Automoto
SPORTOVI
Automoto
Gotovo ovog tjedna

Velike promjene u Formuli 1, milijarde eura u igri

Američka tvrtka je spremna izdvojiti 7.7 milijardi eura za većinski paket dionica Formule 1...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Američka tvrtka Liberty Media je spremna uložiti 7.7 milijardi eura u 35% dionica Formule 1 u vlasništvu tvrtke CVC Capital Partners. Iako se već godinama špekulira o promjenama u vlasništvu Formule 1, izvori iz Formule tvrde da ovaj put nije riječ samo o glasinama. Prema pisanju njemačkih medija, posao će biti zaključen već ovoga tjedna. 

CVC Capital Partners bi se na taj način povukao iz Formule 1. Radi se o prilično nepopularnom dioničaru, zbog čega su ove vijesti u svijetu Formule 1 dočekane s dozom optimizma. Dojam je da je CVC bio loš vlasnik koji je iz Formule uzeo puno, a uložio malo novca.

Profit bitniji od atraktivnosti

Njihova želja za ostvarivanjem što većeg profita je dovela do mnogih kontroverznih odluka i zanemarivanja atraktivnosti sporta, zbog čega je posljednjih godina gledanost u padu. Kontroverzne su njihove odluke poput dodjeljivanja utrka zemljama sa sumnjivim režimima koji na taj način nastoje popraviti imidž u svijetu. Sporna je i odluka o dobavljaču guma kada je zanemaren glas konstruktora, a glavni kriterij je bio financijski.

Novim vlasnicima je, naravno, profit također na prvom mjestu, ali je pretpostavka da će kao medijska tvrtka više pažnje posvetiti atraktivnosti sporta.

„Možda je dobro da američka medijska tvrtka kupi Formulu 1. Puno toga možemo naučiti od Amerikanaca“, rekao je šef Mercedesa Toto Wolf. Liberty Media je već vlasnik dionica nekoliko sportskih klubova, a drugi potencijalni dioničari uključuju i katarske vlasnike Paris Saint-Germaina.

Smjena generacija na stazi i izvan nje

Dolazak novog glavnog investitora bi mogao značiti kraj i na rukovodećim pozicijama. Jedan od simbola ovog sporta, Bernie Ecclestone, bi mogao završiti karijeru nakon više od 40 godina na čelu Formule 1. On je i sam u intervjuu za BBC priznao da Formula 1 ne nudi gledateljima dovoljno atraktivnu predstavu. Kao najizgledniji nasljednik spominje se Chase Carey, dugogodišnji bliski suradnik medijskog mogula Ruperta Murdocha.

Osim u rukovodećim strukturama, velike promjene se događaju i na stazi. Legendarni vozač Felipe Massa je najavio umirovljenje, dok će Jenson Button uzeti godinu dana odmora, što bi također moglo rezultirati umirovljenjem. Fernando Alonso se također bliži kraju karijere, a na mjesta svakog od ovih veterana spremno čekaju mladi i perspektivni vozači.

 

Francuz Esteban Ocon, koji je 2014. osvojio Formulu 3 ispred Maxa Verstappena, bi trebao sljedeće sezone voziti za Renault. Već se spominje veliko rivalstvo ova dva vozača koje bi moglo obilježiti predstojeće sezone. Buttona bi trebao zamijeniti perspektivni Belgijac Stoffel Vandoorne, koji je već debitirao u Formuli 1 za McLaren, dok se umjesto Masse očekuje Kanađanin Lance Stroll.

Novi vlasnici u kombinaciji s mladim vozačima poput Verstappena, koji podiže prašinu beskompromisnom vožnjom, imaju priliku vratiti popularnost i atraktivnost ovom sportu. Nakon desetak godina pada popularnosti, Formula 1 se vraća pod svjetla reflektora i pred nama su bez sumnje zanimljive sezone oktanskog cirkusa.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider