranja iz Francuske u London.

Koncem kolovoza 1969. godine u zrakoplovnoj nesreći je poginuo i jedan od najvećih boksača svih vremena Rocky Marciano. Povijest sporta ga pamti kao jedinog neporaženog prvaka teške kategorije boksa. U 49 susreta pobijedio je 49 puta, od toga čak 43 puta nokautom. Marciano je stradao u nesreći malog zrakoplovam, Cessne, a ukupno su poginule tri osobe.

Na filmskom platnu je završila i zrakoplovna nesreća urugvajskih ragbijaša čiji se avion srušio u čileanskim Andama u listopadu 1972. Od 45 osoba koliko ih je bilo u avionu, nakon pada i 72 dana čekanja na pomoć, preživjelih je bilo samo 16. U nesreći je poginulo 11 igrača. Frank Marshall je 1993. o nesreći snimio film 'Preživjeli'.

POPIS POZNATIJIH NESREĆA SPORTAŠA:

7. rujna 2011.- hokejaška momčad Lokomotiv Jaroslavl stradao je u istoimenom gradu kad je zrakoplov Jak-42 u kojem su se nalazili udario u antenu nakon polijetanja i pao u rijeku Volgu. Poginulle su 44 od 45 osoba u zrakoplovu pri čeme i 37 članova kluba

27. travnja 1993. - nogometna reprezentacija Zambije poginule je pokraj Librevillea u Gabonu nakon što se zrakoplov De Havilland Buffalo zambijskih zračnih snaga srušio u more zbog vatre koja je planula na jednom od motora. Poginulo je svih 30 putnika i članova posade, uključujući 18 reprezentativaca

8. prosinca 1987. - nogometna momčad Alianza Lima smrtno je stradala pri padu fokkera 27 u more pokraj Lime, pri čemu su poginule 42 od 43 osobe u avionu.

14. ožujka 1980. - u zrakoplovnoj nesreći smrtno je stradala olimpijska boksačka reprezentacija SAD pokraj poljskog glavnog grada Varšave. Motor zrakoplova Iljušin-62 raspao se pri ponovoljenom pokušaju slijetanja a krhotine motora prerezale su kontrole kormila, poginulo je svih 87 osoba, od čega 22 člana boksačke ekipe.

6. listopada 1976. - u terorističkom napadu ubijen je kubanska reprezentacija u mačevanju. U kabini zrakoplova DC-8 tvrtke Cubana ekplodirala je bomba, posada u pilotskoj kabini je bila onesposobljena pa se zrakoplov srušio u more pokraj Bridgetowna u Barbadosu, pri čemu su život izgubile 73 osobe.

13. studenoga 1972. godine - dvomotorni zrakoplov Fairchild Hiller FH-227 (verzija Fokkera 27) je zbog navigacijske greške i loših meteoroloških prilika prisilno sletio na snježnu padinu u Andama pri čemu je odmah poginulo 11 od ukupno 40 članova i igrača ragbi kluba Old Christians. Neki su ubrzo stradali od lavine a ostali su 72 dana proživljavali dramu tijekom koje su neki pribjegli kanibalizmu da bi preživjeli. O ovoj nesreći napisane su mnoge knjige a snimljeni su dokumentarni i igran film.

14. studenog 1970. - u padu zrakoplova kompanije Southern Airwaysa u blizini američkomg Cereda poginulo je 75 putnika i članova osoblja. Svi su poginuli, a među stradalima je bilo i 45 igrača i članova stručnog stožera sveučilišne momčadi Marshall u američkom nogometu

15. veljače 1970. - kod Santo Dominga u Dominikanskoj Republici srušio se DC-9 kompanije Dominicana, u padu su poginule 102 osobe, među kojima i članice portorikanske ženske reprezentacije u odbojci i Carlos Cruz, dominikanski boksački prvak u perolakoj kategoriji.

3. travnja 1961. - čileaska nogometna ekipa Green Cross stradala je nakon što je zrakoplov DC-3 udario u padine planine Las Latimas

15. veljače 1961. - poginulo je 18 članova američke reprezentacije u umjetničkom klizanju kada se Boeing 707 Sabene srušio pokraj Bruxellesa u Belgiji

16. lipnja 1960. - nogometna repreznetacija Danske izgubila je osam članova u nesreći u zrakoplovnoj luci u Kopenhagenu

6. veljače 1958. - u nesreći zrakoplova Airspeed Ambassador pri polijetanju iz Muenchena u Njemačkoj je među ostalim žrtvama (23 od ukupno 44 putnika i člana posade9 smrtno stradalo 8 članova nogometne momčadi Manchester Uniteda koji su se vraćali kući nakon utakmice odigrane u Beogradu protiv Crvene Zvezde.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider