Automoto
SPORTOVI
Automoto
Svi su potreseni

FOTO Emotivna gesta pobjednika Croatia Rallyja: "Nedostaje nam Craig, to je sve o čemu razmišljamo"

Elfyn Evans, britanski vozač Toyote GR, osvojio je Croatia Rally.

Galerija Elfyn Evans Elfyn Evans Elfyn Evans Elfyn Evans

Britanac Elfyn Evans u Toyoti GR Yaris Rally1 pobjednik je trećeg izdanja WRC Croatia Rallyja koji se boduje u poretku za Svjetsko prvenstvo.

Nakon Francuza Sebastiena Ogiera i Finca Kalle Rovanpere dobili smo i trećeg pobjednika Croatia Rallyja, a to je 34-godišnji Velšanin Evans.

Treća je to pobjeda za Toyotu u Hrvatskoj, te šesta za Evansa u njegovoj WRC karijeri. Prvu pobjedu je ostvario 2017. u Walesu, a prije Hrvatske zadnji put je slavio 2021. u Finskoj.

Elfyn Evans Evans odradio sjajan posljednji dan i postao treći pobjednik WRC Croatia Rallyja divider

"Osjećaji su pomiješani, Moramo se vratiti u stvarnost. Dugo smo radili na tome, ali iznenađujuće je koliko malo to znači u ovom trenutku. Opet nam nedostaje naš prijatelj, odmah nakon prelaska cilja to je sve o čemu možemo razmišljati," kazao je Evans na novinarskoj konferenciji.

"Pozitivno je što sam napokon pobijedio, bio sam nekoliko puta blizu. Znali smo da će biti teško, pomoglo nam je i što su neki vozači vrlo rano imali problema. To nam je otvorilo priliku da se borimo za pobjedu. Trebao sam biti brži, međutim glavno je bilo ostati izvan problema," dodao je.

Drugoplasirani zaostao 27 sekundi za Evansom

Nakon 20 brzinskih ispita raspoređenih na različitim terenima u pet hrvatskih županija ukupne dužine od 301.26 kilometara, Evans je slavio s rezultatom 2:50.543.

Britanski vozač je na ceremoniji proglašena pobjednika stigao s irskom zastavom u čast Craiga Breena:

Evansov suvozač Scott Martin je istaknuo kako je za cijelu momčad bio težak vikend nakon pogibije momčadskog kolege Craiga Breena.

"Bio je to vrlo emocionalan kraj, siguran sam kako je Craig bio uz nas. Treba će neko vrijeme, dani, tjedni, mjeseci kako bi sve ovo probavili. Bio je vrlo izazovan vikend za cijelu momčad i želim im na tome čestitati," dodao je Martin.

David Lopez Tomico Poginuo još jedan reli vozač: Sletio s ceste u 50 metara duboku provaliju divider

Drugi je bio Estonac Ott Tanak u Ford Pumi Rally1 koji je za pobjednikom zaostao 27 sekundi.

"Što se tiče rezultata, možemo biti zadovoljni. Sigurno nam nedostaje konstantnosti, međutim osvojili smo dosta bodova," kazao je 35-godišnji Estonac kojem je ovo bilo 44. postolje u karijeri.

"Bilo je dosta obećavajućih stvari, međutim ispred nas je još mnogo posla. Nisam imao dobar osjećaj danas, imali smo problema, pa je najvažnije bilo završiti bez problema. Morat ćemo se popraviti za nastavak sezone," dodao je.

Breenov momčadski kolega završio na trećem mjestu

Treći je bio Finac Esapekka Lappi (Hyundai i20 N Rally1) sa 58.6 sekundi zaostatka. Za 32-godišnjeg Finca to je 11. postolje u karijeri, pri čemu prvo u Hyundaijevim bojama. Za Lappija i njegovog suvozača Jannea Ferma bila je ovo također posebno emotivna utrka nakon Breenove nesreće.

Tuča na reliju Organizacija Croatia Rallyja žestoko osudila incident na stazi: "Ovo nisu naši pravi navijači, pronaći ćemo ih i sankcionirati" divider

"Ne znam odakle početi, da budem iskren. Veliko hvala cijeloj ekipi, siguran sam da većini nas nije bilo lako doći ovamo. Iza mene su najteži dani u mojoj sportskoj karijeri. Bilo je stvarno teško, ali držali smo glave pribrane i pametnom vožnjom uspio se popeti na postolje, što je jako važno za mene i momčad," kazao je Lappi.

"Ponsan sam na ekipu, ostvarili smo odličan rezultat," naglasio je.

Emotivni Neuville želio pobjedu za irskog vozača

Aktualni svjetski prvak i prošlogodišnji pobjednik hrvatskog relija, Finac Kalle Rovanpera bio je četvrti (+1:18), dok je Francuz Sebastien Ogier bio peti (1:28).

Nakon dva treća mjesta u Hrvatskoj, Belgijanac Thierry Neuville se nadao pobjedi, no tijekom drugog dana je doživio udes i ostao bez prilike za pobjedu.

"Razočaran sam zbog momčadi i zbog nas nakon svega što se dogodilo. Ovo je težak trenutak, znate. Stvarno smo željeli tu pobjedu, htjeli smo to učiniti za Craiga, ali propustili smo priliku. Dali smo sve od sebe ovdje," naglasio je Neuville.

Croatia Rally Pogledajte EKSKLUZIVNE snimke drugog dana oktanskog spektakla: Stranci uživaju u Hrvatskoj! divider

U WRC2 slavio je Francuz Yohan Rossel (C3) kojem je to druga pobjeda sezone nakon što je slavio i u Monte Carlu.

Nakon četri utrke u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva vode Sebastien Ogier i Elfyn Evans sa po 69 bodova, Kalle Roivanpera ima bod manje, Ott Tanak je četvrti sa 65 bodova, dok je peti Thierry Neuville sa 58 bodova.

"Utrka je otvorena, prvih pet je u svega nekoliko bodova. Međutim, daleko je kraj sezone. Slijedi Portugal koji je uvijek izazovan," naglasio je Evans.

Iduća WRC stanica je Portugal gdje će se najbolji relijaši svijeta nadmetati od 11. do 14. svibnja. U kalendaru ove sezone ukupno je 13 relija, a sezona završava sredinom studenog u Japanu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider