Automoto
SPORTOVI
Automoto
Pao rekord UFC-a

Najveći posao u povijesti sporta: Formula 1 prodana za preko četiri milijarde dolara!

Samo dva mjeseca nakon rekordne prodaje UFC-a, Formula 1 je pomaknula granice u svijetu sportskog biznisa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kada je UFC sredinom srpnja prodan za rekordnih četiri milijarde dolara, vjerojatno nitko nije mogao očekivati da će taj rekord pasti za tek nešto više od dva mjeseca. Američka tvrtka Liberty Media je potvrdila da je dogovorena kupnja Formule 1 ukupne vrijednosti veće od osam milijardi dolara! Od toga 4.1 milijardu iznosi vrijednost duga, dok je za same dionice plaćeno 4.4 milijarde dolara.

Podatak je još nevjerojatniji kada se uzme u obzir činjenica da je Liberty Media kupila udio u vlasništvu investicijske tvrtke CVC, koja je najveći dioničar s 35% udjela. CVC je bio većinski vlasnik do 2012. sa 63% udjela. Dionice su tada ponuđene na singapurskoj burzi, a vrijednost tvrtke je procijenjena na 10 milijardi dolara. Ponuđeno je oko 30% dionica, većinom u vlasništvu investicijske banke Lehman Brothers koja je bankrotirala.

CVC je tada prodao dio svojih dionica i smanjio udio na 35%. Glasine o prodaji preostalog udjela kruže već duže vrijeme, ali tek su ovog tjedna prerasle u konkretne informacije. Njemački mediji su lansirali priču o prodaji udjela za osam milijardi dolara do kraja tjedna, što se pokazalo istinitim. Transakcija još mora proći europska regulatorna tijela, a ako u tom procesu ne bude neočekivanih poremećaja, Amerikanci će postati novi vlasnici Formule 1.

Svijet Formule 1 je prava tvornica novca na koju financijske krize, koje su potresale svjetsku ekonomiju, nisu ozbiljno utjecale. CVC-u se investiranje u Formulu pokazalo najboljim poslom u povijesti tvrtke. Unatoč profitabilnosti sporta, nove vlasnike čekaju veliki izazovi.

Stare vlasnike se optuživalo da previše misle na profit, a premalo na sport. Formula 1 je za vrijeme njihovog desetljeća vlasti udaljena od Europe, kolijevke ovoga sporta. Optuživalo ih se za davanje utrka državama s upitnim režimima samo zato jer su isti bili spremni za to iskrcati velike svote novca. Sporni su i ugovori s dobavljačima guma kada je zanemaren glas vozača i konstruktora, televizijska gledanost je u padu, a sport ima problema s privlačenjem mlade, nove publike.

Nagađalo se da će preuzimanje Formule 1 značiti kraj za Bernieja Ecclestonea. Britanski poduzetnik je već 40 godina na čelu Formule 1 i njemu se pripisuju zasluge za pretvaranje ovoga sporta u globalni spektakl. 85-godišnji Ecclestone je za Reuters izjavio da novi vlasnici žele da ostane još tri godine te da se veseli suradnji s novim predsjednikom Chaseom Careyem. Carey je dopredsjednik 21st Century Foxa, kompanije medijskog mogula Ruperta Murdocha, čiji je Carey dugogodišnji suradnik. Ecclestone bi u novoj hijerarhiji trebao obavljati ulogu izvršnog direktora.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider