Automoto
SPORTOVI
Automoto
Najava VN Monaka

Luksuz, prestiž i brzina: Velika nagrada Monaka

Formula 1 dolazi u Monako, možda i po posljednji put.

VN Monaka 2021. (Foto: Afp)

 Najpoznatija i najekskluzivnija destinacija za sve ljubitelje Formule 1, Monte Carlo, ugostiti će predstojećeg vikenda najbolje vozače na svijetu. Utrka koja je dio originalnog kalendara, još od 1950. godine vozi se po ulicama Monte Carla, a možda ćemo svjedočiti i zadnjoj utrci po uskim i vijugavim ulicama Kneževine.

Problem je u bolidima


Za nepopularnost utrke posljednjih godina moramo kriviti isključivo regulacije Formule 1 koje su nam donijele bolide koji su itekako najbrži ikada, no puno glomazniji od sjajnih dana Schumachera, Senne, Prosta koji su se uistinu utrkivali na stazi.

Primjerice, današnji bolidi su preko jednog metra duži od tadašnjih, a bolidi su i ''nabujali'' pa tako je danas širina bolida oko dva metra. Jednostavno recept za nemogućnost utrkivanja po tako uskoj stazi, a najbolji primjer smo imali prošle godine kada je obavljeno samo jedno jedino pretjecanje u 78 krugova.

Valtteri Bottas Valtteri Bottas (Foto: Afp)

 

Gubimo li legendarne utrke?


Ugovor Monaka i Formule 1 izlazi ove godine, a Liberty media cilja na popularnije utrke, odsnosno na veće tržište, tako smo vidjeli ulazak Miamija, Las Vegasa, kao i brojne utrke po Bliskom Istoku, no vozači brane Monte Carlo.


''Mislim da Monako ne možete ničime zamijeniti. Monako ima svoju povijest kojoj je trebalo godina i godina da se izgradi. Mislim da je Miami potpuno drugačiji od Monaka. Miami ima više prostora i atomosfera je drugačija. Vidimo razlike u kulturi, dva drugačija svijeta'', prokomentirao je Max Verstappen.

Ugovor izlazi i legendarnoj Spa-Francorchamps, a budućnost je neizvjesna.

Cijene idu u nebo


Najpoznatiju utrku prate i paprene cijene za ulaznice, nakon prošlogodišnjeg ograničavanja broja gledatelja na 7500, ove godine se vraća Monako u punom kapacitetu s 40000 gledatelja. Cijena ulaznica varira od dana kupnje i pozicije na stazi, a idu čak i do 10000 dolara za ekskluzivni paket.

Što očekivati ovaj vikend


Prošlogodišnja utrka nije nam pružila puno neizvjesnosti (osim Leclercovog otkazivanja pred sam početak), a prema najavama ovog vikenda možemo očekivati kišu koja bi svakako donijela novu dimenziju. Posebnu pozornost treba obratiti na kvalifikacije u subotu jer su daleko najvažnije u cijeloj sezoni zbog nemogućnosti pretjecanja na stazi.

Valja izdvojiti da Ferrari dolazi kao favorit u Monte Carlo zbog svoje pogonske jedinice kojoj pogoduju spori zavoji i brz izlazak iz njih, tu Ferrarijev motor ima prednost nad drugima zbog momentalne snage na papučici gasa. Spomenimo da nas ne bi iznenadio dobar rezultat Alfa Romea ili Haasa koji također idu na Ferrarijev pogon.

Mick Schumacher Mick Schumacher (Foto: Afp)

Jedino mjesto gdje su eventualno moguća pretjecanja biti će startno ciljni pravac gdje je ujedino i jedina DRS zona na stazi. Nekoć je bila mogućnost i kod šikane kod bazena, no 2017. godine stavljeni su visoki rubnjaci koji lansiraju bolide u zrak ako ih nagaze.

Leclercova prilika za iskupljenjem


Charles Leclerc, Monegažanin, imati će priliku u svojem rodnom gradu napokon okrenuti sreću na svoj mlin.

gol expired VIDEO Leclerc razbio legendarni Ferrari Nikija Laude: ''Izgubio sam kočnice'' divider

Nesreća ga prati još od Formule 2 u Monaku, a 2018. godine nije završio utrku nakon sudara s Brandonom Hartleyem, 2019. godine završio je na 18. mjestu nakon pogreške u kvalifikacijama, a prošle godine nakon sjajnih kvalifikacija i pole pozicije nije mogao nastupiti u utrci zbog kvara na mjenjaču njegovog Ferrarija.

Charles Leclerc Charles Leclerc (Foto: Afp)

Kvalifikacije možete pratiti u subotu u 16 sati, a utrka kreće u nedjelju u 15 sati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider