Automoto
SPORTOVI
Automoto
Ovo su glavni favoriti

Još malo do najvećeg sportskog spektakla u povijesti Hrvatske: Tko će slaviti?

Stotine milijuna gledatelja diljem svijeta vjerno prate ovaj sport, bit će to i fantastična reklama za našu zemlju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sedmerostruki svjetski prvak Sebastian Ogier, peterostruki svjetski doprvak Belgijac Thierry Neuville, svjetski prvak iz 2019. Estonac Ott Tanak i Španjolac Dani Sordo najveće su svjetske zvijezde relija koje će ljubitelji ovog sporta moći uskoro gledati na prvom izdanju Croatia Rallyja koji se boduje za Svjetsko prvenstvo (WRC).

Ostala su samo 23 dana do početka jednog od najuzbudljivijih, ne samo automobilističkih, već i sportskih natjecanja koja su ikad održana na tlu Hrvatske, a koje vjerno prate stotine milijuna gledatelja širom svijeta. U Hrvatsku nam uskoro stižu najveće zvijezde relija koje će svoje vještine pokazati na asfaltnim brzinskim ispitima jureći lokalnim cestama Plešivice, Žumberka, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije.

I dok organizatori vrijedno rade na usavršavanju zadnjih, najsitnijih detalja kako bi sve bilo idealno od 22. do 25. travnja, predstavit ćemo vam vozačke majstore koji će se boriti za pobjedu na Croatia Rallyju.

Sebastien Ogier (Francuska)

Legendarni vozač je Svjetsko prvenstvo u reliju osvojio čak sedam puta, a u Hrvatsku dolazi kao prošlogodišnji osvajač WRC-a i trenutačno treći u ukupnom poretku. Sezona je za Ogiera krenula odlično. Osvojio je Reli Monte Carlo, no onda je u Finskoj izletio tijekom drugog dana natjecanja, što ga je stajalo plasmana te je izborio tek jedan bod na tzv. Powerstageu.

Ogier je pohvalio Međunarodnu automobilističku federaciju (FIA) za odluku da naprave stanku od dva mjeseca između natjecanja u Finskoj i Hrvatskoj, a nema sumnje da će to vrijeme iskoristiti kako bi što spremniji dočekao Croatia Rally. Francuz je izrazio nadu da će u Hrvatskoj ponovno vidjeti ljubitelje relija uz stazu, a nema sumnje da će obožavatelji sigurno napraviti sve da na djelu vide drugog najuspješnijeg WRC vozača u povijesti sa sedam naslova. Jedini koji je ispred njega je njegov sunarodnjak Sebastien Loeb sa devet naslova.

Ott Tanak (Estonija)

Ott Tanak svakako je jedno od najpoznatijih imena reli sporta u ovom trenutku. Estonac na Croatia Rally dolazi nakon pobjede na finskom Arctic Rallyju, a trenutačno je na petom mjestu ukupnog poretka zahvaljujući izlijetanju u Monte Carlu.

Nakon četrnaeste pobjede u karijeri čeka ga težak posao na prvom ovosezonskom asfaltnom reliju. Nakon što je 2019. osvojio naslov svjetskog prvaka u Toyoti, Estonac je u listopadu 2019. potpisao dvogodišnji ugovor s Hyundaijem. Suvozač će mu biti Martin Jarveoja koji mu je bio partner u svim dosadašnjim WRC pobjedama.

Estonac je velika zvijezda u domovini, 2017. je proglašen sportašem godine, a godinu kasnije je sa suvozačem Jarveojom dobio nagradu za najbolji estonski sportski tim. Kolika je Tanak zvijezda svjedoči i film o njegovom životu koji je svjetlo dana ugledao 2019. godine.

Thierry Neuville (Belgija)

Ovaj 32-godišnji Belgijac je dosad pet puta završio kao viceprvak WRC-a, a skupio je samo jednu pobjedu manje od momčadskog kolege Otta Tanaka, njih trinaest. U Finskoj i Monte Carlu je izborio treće mjesto, čime u ukupnom poretku zauzima drugo mjesto.

U Hrvatskoj će Neuville, kojem najbolje leže natjecanja na asfaltnoj podlozi, tražiti još bolji rezultat. Opravdanje za nešto sporija vremena sigurno je i činjenica da mu je samo nekoliko dana prije starta nove sezone u automobil uskočio Martijn Wydaeghe kojem je materinji jezik flamanski, a bilješke čita na francuskom. Wyhaeghe je stoga upisao tečaj francuskog i rezultat je odmah stigao. Belgijska posada je u sklopu priprema za Croatia Rally osvojila Rally Il Ciocco. Jezične barijere očito su prošlost i spremni su za jurnjavu u Hrvatskoj.

Dani Sordo (Španjolska)

Dani Sordo ima “samo” tri pobjede u elitnom reli razredu, no na postolje se penjao čak 48 puta, i po tome je drugi najbolji među aktivnim vozačima. Bolji od njega je samo Sebastian Ogier.

Sordo je trenutačno osmi u ukupnom poretku, a 37-godišnji Španjolac se u automobilu izmjenjuje s još jednim reli veteranom - Ircem Craigom Breenom.

Njihovo vrijeme tek dolazi

Sezonu je zasad obilježio 20-godišnji Finac Kalle Rovanpera koji je zahvaljujući četvrtom mjestu u Monte Carlu i drugom na domaćem snijegu u Finskoj vodeći u ukupnom poretku. Tako je postao najmlađi vozač u povijesti koji je zasjeo na vodeću poziciju u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva u reliju. Imao je priliku učiti od oca, Harrija Rovanpere, bivšeg WRC vozača.

Preostaje za vidjeti može li mladi Rovanpera napraviti čudo i zadržati vodstvo u ukupnom poretku i nakon Croatia Rallya.

Poznatih prezimena ima i u nižim razredima, poput 19-godišnjeg Šveđanina Olivera Solberga koji je nastupa u WRC-2 prvenstvu, no na Arctic Rallyju u Finskoj vozio je u elitnom WRC razredu. Zanimljivo je da je Solbergova majka također uspješna bivša vozačica relija pa se za sina bivšeg svjetskog prvaka Pettera Solberga može reći da mu je reli "u krvi".

Za nešto manje od mjesec dana doznat ćemo tko se najbolje snašao na zahtjevnim brzinskim ispitima u Hrvatskoj. Hoće li to biti netko od navedenih najvećih zvijezda ili nas čeka neko iznenađenje? Jedno je sigurno - od 22. do 25. travnja na lokalnim cestama Plešivice, Žumberka, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije čeka pravi spektakl na najvećem automobilističkom natjecanju kojem je Hrvatska domaćin.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider