Automoto
SPORTOVI
Automoto
Schwarzenegger drži govor

Tisuće na kiši čekale da se oproste od Laude, jedinog sportaša koji počiva u katedrali

Ovo je prvi put da tijelo neke sportske zvijezde počiva u katedrali.

Galerija Ispraćaj Nikija Laude (Foto: AFP) Ispraćaj Nikija Laude (Foto: AFP) Ispraćaj Nikija Laude (Foto: AFP) +3 Ispraćaj Nikija Laude (Foto: AFP)

Tisuće ljudi, među kojima i prvak Formule 1 Lewis Hamilton, okupile su se u bečkoj katedrali sv. Stjepana na posljednjem oproštaju od automobilističkog diva Nikija Laude, koji je umro 20. svibnja u dobi od 70 godina.

U katedrali je od 8 do 12 sati biti izloženo tijelo trostrukog svjetskog prvaka u automobilističkim utrkama, nakon čega je uslijedila javna misa i privatni sprovod.

Ovo je prvi put da tijelo neke sportske zvijezde počiva u katedrali, čast koja je prije toga pripadala istaknutim osobama poput bečkoga nadbiskupa kardinala Franza Koeniga, i bivšega prijestolonasljednika Austro-Ugarske Otta von Habsburga.

Austrijski mediji objavili su da će posljednjem oproštaju od Laude, koji je osvojio svjetsko prvenstvo 1975. i 1977. s Ferrarijem i 1984. s McLarenom, prisustvovati Lewis Hamilton, kao i druge poznate osobe iz krugova Formule 1 poput Bernieja Ecclestonea i direktora Mercedesa Tota Wolffa.

Sveukupno se očekuje oko tri stotine poznatih gostiju na misi, na kojoj će biti 800 sjedećih i 3000 stajaćih mjesta.

Predviđeno je da govor održe bivši vozači Formule 1 Gerhard Berger i Alain Prost, austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen te bivši kalifornijski guverner i glumac Arnold Schwarzenegger.

Tijekom mise svirane su "Amazing Grace", "Fast Car" Tracy Chapman, "Imagine" Johna Lennona i "Hero" Family Of the Year.

Niki Lauda, koji se borio sa zdravstvenim teškoćama nakon čudesnog preživljavanja iz automobila u plamenu u utrci 1976. umro je u sveučilišnoj bolnici Zürich, devet mjeseci nakon transplantacije pluća.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider