Automoto
SPORTOVI
Automoto
VN Belgije

Red Bull 1-2: Verstappen lakoćom od 14. pozicije do pobjede, Ferrari (opet) podbacio

Max Verstappen pobjednik je VN Belgije.

Verstappen i Perez (Foto: Afp)

Aktualni svjetski prvak u formuli 1 Nizozemac Max Verstappen (Red Bull) došao je do još jedne uvjerljive pobjede trijumfom na Velikoj nagradi Belgije voženoj u nedjelju na stazi Spa-Francorchamps, iako je u utrku krenuo sa 14. startne pozicije.

Vodeći u ukupnom redoslijedu vozača je zbog popravaka i uporabe novih dijelova na bolidu kažnjen micanjem gotovo na kraj kolone kod starta, ali mu je trebalo samo 18 krugova da se probije kroz gužvu na stazi i pretigne one koji su bili ispred njega.

Kad je jednom izbio na čelo, Verstappen je iz kruga u krug povećavao prednost, toliko je bio nadmoćan u odnosu na konkurente.

Ovo mu je bila deveta pobjeda u ovoj sezoni, ukupno 29. u karijeri, a drugu godinu zaredom je slavio pred velikim brojem svojih navijača koji su se okupili oko staze Spa-Francorchamps.

Za dvostruko slavlje u Red Bullu pobrinuo se Meksikanac Sergio Perez, koji je za Verstappenom zaostao za gotovo 18 sekundi (+17.841), dok je treće mjesto osvojio Španjolac Carlos Sainz Jr. (Ferrari) zaostavši za pobjednikom gotovo 27 sekundi (+26.886).

Sainz Jr. je iskoristio svoje najbolje startno mjesto i poveo utrku, a na početku ga je pratio Perez. No, iza njihovih leđa je već u prvom krugu došlo do kontakta između bolida Alpinea i Mercedesa, za čijim su upravljačima sjedili bivši svjetski prvaci Fernando Alonso i Lewis Hamilton.

Alonso i Hamilton VIDEO Hamilton "poletio" pa izletio već u prvom krugu nakon sudara s Alonsom: "Kakav idiot" divider

Nakon kontakta Hamiltonov bolid je poletio zrakom i pri prizemljenju su nastala oštećenja koja su Britancu onemogućila nastavak vožnje. Alonso je ostao na stazi i ciljem prošao kao peti.

"Gledajući unazad, on mi se nalazio u mrtvom kutu, nisam mu ostavio dovoljno prostora. Moja je pogreška. Nisam ga mogao vidjeti", priznao je Hamilton u izjavi za britanski Sky Sport.

Nakon 14 od 22 natjecanja iz kalendara Svjetskog prvenstva, Verstappen ima 284 boda, čak 93 više od momčadskog kolege Sergija Pereza. Trećeplasirani Charles Leclerc (Ferrari), koji je u Belgiji bio šesti nakon što je startao sa 13. startne pozicije, za Verstappenom zaostaje 96 bodova.

Sljedeća utrka Svjetskog prvenstva formule 1 na rasporedu je za tjedan dana, a vozači će se na stazi u Zandvoortu boriti za Veliku nagradu Nizozemske.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider