Automoto
SPORTOVI
Automoto
Jedva preživio, a sad...

Priča dostojna snimanja filma: Povratak koji svi željno iščekuju

Prije 13 godina postao je prvi Poljak u povijesti Formule 1...

Galerija Robert Kubica je 2011. jedva preživio nesreću na reliju (Foto: AFP)

Te 2006. godine Hungaroring je kao nikad prije vrvio fanovima Formule 1 iz Poljske. Razlog je imao ime i prezime: Robert Kubica.

Mladi i talentirani Poljak, koji je godinu ranije bio prvak serije Formula Renault 3.5, u tom je trenutku bio testni vozač momčadi BMW Sauber, za koju su utrke vozili Jacques Villeneuve i Nick Heidfeld.

Na testiranjima i treninzima pokazivao je zavidnu brzinu, strpljivo čekajući svoju priliku. I ona je stigla na Velikoj nagradi Mađarske, koju je Villeneuve odbio voziti jer je još osjećao posljedice u vidu glavobolje od sudara koji je imao na prethodnoj utrci, Velikoj nagradi Njemačke.

Kubica je nadmašio Heidfelda u kvalifikacijama, startao je deveti, a završio sedmi, da bi naknadno bio diskvalificiran zbog toga što mu je na vaganju bolid bio ispod minimalne propisane težine.

Senzacionalno postolje u Italiji...

Poslije te utrke Villeneuve je objavio da se povlači iz momčadi i Kubica je ostao voziti za BMW Sauber. Apsolutni highlight te njegove premijerne (polu)sezone bila je Velika nagrada Italije, na kojoj je senzacionalno osvojio treće mjesto i prvi put u karijeri popeo se na pobjedničko postolje.

U drugim utrkama ostajao je bez bodova, devete pozicije u Japanu i Brazilu bile su mu najbolji rezultati mimo te Monze (te sezone su bodove osvajali samo osam prvoplasiranih), ali to treće mjesto u Italiji dalo je nadu da će Kubica u Formuli 1 ostaviti trag kakav se i očekivao.

Iduće sezone (2007.) nastavio je tim putem. Imao je veliku konstantu, a premda se nije uspio popeti na postolje, sezonu je završio na šestom mjestu u poretku vozača, da bi godinu potom "eksplodirao".

...i pobjeda u Kanadi

Vrhunac F1 karijere bila mu je pobjeda na Velikoj nagradi Kanade, a te 2008. godine još se šest puta plasirao na postolje (po tri druga i treća mjesta). Potpuno se isprofilirao kao jedan od najboljih vozača na gridu i završio je četvrti u poretku, s jednakim brojem bodova kao i trećeplasirani Kimi Raikkonen u Ferrariju.

Kad je BMW objavio da će mu 2009. godina biti zadnja u Formuli 1, Kubica se nenadano našao na tržištu vozača, ali tamo nije dugo i ostao – stigao je poziv iz Renaulta. Potpisao je trogodišnji ugovor, prvu sezonu s ne baš kompetitivnim bolidom odradio solidno (najbolji rezultat bilo mu je drugo mjesto u Brazilu).

Izlet u reli umalo ga koštao života

A onda je došla kobna zima 2011. godine.

Kubica je prvog dana testiranja novog bolida na stazi u Valenciji postavio najbolje vrijeme, ali onda mu vrag nije dao mira i odlučio se okušati na reliju Ronde di Andora. U prvoj etapi, voženoj na sjeverozapadu Italije na granici s Francuskom, kok je vozio Škodu Fabiju, izletio je sa staze i ostao zarobljen u automobilu više od sat vremena prije negoli su ga spasitelji uspjeli izvući.

Smiješila mu se najbolja godina u karijeri, čekalo ga je mjesto u Ferrariju 2012. godine (nedavno je otkrio da je s njima imao potpisan ugovor), ali umjesto toga Kubica se našao u bolnici, s višestrukim prijelomima i djelomično odstranjenom podlakticom. Imao je značajan gubitak krvi i liječnici, njih sedam podijeljenih u dva tima, borili su se satima za njegov život. Uspjeli su ga spasiti nakon teške i dugotrajne operacije.

Nažalost, pauzirao je punih godinu dana, a kad se odlučio vratiti utrkivanju, nitko iz Formule 1 nije se htio upuštati u rizik i dovesti ga. Kubica je nastavio voziti reli, što na europskoj, što na svjetskoj razini, ali bez nekih značajnijih uspjeha.

Williams mu pružio ruku

Povratak u F1 počeo se naslućivati 2017. kada ga je Renault pozvao da odradi dio testiranja s njima. Nakon utrke u Mađarskoj 2017. Kubica je odradio 142 kruga na Hungaroringu i bio je sekundu i pol slabiji od Sebastiana Vettela. Za nekog kome je zadnja utrka u karijeri bila Velika nagrada Abu Dhabija 2010. godine, to uopće nije bilo loše.

Renault nije otišao korak dalje i ponudio mu ugovor, ali ga je prigrlio Williams, za kojeg je cijelu prošlu sezonu proveo kao rezervni vozač, da bi koncem sezone stigla objava kako se Kubica vraća u Formulu 1. Vozit će za Williams, u čijoj će momčadi biti i mladi Englez George Russell.

"Gledao sam smrti u oči"

Kubica nije prvi, bilo je još dosta vozača koji su se naknadno vraćali u Formulu 1, poput Michaela Schumachera, Nikija Laude, ali je po mnogočemu specifičan.

"Puno sam radio, i na fizičkom i na mentalnom planu. Tjerao sam svoje tijelo do krajnjih granica izdržljivosti i bit ću spreman za prvu utrku. Nema popusta ni za koga, pa tako ni za mene. Gledao sam smrti u oči, ali sad se želim vratiti još jači. Čekao sam osam godina tijekom kojih sam u životu prolazio kroz puno veće izazove od samog utrkivanja", izjavio je Poljak koji će u prosincu proslaviti 35. rođendan.

S Williamsom, koji je lani imao uvjerljivo najlošiji bolid, od Kubice se ne očekuju čuda. Ustvari, čudo je samo po sebi što se nakon devet godina uspio vratiti...

Raspored utrka u 2019.:

17. ožujka: Velika nagrada Australije (Melbourne)
31. ožujka: Velika nagrada Bahreina (Sakhir)

14. travnja: Velika nagrada Kine (Šangaj)
28. travnja: Velika nagrada Azerbajdžana (Baku)

12. svibnja: Velika nagrada Španjolske (Montmelo)
26. svibnja: Velika nagrada Monaca (Monte Carlo)

9. lipnja: Velika nagrada Kanade (Montreal)
23. lipnja: Velika nagrada Francuske (Le Castellet)
30. lipnja: Velika nagrada Austrije (Spielberg)

14. srpnja: Velika nagrada Velike Britanije (Silverstone)
28. srpnja: Velika nagrada Njemačke (Hockenheim)

4. kolovoza: Velika nagrada Mađarske (Mogyorod)

1. rujna: Velika nagrada Belgije (Stavelot)
8. rujna: Velika nagrada Italije (Monza)
22. rujna: Velika nagrada Singapura (Singapur)
29. rujna: Velika nagrada Rusije (Soči)

13. listopada: Velika nagrada Japana (Suzuka)
27. listopada: Velika nagrada Meksika (Mexico City)

3. studenog: Velika nagrada SAD-a (Austin)
17. studenog: Velika nagrada Brazila (Sao Paulo)

1. prosinca: Velika nagrada Abu Dhabija (Abu Dhabi)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider