Automoto
SPORTOVI
Automoto
'Mogao bi završiti u zidu'

VIDEO Veliki talent, ali i velika opasnost: FIA upozorila Verstappena

Nakon agresivne obrambene vožnje u Belgiji i prosvjeda Kimija Raikkonena, FIA je reagirala upozorenjem za mladog vozača Maxa Verstappena.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kontroverzni potezi mladog vozača Formule 1 Maxa Verstappena na Velikoj nagradi Belgije izazvali su pravu buru u svijetu oktanskog cirkusa. Uoči Velike nagrade Italije u nedjelju, direktor FIA-e Charlie Whiting je pozvao nizozemskog vozača na razgovor, gdje mu je pokazao snimku njegovih poteza u Belgiji.

Šef momčadi Red Bulla Christian Horner je rekao kako je Verstappen riskirao diskvalifikaciju, ali se provukao s blagim upozorenjem. Mladi vozač je upozoren da bi mu u budućnosti za slične poteze mogla biti izvješena crno – bijela zastava koja označava upozorenje, a nakon toga i crna koja znači diskvalifikaciju.

Kontroverzna borba s Raikkonenom

Priča je počela još ranije ove sezone, a nastavljena je na stazi Spa Francorchamps prošle nedjelje. Verstappen se našao u borbi s Kimijem Raikkonenom. Kimijev Ferrari je na ravnici bio brži od Verstappenovog Red Bulla, ali se 18-godišnji Nizozemac odlučio na vrlo riskantne poteze da bi zaustavio dvostruko starijeg finskog kolegu.

U jednoj situaciji je došlo do kontakta dva bolida, nakon kojeg je Raikonnen izletio sa staze i kroz šikanu presjekao zavoj. Raikonnen se vratio na stazu ispred Verstappena, ali mu je morao prepustiti poziciju jer ga je prestigao van staze. Borba se nastavila, a nakon još jednog sličnog Verstappenovog manevra, Raikonnen je poludio i na radijskoj vezi psovkama 'počastio' nizozemskog vozača.

'Mogao bi završiti u zidu'

Nakon utrke je izjavio da će ovakvim stilom vožnje prije ili kasnije izazvati nesreću. Njegovu vožnju je nazvao nekorektnom, dodavši da bi se dogodila velika nesreća da nije zakočio. Raikkonenu se ne sviđa njegova obrambena taktika u kojoj čeka do zadnjeg trenutka, a onda napravi nagli manevar.

Međutim, čini se da optužbe ne diraju Verstappena. On tvrdi da se samo bori za poziciju i odgovara jednakom mjerom na tuđu agresivnost. Šef Mercedesa Toto Wolff je usporedio Verstappena s najvećima poput Ayrtona Senne, ali je također izrazio zabrinutost da bi "jednom mogao završiti u zidu."

Vesrtappenov momčadski kolega Daniel Ricciardo, koji je i sam imao bliskih susreta s njim, kaže da će pokušati obrazovati mladog vozača. Dodaje da nije za kazne, nego za međusobni razgovor i poštovanje među vozačima.

Veliki talent, ali i potencijalna opasnost

Max Verstappen je neosporno talentiran vozač i najmlađi pobjednik F1 utrke svih vremena. Neki od najvećih vozača u povijesti F1 poput Senne i Michaela Schumachera su često bili optuživani za agresivnu, po nekima i prljavu vožnju. Međutim, za Verstappena se svi nadaju da će s vremenom sazrijeti i i prestati biti opasnost na stazi.

Sazrijevanje bi mogao ubrzati sastanak vozača uoči Italije, na kojem se očekuje 'jezikova juha' za mladog vozača. Na najbržoj stazi u F1 kalendaru slični potezi bi mogli izazvati nesreću s teškim posljedicama i stariji vozači sigurno neće blagonaklono gledati na agresivne Verstappenove poteze.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider