Automoto
SPORTOVI
Automoto
Najava Barcelone

Vikend istine u Formuli 1: Iznova se miješaju karte, najavljeni "veliki paketi"

Formula 1 vraća se u Barcelonu nakon zimskih testiranja.

Galerija Ferrari na testiranju u Barceloni

Velika nagrada Španjolske poznata je kao jedna od dosadnijih utrka u kalendaru, zatvorena staza koja ne pruža puno pretjecanja, a istovremeno poznata kao jedna od staza na kojoj se prelama sezona većini ekipa.

Teško praćenje bolida uz jedan od najduljih pravaca od svih utrka, posljednjih godina postao je recept za dosadan trkaći vikend, no promjenom regulacija i s novim bolidima nadamo se zabavnijoj utrci.

Zašto poskakuju bolidi?

Downforce je ključan za novu generaciju bolida, a on se stvara iz podnice, minus produkt ovakve aerodinamike je popularni purposing odnosno poskakivanje bolida.

''Osjećate se kao u avionu, kao da avion ide gore-dolje dok idete po pravcu. Ne mogu reći da je dobar osjećaj, pomalo mi je loše'', najbolje je opisao Leclerc puropsing.

Momčadi još pokušavaju pronaći najbolja tehnička rješenja za smanjenje poskakivanja, a trenutno jedino Red Bull izgleda kao da je riješio taj problem.

Nova ograničenja

Red Bull je svaku utrku do sada donosio nove nadogradnje na bolid, dok je Ferrari koji je moćno krenuo u sezonu polako počeo zaostajati, no u Ferrariju se nadaju da Red Bull ne može nastaviti takvim tempom zbog uvođenja limita od 140 milijuna dolara na troškove i nadogradnje bolida tijekom sezone.

Potvrđene nadogradnje

Ključan vikend je ispred nas, početak europske turneje tradicionalno donosi nadogradnje na bolide.

Vade se asevi iz rukava, a očekuje se da će Aston Martin doći s potpuno novim bolidom u Barcelonu, Alpina sigurno dolazi s novim zadnjim krilom, Mercedes ima potpuno novi pod, također sve ekipe najavljuju ''velike pakete'', dok jedino Haas sigurno ostaje s trenutnim konceptom bolida.

gol expired VIDEO Leclerc razbio legendarni Ferrari Nikija Laude: ''Izgubio sam kočnice'' divider

Borba vrh – Ferrari ili Red Bull?

Kroz sezonu Red Bull pokazuje iznimnu brzinu na pravcima, čak i bez DRS-a brži su od Ferrarija.

Ekipa iz Maranella na misiji je da smanji razliku na pravcima, a u Barcelonu dolaze s pola novog bolida, spremaju potpuno novi pod s kojim bi smanjili poskakivanje, novo prednje krilo, novo zadnje krilo i novi difuzor.

Redizajnirana staza

Podsjetimo se da je staza u Barceloni redizajnirana prošle godine baš zbog lakšeg praćenja bolida, promijenjen je zavoj broj 10, a brojni vozači nisu bili oduševljeni novim konceptom staze.

''Ne znam kako će se voziti u tom zavoju, nisam siguran u neko poboljšanje, čini mi se pomalo čudnim. U prošlosti je zavoj 10 bio jedina prilika za pretjecanje pored prvog zavoja, ali sada više nećemo imati tu zonu kočenja'', izjavio je Lando Norris uoči prošlogodišnje utrke.

Kvalifikacije za utrku kreću u subotu 21. svibnja u 16 sati, dok sama utrka počinje u nedjelju 22. svibnja u 15 sati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider