Automoto
SPORTOVI
Automoto
"ni danas ne znam zašto..."

Emotivna ispovijest čovjeka koji je spasio Laudu prije 43 godine, a nije mu zahvalio sve do 2006.

Dan nakon smrti legendarnog vozača Formule 1 Nikija Laude emotivnim se govorom oglasio i čovjek koji mu je prije 43 godine spasio život.

Merzario spašava Laudu iz gorućeg bolida (Screenshot)

Francuski L'Equipe intervjuirao je čovjeka koji je u kolovozu 1976. godine spasio Nikija Laudu od sigurne smrti – Artura Merzarija. Talijanski vozač Formule 1, koji danas ima 76 godina, prisjetio se utrke na Nürburgringu dan nakon što je ovaj svijet napustio legendarni Austrijanac Lauda.

"Stigao sam četvrti na mjesto nesreće nakon Haralda Ertla, Guya Edwardsa i Bretta Lungera. Bili smo bespomoćni isprve jer je vatra bila prejaka, a najbliži aparat za gašenje bio je udaljen kilometar. Odmah nakon zavoja vidio sam gorući Ferrari i dandanas ne mogu objasniti zbog čega sam stao", ispričao je Merzario francuskom listu.

"Suočio sam se s jako puno problema kada sam stigao do bolida. Nisam mogao otkopčati njegov pojas i šasija je bila izokrenuta. Uspio sam iz trećeg pokušaja izvući ga iz bolida. U vojsci sam naučio davanje prve pomoći s umjetnim disanjem i masažom srca te sam znao da su prve dvije minute ključne za njegov spas. Uspio sam u tome do dolaska liječničke pomoći", ispričao je Talijan.

Šest tjedana kasnije Lauda se vratio utrkama.

"Što sam tada pomislio? To je bilo u njegovoj prirodi. Vozili smo iz strasti prema utrkivanju i brzini."

Lauda i Merzario bili su veliki rivali na stazi, pa mu tako Austrijanac nije zahvalio sve do 2006. godine.

"Bili smo preveliki rivali. Neprijatelji, ali opet prijatelji. Lauda je bio rođen kao šampion i umro je kao šampion", zaključio je bivši vozač Formule 1, koji je legendarnom Laudi podario 43 godine života.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider